Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: ‘De Hogeschool Rotterdam doet voldoende tegen racisme’

Gepubliceerd: 9 June 2020 • Leestijd: 4 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De dood van George Floyd en de daarop volgende demonstraties hebben het onderwerp racisme weer nadrukkelijk op de kaart gezet. Doen we, doet de HR, eigenlijk wel genoeg tegen racisme?

Studenten van de Hogeschool Rotterdam demonstreerden, net als blogger en docent Daisy Hofman. En collegevoorzitter Ron Bormans schreef erover in zijn tweewekelijkse blog op hr.nl. ‘Mensen zijn gelijk’, benadrukt hij.

Spreekt de Hogeschool Rotterdam zich voldoende uit tegen racisme? Doet de HR er voldoende aan om racisme tegen te gaan? Heeft de school er een rol in? Zo ja welke? We vroegen het aan de leden van Het Panel.

Yoeri Meulemans: ‘Niet bezwaard voelen om donkere medestudent te bekritiseren’

Student civiele techniek

‘Ik denk dat de Hogeschool Rotterdam voldoende doet tegen racisme. Voor zover ik weet wordt er bij racisme altijd aangifte gedaan en worden studenten ook intern gestraft. Op racisme staat dus een dubbele straf en dat is in mijn ogen ruim voldoende. Ook heb ik niet echt het idee dat er binnen de HR veel gediscrimineerd wordt.

‘Bovendien moet de hogeschool ook bedenken wat ze uiteindelijk wil bereiken als de maatregelen nog verder aangescherpt worden. Er zit immers een groot gat tussen bewust discrimineren aan de ene kant, en je gediscrimineerd voelen aan de andere kant. Het mag niet zo zijn dat studenten zich bezwaard voelen om een donkere medestudent te bekritiseren, in de angst om voor racist te worden uitgemaakt.

‘Racisme komt ook voor tijdens stages. Het mag nooit zo zijn dat een student studievertraging oploopt omdat deze student geen stage kon vinden of is weggepest wegens zijn of haar huidskleur!’

Gerben Sanders: ‘Weinig actie vanuit de HR’

Embedded librarian

‘De gelijkwaardigheid van mensen benadrukken in een blog en in de statuten van de hogeschool is niet hetzelfde als ‘iets doen tegen racisme.’ Behalve wat obligate teksten en geschreven beleid (statuten) zie ik vanuit de HR behoorlijk weinig actie op dit thema. Ik weet dat sommige collega’s en veel studenten dat gebrek aan actie en ambitie als kwetsend ervaren. Dat kan beter, dus tijd voor actie!

‘Daarbij denk ik concreet aan een helder statement tegen racisme en aan het samen met experts ontwikkelen van een werkvorm of een cursus in het tegengaan van racisme; bij een expert denk ik bijvoorbeeld aan Jean-Marie Molina.’

Ed Meesters: ‘Onbedoeld zal ik soms racistisch denken. Help me’

Docent social work

‘Ik zou de vraag om willen draaien: kún je voldoende toen tegen racisme en discriminatie? Het is een wonder als je geheel open kunt staan voor de ander, de andere mens volledig kunt erkennen. De narcist in mij ziet het eigen gelijk en is nauwelijks bereid de ander te zien. En, eenmaal een oordeel, komt die ander daar nauwelijks meer vanaf.

‘Discriminatie is overigens niet slecht. De kern van hechting en bij een groep horen, is de beleving dat die relatie belangrijker is dan die met anderen buiten het gezin of de groep. Stelselmatige discriminatie is exclusie en is verwerpelijk.

‘De persoon die het ervaart zou de kracht moeten hebben de ander te helpen. Anderen die het signaleren: help beiden! Sorry, onbedoeld zal ik soms mensen buitensluiten, misschien racistisch denken of handelen. Help me.’

Portret van Danny LeentvaarDanny Leentvaar: ‘Doe gewoon normaal tegen elkaar’

Student chemische technologie

‘Het vele onterechte gebruik van het begrip heeft de betekenis verzwakt en eigenlijk weggenomen. Je kan als politieagent in Nederland geen gekleurd persoon aanhouden of je wordt al beschuldigd van racisme.

‘Als Johan Derksen zegt dat er bij voetbalverenigingen problemen zijn met Marokkaanse en Turkse jongens dan wordt hij weggezet als racist, terwijl hij alleen de feiten benoemt. Sterker nog, als je op tv dit soort feiten benoemt, leef je daarna met politiebeveiliging omdat je doodsbedreigingen van die groeperingen op je bureau krijgt.

‘Helaas worden deze taferelen tegenwoordig als ‘normaal’ beschouwd. Racisme lijkt ook maar een kant op te kunnen werken, namelijk van blank persoon naar een persoon die moslim is of een donkere huidskleur heeft. Andersom hoor ik namelijk niemand klagen.

‘Ik vertel wat ik zie en meemaak. Ik heb zat vrienden met een andere afkomst, andere levensovertuiging of een andere geaardheid en het zal mij echt een zorg zijn waar je vandaan komt of op wie je valt. Ik behandel iedereen zoals hij of zij is en heb nog nooit anders gedacht over een vriendin uit Nederland of een vriend van een andere afkomst.

‘Doe gewoon normaal tegen elkaar! Meer kan ik er niet van maken. En de HR geeft iedereen de kans die hij of zij verdient. Het is echt niet zo moeilijk.’

Zeyad Al Mumar: ‘Iedereen wordt gelijk behandeld’

Student Ad management

‘Gelijke behandeling, daar staat de HR voor en zo ervaar ik het ook. Elke les, elke dag, elke uur en zelfs elke seconde. Ik denk dat de hogeschool hierdoor een belangrijke rol speelt in de maatschappij. Door simpelweg 40.000 studenten gelijk te behandelen.

‘Het is gewoon iets dat je direct ziet aan de docenten, managers en aan alle medewerkers. Ik heb daar veel respect voor en vind het oprecht een groot compliment waard.’

Fumiko Inoue: ‘Anti-racisme met krachtigere termen uitspreken!’

Docent international business for Asia

‘Ik heb geen twijfel dat onze hogeschool als instituut alles doet wat wenselijk is om allerlei discriminatie tegen te gaan. Maar ik geloof dat er nu van ons verwacht wordt nog een stap verder te gaan dan afstand nemen; we moeten een duidelijker standpunt innemen en anti-racisme, anti-discriminatie met krachtigere termen uitspreken.

‘We moeten daarbij niet vergeten dat het besef van het bestaan van sociale ongelijkheid, en de wil om dat te bestrijden, niet alleen op schrift staat, maar juist ook in het hart van de mensen zit.

‘We moeten ook het sociale mechanisme begrijpen waarin bevoorrechte mensen, zoals de meeste docenten, managers en sommige studenten, vaak blind zijn voor de privileges die ze zelf hebben. Zo zien succesvolle mensen minder succesvolle uitkomsten bij anderen louter als een teken van hun individuele tekortkomingen. Eigen verantwoordelijkheid!

De sociale ongelijkheid waarop racisme ook stoelt, wordt naar mijn mening in stand gehouden door een speelveld waarin je uitgaat van quasi-eerlijke competitie maar waarin van gelijke condities weinig sprake is.

‘Zolang we achter ons excuus schuilen dat de sociale ongelijkheid nu eenmaal gegeven is of dat we geen maatschappelijke hulpverlenende organisatie zijn, zijn we alleen “niet racistisch”, maar nog niet “anti”.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustraties: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Het Panel: ‘De Hogeschool Rotterdam doet voldoende tegen racisme’

  1. Zijn deze mensen wel de juiste mensen om hier iets over te zeggen? Is dit representatief?

  2. Hi Kritische Beukennoot,

    Deze rubriek het Het Panel en pretendeert op geen enkele manier representatief te zijn. Voor deze deze rubriek leggen we regelmatig een groep studenten en medewerkers (stuk of 30, we noemen hen Het Panel) van verschillende opleidingen een stelling voor. Panelleden reageren en van die reacties maken we een bloemlezing.
    Als je het gevoel hebt dat jouw geluid niet vertegenwoordigd wordt in ons panel, kan je je aanmelden als panellid. Dan kan je in de toekomst meepraten. Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl als je interesse hebt.

    Grts Tosca
    Hoofdredacteur Profielen

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top