Escape room confronteert HR-studenten met cruciale eerste 6 minuten na hartstilstand
Gepubliceerd: 9 January 2020 • Leestijd: 1 minuten en 49 seconden • NieuwsStudenten weten bijna niks over reanimeren en daar moet verandering in komen, vindt een groepje studenten van de minor social marketing. Om die reden organiseerde de groep gisteren een escape room op locatie Kralingse Zoom, waarbij het creëren van bewustzijn vooropstaat.
In de escape room is een huisfeest nagebootst waarbij de studenten op zoek moeten naar aanwijzingen. Deze moeten in chronologische volgorde worden gezet, conform de stappen die je moet nemen bij het reanimeren. Dit allemaal in de beperkte tijd van 6 minuten, die cruciaal is als iemand een hartstilstand krijgt. Zo worden de studenten geconfronteerd met de korte tijd die zij hebben om een leven te redden – en hun gebrek aan kennis om dat te dóen.
Na het doorlopen van de escape room krijgen de studenten uitgebreide feedback op hun handelen, onder meer van een medewerker van het Oranje Kruis, de organisatie die gaat over EHBO-examens en certificering van eerstehulpverleners.
Volgens HR-studenten Amber Pielanen, Wesley Nijssen, Michael Groenendijk, Roos Rodewijk en Emma Verschure – die vanuit verschillende opleidingen deelnemen aan de minor – moet er op deze manier meer motivatie ontstaan bij de doelgroep om zich te gaan verdiepen in het onderwerp reanimeren.
‘Uit allerlei onderzoeken blijkt dat veel studenten niet echt stilstaan bij het kunnen reanimeren; onwetendheid is een probleem’, vertelt Amber. ‘Gekoppeld aan onze minor willen wij met deze escape room, een informatiestand en op de langere termijn een keuzevak, de studenten aansporen een reanimatiecursus te volgen.’ De huidige cijfers zijn volgens haar zorgwekkend.
Nederland scoort slecht
Slechts 3 procent van de Nederlanders beschikt over voldoende eerstehulpkennis om toe te passen in noodsituaties. In bijvoorbeeld Noorwegen is dat 90 procent. De belangrijkste oorzaak van dat verschil is dat eerste hulp in Noorwegen is opgenomen in het onderwijsprogramma. En zo heeft Duitsland een verplicht EHBO-examen gekoppeld aan het rijbewijs. Kortom: de cijfers bevestigen dat Nederland achterloopt op het gebied van kennis over algemene levensreddende handelingen.
Pleidooi voor keuzevak reanimeren
Om die reden pleiten de vijf studenten voor een nieuw keuzevak op de HR: leren reanimeren. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat tijd en geld voor studenten de grootste barrières zijn voor het volgen van zo’n cursus’, vertellen de studenten. ‘Tegenover een keuzevak staan studiepunten, het is onder collegetijd en het kost niets.’
Het bewustzijn over het belang van reanimeren dat wordt gecreëerd in de escape room, samen met het aanbieden van dit keuzevak, moet het voor studenten interessanter maken om daadwerkelijk de levensreddende techniek te gaan leren.
Tekst: Asli Kösker
Foto: Via Amber Pielanen
1. Controleer het bewustzijn.
2. Bel direct 112 (of laat iemand bellen).
3. Controleer de ademhaling.
4. Geen normale ademhaling: start direct met 30 borstcompressies.
5. Beadem 2 keer.
6. Blijf stappen 5 en 6 herhalen tot hulpverleners arriveren en zeggen dat je kunt stoppen.
Lees de volledige instructie voor reanimatie – ook met AED – op de site van het Rode Kruis.
Zet hier dan die 7 stappen neer?
Goed punt, hebben we gedaan!
Grts Tosca – Hoofdredacteur Profielen
Uitstekend dat hier aandacht voor wordt gevraagd.
Vraag is op welke wijze de cursus(keuzevak) gaat voldoen aan een HBO niveau.
Naast het reanimeren is ook de nazorg van belang. Niet elke reanimatie is een succes en dan komt de vraag
bij je zelf of je het wel goed gedaan hebt. Dat heb je uiteraard, maar je moet dat wel van een deskundige horen.
Jaco Griffioen, docent en brandweerman met firstresponder taak.
Er bestaat een keuzevak Bedrijfshulpverlening (EASBHV01K). Daarin wordt volgens de cursusinformatie behalve brandpreventie, brandbestrijding en ontruimen ook aandacht geschonken aan levensreddende handelingen, waaronder reanimatie en het gebruik van een AED. Zijn wel kosten aan verbonden (€ 65) i.v.m. het behalen van een extern certificaat.
De personeelsvereniging van Hogeschool Rotterdam heeft er afgelopen jaar 1 georganiseerd. Er waren meer aanmeldingen dan plaatsen. Dus organiseren we hem nog een keer: http://pv.hr.nl
Er is wel degelijk al een keuzevak Handelen in Noodsituaties (IVGHIN01K) waarin je voor 35 euro zowel je EHBO diploma haalt, alle ins en outs leert en ook nog je studiepunten krijgt. Topdocente ook!