Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Een blik in de portemonnee van je medestudenten

Gepubliceerd: 13 July 2020 • Leestijd: 1 minuten en 34 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Over geld praten doen we in Nederland niet snel. Maar we zijn er wel nieuwsgrierig naar. Ben jij benieuwd hoe het persoonlijke budget van je medestudenten eruitziet? Kijk mee in de portemonnee van Kiran en ‘Maria’.

Kiran (28) is derdejaars fiscaal recht en economie. Als buitenlandse student mag hij niet veel werken en heeft hij geen recht op een beurs, gratis OV-kaart of een lening. Toch lukt het Kiran, uit Suriname, om rond te komen. ‘Als ik niet bij mijn oom had kunnen inwonen, was het nooit gelukt.’
Afdingen, marktplaats afstruinen, zelf lunch maken en zoveel mogelijk fietsen. In al zijn beslissingen speelt geld een rol, zegt Kiran. Dat is vooral lastig als werk en school botsen. Hij moet geld verdienen, maar hij wil ook goede cijfers halen.
Rondkomen met weinig is een tweede natuur geworden voor Kiran. Hij houdt geld over om te sparen voor zijn collegegeld. Dat betaalt hij in een keer, want ‘dat scheelt een paar tientjes’.

Rondkomen met weinig is een tweede natuur geworden voor Kiran.

Wat gunt hij zichzelf zo af en toe? ‘Als het kan, investeer ik in mijn ontwikkeling door boeken te kopen.’ Ter ontspanning gaat hij naar de sportschool.
Ze zeggen wel dat je studententijd de mooiste tijd van je leven is. Kiran denkt daar anders over. Hij wacht met smart op zijn eerste salaris. ‘Als je gaat werken, dan pas ga je leven.’

‘Maria’ (echte naam bij de redactie bekend) is derdejaars van een lerarenopleiding. De hoogte van haar inkomsten is een verrassing voor haar. ‘Vijftienhonderd per maand! Wauw. Dat is veel. Maar het gaat er ook heel snel weer uit hoor! Zal ik je vertellen hoe hoog mijn huur is? Haha.’
Achterlopen met de huur of met andere vaste lasten is een no-go. ‘Sparen voor de toekomst doe ik niet. Dat komt wel als ik straks een salaris heb. Maar ik wil geen schulden hebben. Mijn moeder is nog steeds bezig met het aflossen van schulden van jaren geleden en dat wil ik absoluut niet.’

‘Sparen voor de toekomst doe ik niet.’

De ene maand spaart ze de helft van de volgende collegegeldtermijn, de volgende maand betaalt ze het. Ze koopt wat ze nodig heeft, maar alleen als ze het geld ervoor heeft. Anders zal ze wachten. Uitzondering: eten. ‘Als ik aan het eind van de maand nog tien euro heb en ik wil iets eten, dan geef ik er mijn laatste geld aan uit.’

Tekst: Olmo Linthorst
Illustratie: Aileen Melief

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Een blik in de portemonnee van je medestudenten

  1. Kiran:
    Die paar tientjes die je bespaart met Collegegeld in een keer betalen renderen niet meer als je corrigeert voor inflatie geloof ik. Het geld wat je vooraf betaald is meer waard dan het geld op je laatste termijn betaling. Kan je trouwens als buitenlandse student niet een collegegeldkrediet o.i.d. aanvragen?

    Maria:
    Is het voor een docent in spe niet een beter idee om een bijbaan in het onderwijs te gaan doen of privéles te gaan geven ipv jezelf uit te laten wringen voor een minimumloon in de horeca?
    Kan je je Netflix abbo niet splitten met je roommates oid?
    Telefoon abbo kan denk ik ook wat goedkoper zonder al te veel op kwaliteit in te leveren. Ik zit met unlimited data en een S9 op 35 euro… en ik heb dat echt niet nodig.

    Succes met de cashflow mensen!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top