Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Ik zag vluchtelingen als één groep, maar ik heb geleerd dat iedereen een verhaal heeft’

Gepubliceerd: 19 June 2020 • Leestijd: 2 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Eerste- en tweedejaars studenten social work maakten een podcast in het kader van Wereldvluchtelingendag. Ze verwerkten hun kennis en de verhalen van vluchtelingen in verschillende spoken word producties.

Corona gooide dit jaar ook roet in het eten bij het gebruikelijke theaterprogramma rond Wereldvluchtelingendag. Maar er zijn nieuwe vormen gezocht en gevonden, zodat verhalen over vluchtelingen toch gedeeld kunnen worden. Dat gebeurt nu online, in de vorm van podcasts.

Studenten van de Hogeschool Rotterdam maakten één van de podcasts in het kader van het keuzevak WereldVluchtelingendag. Steff Geelen (programmacoördinator bij de Pauluskerk, schrijver en spoken word artiest) gaf de studenten workshops spoken word. Hasnae, eerstejaars social work: ‘Je kiest een verhaal van een vluchteling en maakt er een soort gedicht van, een verhaal met elementen van spoken word. Elke week kregen we nieuwe inspiratie, tot we iets heel moois hadden.’ Uit de verschillende verhalen van vluchtelingen pikten de studenten details op en zo maakten ze hun verhalen zo levendig mogelijk.

‘Iedereen heeft een eigen verhaal’

Hasnae’s studiegenoot Alexia merkte dat dat de nodige eyeopeners gaf: ‘Ik had altijd al interesse in vluchtelingen, maar ik zag ze als een homogene groep. In dit keuzevak heb ik ontdekt dat er groepen binnen groepen zijn, je hebt bijvoorbeeld ook vluchtelingen uit Syrië die homoseksueel zijn. Er zijn ook Syrische vluchtelingen uit de christelijke minderheid. Iedereen heeft een eigen verhaal.´

Alle studenten die het keuzevak volgden – een zeer diverse groep, sommige studenten in de groep hadden zelf een vluchtverleden – kozen een land waarover ze een spoken word maakten. Alexia, die Syrië koos, schreef een brief vanuit de vluchteling aan het land, alsof het land een persoon was: ‘Ik schreef hoe ik Syrië miste en vroeg of Syrië mij ook miste’, vertelt ze.

‘Het gesprek gaat vaak over getallen’

DOp WereldVluchtelingendag, zaterdag 20 juni, zijn de podcast van de studenten te beluisteren in een programma dat jaarlijks wordt georganiseerd door de Pauluskerk en Theater Rotterdam. ‘Door de verhalen krijgen anderen er ook meer gevoel bij’, zegt Alexia. ‘Ik hoop dat mensen er door de podcast meer bij stilstaan’, vult Hasnae aan. ‘Het gesprek gaat vaak over getallen, over zoveel vluchtelingen, over zoveel geld. Maar iedere vluchteling is een persoon.’

Het inspreken van de podcast was een bijzondere ervaring, vertelt Hasnae, want alles moest netjes verteld worden en het moest zo goed mogelijk klinken: ‘Het was best lastig, maar we kregen bijvoorbeeld als tip om onder een dekentje te gaan zitten.’

‘Dit valt niet in een toets te vatten’

´Vorig jaar liepen we in een manifestatie mee´, vertelt Anne Kooiman die samen met Ellen Sandberg het keuzevak geeft. ´Dit jaar hadden we heel hip bedacht dat we een podcast gingen maken. Nu met corona komt dat goed uit. We zijn heel tevreden over het resultaat en de vorm. Er zijn zulke mooie dingen uitgekomen. Dit valt niet in een toets te vatten.’

Op 20 juni komen alle podcasts online op de site van Theater Rotterdam. Vanaf zaterdag wordt de link ook gedeeld via de kanalen van de Hogeschool Rotterdam en de opleiding social work. Vanuit de Pauluskerk is er ook een onthamster-actie voor vluchtelingen zonder geld of rechten, waarbij etenswaren worden ingezameld voor noodhulppakketten en geld gedoneerd kan worden.

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Jan van der Ploeg

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top