Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ingezonden: Waarom moet ik overal een mening over hebben?

Gepubliceerd: 25 June 2020 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Robin Martijn, student technische informatica op de HR, vraagt zich af waarom hij over complexe zaken sterke meningen zou moeten uiten. Hij wil liever openstaan om van gedachten te veranderen, schrijft hij in een ingezonden stuk.

Iedereen heeft overal tegenwoordig zo’n sterke mening over. Donald Trump is een lul met een stropdas, Jesse Klaver een groene messias en als je geen extra belasting op vlees wilt is het kennelijk je doel om de Filipijnen naar de Filistijnen te helpen.

Als je mee wilt doen aan een debat, moet je je stevig uitdrukken. En er wordt ook van je verwacht dat je overal iets vanaf weet. Kennen we de Eurobonds nog? Dat waren leningen die we op Europees niveau afsluiten zodat de rente lager is dan wanneer de
landen die ze nodig hebben ze op individueel niveau afsluiten. Een enorm complex onderwerp waar veel economen en politici ingewikkelde discussies over kunnen voeren dus.

Gelukkig is dat geen enkel probleem voor de gemiddelde Nederlander. In Nederland hebben we de intelligente lockdown en dat kan alleen als we ook een heel intelligent volkje zijn. En daarom kunnen wij ook zo goed een mening vormen over alle onderwerpen natuurlijk. We zijn dan ook het enige land ter wereld dat intelligent genoeg is om een raadgevend referendum te organiseren over een associatieverdrag met Oekraïne. Dat verdrag is meer dan tweeduizend pagina’s dik, maar dat is natuurlijk geen enkel probleem voor de Nederlander, die de week ervoor ontdekte op welke letter de trema nou eigenlijk hoort.

Waarom wordt er van mij verwacht dat ik daar een sterke mening over heb? Ik heb daar helemaal geen verstand van en ik heb ook helemaal geen zin om dat verdrag te lezen. Ik betaal netjes belasting zodat 150 kamerleden hun krachtige mening kunnen vertolken over dit onderwerp. En als ik vind dat ze hun werk niet goed doen, stem ik over vier jaar gewoon op een ander.

Als ik me uitlaat over een onderwerp, doe ik dat op basis van cijfers en objectieve en controleerbare bronnen. En misschien nog wel het belangrijkste: ik sta ervoor open om te veranderen van mening. Ik ga graag het gesprek aan, maar niet om de ander te laten zien hoeveel ik wel niet weet over het onderwerp. Ik ga het gesprek aan omdat ik ervan wil leren.


 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Ingezonden: Waarom moet ik overal een mening over hebben?

  1. @Redactie, paragraaf 2 lijkt een woord te missen in “dat waren vastgesteld” en is wat vreemd geformatteerd met een extra line break :-).

  2. Daar was iets misgegaan. Nu opgelost! Dank voor je oplettendheid.

  3. ‘En als ik vindt dat ze hun werk niet goed doen’. Volgens mij is vind in deze zonder -t. 🙂

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top