Financiële plussen en minnen vanwege corona voor HR ongeveer in evenwicht
Gepubliceerd: 3 September 2020 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Gaat de Hogeschool Rotterdam er tijdens en door de coronacrisis financieel op voor- of achteruit? Er zijn zowel plussen als minnen, vertelt bestuurder Wijnand van den Brink. Nu de crisis langer duurt wordt er nagedacht over een eerlijke thuiswerkvergoeding.
‘De baten (met name de rijksbijdrage en collegegelden) staan op dit moment redelijk vast’, stelt Wijnand van den Brink van het college van bestuur. ‘In de kosten zijn er plussen en minnen. Voor activiteiten die nu niet plaatsvinden hoeven we geen externe mensen in te huren en de energiekosten en de servicekosten voor klein onderhoud zijn lager.’
Schoonmaak- en onderhoudskosten omlaag
Dat gold de afgelopen tijd ook voor de schoonmaakkosten, maar die gaan de komende periode weer ‘naar een hoger level’. Uitgaven aan contractpartijen zoals schoonmaak- en onderhoudsbedrijven zijn in totaliteit omlaaggegaan.
De bewuste bedrijven steunen terwijl er geen werk of diensten worden geleverd – hoeven te worden geleverd – is er niet bij. Van den Brink: ‘Het hangt uiteraard af van het contract maar wij zijn er niet om partijen in leven te houden, we moeten onze middelen doelmatig besteden.’
Licentiekosten voor digitale toetsen omhoog
Op andere terreinen zijn juist meer kosten gemaakt. Zo moesten locaties coronaproof worden heringericht en bestickerd met heel veel gele pijlen die de looprichtingen aangeven. Ook het online onderwijs vroeg nieuwe investeringen. Van den Brink: ‘Zo zijn de licentiekosten voor onder andere digitale toetsen omhooggegaan.’
Eerlijke thuiswerkvergoeding
Voor de laptops en bureaustoelen die medewerkers voor hun thuiswerkplek kregen, zijn uiteraard ook kosten gemaakt. Bij een mogelijke thuiswerkvergoeding komt er een nieuwe kostenpost bij.
Van den Brink: ‘Medewerkers ontvangen nu nog hun reiskostenvergoeding terwijl er veel minder wordt gereisd, wij zien dat als een soort thuiswerkvergoeding. Maar omdat het allemaal langer gaat duren, moeten we daar toch wat anders mee omgaan, er moet een goede thuiswerkvergoeding komen. Die moet zo eerlijk mogelijk zijn en rekening houden met het gegeven dat sommigen helemaal thuis werken en anderen deels.’
Overall kunnen de plussen en minnen, de kosten die respectievelijk hoger en lager uitvallen in coronatijd, zo ongeveer tegen elkaar worden weggestreept, besluit Van den Brink.
Tekst: Jos van Nierop
laptops die medewerkers kregen? Maakt het uit bij welke opleiding je werkt of je kans maakt op een laptop? Is hier een beleid voor?
Hi Mireille,
Als je een laptop nodig hebt om je werk te kunnen doen, is het handig om hier even contact over op te nemen met je manager.
Grts Tosca
Hoi Tosca,
Uiteraard allang gedaan een paar maanden geleden maar begreep dat er voorlopig geen budget voor is. Hoor het van meerdere collega’s, ook bij andere opleidingen. Dus vandaar mijn vraag over beleid.
Nu gebruik ik een te oude laptop icm privé telefoon voor de camera. Iets delen in teams geeft vaak problemen. Het is dus jammer dat je dan niet optimaal les kan geven. Maar blijkbaar wordt er dus nog niet voldoende bespaard op de fysieke ruimtes om voor iedereen goede online voorzieningen te regelen. Ik wacht rustig af op een wachtlijst.. Of hopelijk snel weer op locatie lesgeven.
Grts
Balen dat het zo gaat bij jullie. Ik weet niet of er hogeschoolbreed beleid is. Als je wil, kan ik het voor je uitzoeken.
Als je me een mailtje stuurt op T.Sel@hr.nl, pakken we het samen op. Grts Tosca