Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR blijft reiskosten vergoeden en denkt na over thuiswerktoelage

Gepubliceerd: 17 April 2020 • Leestijd: 2 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ondanks dat zo’n beetje iedereen thuiswerkt, blijven docenten en andere medewerkers van de HR hun reiskostenvergoeding ontvangen. Daarnaast overweegt de HR een thuiswerktoelage voor medewerkers.

Met een personeelspas in de hand kun je op de hogeschoollocaties voor niks koffie uit de automaat halen. Ook printjes en kopietjes worden gratis voor je uit de apparaten gespuugd. Als je thuis moet werken, is het andere koek. De koffiebonen of -pads vliegen erdoorheen en de verwarmings- en stroomkosten zullen ook wat hoger uitvallen nu je de hele dag thuiszit.

100 euro voor medewerkers Hogeschool Utrecht

Op de Hogeschool Utrecht ontvangen alle docenten en andere medewerkers daarom een eenmalige toelage van honderd euro. De Hogeschool Rotterdam denkt nog na over zo’n vergoeding.

Zeker is wel dat medewerkers tijdens de thuiswerkperiode hun reiskostenvergoeding blijven ontvangen. ‘Die vergoeding laten we doorlopen’, vertelt Ostara de Jager-Bes, directeur van de dienst onderwijs en ontwikkeling.

Normaalgesproken hoeft de werkgever na een periode van zes weken niet reizen die vergoeding niet meer uit te betalen. Besloten was dat toch te doen, maar daarvan zou de consequentie zijn dat de HR het brutobedrag (inclusief belasting op de reiskostenvergoeding) zou moeten betalen.

Geen consequenties aan ‘verandering reispatroon’

Woensdag besloot de staatssecretaris van financiën echter dat werkgevers die een vaste reiskostenvergoeding betalen, in deze thuisperiode geen consequenties hoeven te verbinden aan de ‘verandering van het reispatroon’. Medewerkers kunnen hun vergoeding blijven ontvangen en werkgevers blijven daar het nettobedrag voor betalen.

Medewerkers met een hoge reiskostenvergoeding zijn nu beter af dan hun collega’s met een lage of geen reiskostenvergoeding; op dit moment maken de ‘reizigers’ die kosten immers niet. Ook om die reden denkt de HR na over een thuiswerkvergoeding.

Aangepaste bureaustoel laten verhuizen

Als die vergoeding er komt, is-ie niet bedoeld voor bijvoorbeeld aangepast meubilair, maakt De Jager duidelijk. De HR biedt medewerkers voor wie dat nodig is al de mogelijkheid meubilair te laten verhuizen van de hogeschool naar thuis. ‘Als je op advies van de arbo een aangepaste bureaustoel hebt, mag je die laten verhuizen’, vertelt De Jager. ‘Het kan ook gaan om monitors, muizen en in een enkel geval om een bureau.’

Verhuizen op kosten van de hogeschool

Dat verhuizen gebeurt op kosten van de hogeschool en in overleg met de dienst FIT en de leidinggevende van de bewuste medewerker. Spullen ophalen kan in sommige gevallen ook. De Jager: ‘Pas heeft FIT voor een paar medewerkers de locatie Posthumalaan even geopend. Er is een bureaustoel opgehaald en docenten hadden wat mappen nodig die er nog stonden.’

Op de vraag of je als medewerker zelf meubilair kunt aanschaffen en dat kunt declareren, heeft de directeur een duidelijk antwoord: Nee. De Jager: ‘Als je iets nodig hebt, kun je dat aanvragen. We hebben op school spullen staan en daarnaast hebben we te maken met de regels van het een inkoopbeleid (waarbij niet zomaar bij andere dan de afgesproken leveranciers mag worden ingekocht, red.). Je kunt niet ineens iets bij Ikea gaan kopen.’

Tijdelijk een laptop of beeldscherm voor thuis

Ook voor het gebruik van eigen laptops wordt geen vergoeding gegeven. De Jager: ‘Maar als je computer supertraag is of heel oud, kan FIT je er tijdelijk eentje ter beschikking stellen. Dat kan ook als je thuis maar een klein beeldscherm hebt.’ Ook dit gebeurt via de leidinggevende van de medewerker.

Inmiddels zijn er de afgelopen weken 342 ‘devices’ (vooral laptops), 205 beeldschermen en 94 bureaustoelen verhuisd van de HR naar een thuisadres, meldt de dienst FIT desgevraagd.

Op de pagina ‘personeelszaken’ van het informatiepunt coronavirus van de HR is meer te lezen over onder andere onkostenvergoedingen en verlofregelingen tijdens de coronacrisis.

Tekst: Jos van Nierop

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to HR blijft reiskosten vergoeden en denkt na over thuiswerktoelage

  1. Heel fijn, want dit gaat wel weer uit van reizen met de auto. Trein en bus abonnementen zijn niet altijd zomaar stop te zetten en betaal je dan wel gewoon door. Tip voor de treinreiziger: NS flex, kan je voor de tijd dat je niet reist je abonnement omzetten naar een andere abonnement. Als we straks weer naar de HR mogen zet je hem naar het abonnement wat je wel nodig is. Zou binnen enkele minuten geregeld moeten zijn!

  2. @RM: Let wel op, NS Flex zorgt ervoor dat je RET abonnement niet meer functioneert! Dus zul je NS Flex op een andere OV-chipkaart moeten hebben.

  3. Worden studenten die geen eigen goede computer hebben ook hierbij geholpen of zijn die wel op zichzelf aangewezen? En hoe zit het met koptelefoon, microfoons of webcams voor het gebruik van Teams? Bij veel opleidingen is het aanschaffen van een laptop niet verplicht gesteld bij inschrijving/aanmelding.

  4. Hi Thuisstudeerder,

    Er zijn twee HR-locaties open waar je op hogeschoolcomputers kan werken: Rochussenstraat en Kralingse Zoom.

    Grts Tosca

  5. Ik wil ervoor pleiten dat dit op basis van aanvraag gaat. Als ik nu naar mezelf kijk, ik ontvang reiskostenvergoeding die ik niet gebruik voor reiskosten omdat ik abonnementen op maandbasis gebruik en niet op jaarbasis. Dit is voor mij nu ‘extra’ inkomsten. Vanuit HR ben ik voorzien van een laptop en ben bijzonder gelukkig met het feit dat ik een extra scherm mocht ophalen. I

    Drink ik thuis meer koffie die betaald moet worden? Ja. Gebruik ik meer energie? Ja. In mijn geval compenseert dat prima met het wegvallen van mijn reiskosten. Ik hoef geen thuiswerkvergoeding, ik ben dankbaar dat ik werk heb in dit tijdperk en dat ik (in ieder geval voorlopig) zekerheid heb dat ik werk blijf hebben, dit in tegenstelling met mensen die in andere sectoren werken en geen inkomsten meer hebben of veel minder inkomsten hebben.

    Aangezien ik niet in de portemonnee van mijn collega’s kan kijken lijkt het mij een idee dat dit op basis van aanvraag gaat. Op die manier kunnen collega’s welke het onnodig vinden er voor kiezen om de aanvraag niet in te dienen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top