Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kritiek cmr-leden op gebrek aan betrokkenheid bij coronamaatregelen

Gepubliceerd: 30 June 2020 • Leestijd: 2 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

‘Het doet pijn dat het al is gepubliceerd.’ Dat stelde cmr-lid Sam van Leeuwen gisteren tijdens het cmr-overleg met het college van bestuur. Hij heeft het over de afgelopen vrijdag aangekondigde coronamaatregelen waardoor hij werd verrast. ‘Graag krijgen we zulke informatie vooraf.’

De maatregelen betreffen onder andere het stapsgewijs weer verder opengaan van de hogeschoollocaties vanaf september. Een aantal leden van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) voelt zich daar onvoldoende in gekend.

Volgens collegevoorzitter Ron Bormans konden de besluiten geen ‘volledige verrassing’ zijn. ‘De afgelopen maanden zijn we in alle openheid met de cmr in gesprek geweest en daarbij zijn delen van de piramide (waarop wordt aangegeven hoe de HR weer verder open kan, red.) al eerder besproken.’

‘Misschien wisten we van de plannen, maar jullie wisten niet of we daarmee zouden instemmen.’

Bovendien worden, verdedigde Bormans zich, veel van de maatregelen bepaald door RIVM-regels waaraan de HR gebonden is. ‘Dat de HR bijvoorbeeld maar voor veertig procent gebruikt kan worden, komt door de anderhalve meter afstand die we moeten houden’, aldus Bormans over de periode vanaf 1 juli.

‘Discussie op oneerlijke manier’

Voor Daan den Teuling was daarmee de kous niet af. Tegen Bormans: ‘Ik vind het jammer dat je de discussie op een oneerlijke manier voert, en hoe je dit probeert te verkopen’, stelde het cmr-lid. ‘We hóeven nog niet per se meer open. Ik ben zelf zeer voor voorzichtigheid; misschien komt er binnenkort een tweede golf van het virus.’ En: ‘Misschien wisten we van de plannen, maar jullie wisten niet of we daarmee zouden instemmen.’

Bormans noemde de aantijging over ‘oneerlijk discussievoeren’ onterecht en wilde er verder niet op ingaan. Eerder in de vergadering gaf de bestuurder ook aan dat de cmr geen instemmingsrecht heeft op een besluit waarmee je de gebouwen verder opent, en je dus weer teruggaat richting een normale situatie.

Terug naar normale omgang cvb-cmr

De discussie komt aan het begin van een periode waarin cmr en cvb weer ‘normaal’ met elkaar omgaan. Normaal in de zin dat bij belangrijke collegebesluiten de cmr eerst moeten hebben ingestemd. In de afgelopen coronaperiode is er veel contact geweest tussen het cvb en de cmr (met name het dagelijks bestuur van de raad), maar vanwege de crisis werd afgesproken dat het collegebestuur besluiten niet altijd vooraf aan de raad hoefde voor te leggen. ‘De spelregels waren eigenlijk even tussen haakjes geplaatst’, noemde Bormans het.

‘De spelregels waren eigenlijk even tussen haakjes geplaatst.’

Cmr-lid Sjoerd van Vliet wil wel graag dat de cmr van zijn adviesrecht gebruik mag maken als het gaat over de vraag hóe de gebouwen weer verder open worden gesteld. ‘Daar moeten we tijd voor nemen. Het slechtste is dat er nu iets wordt gepubliceerd terwijl je het later weer moet intrekken’, stelde Van Vliet die ook de zaterdagopenstelling aankaartte.

‘Zaterdag niet structureel inzetten’

‘Mijn eigen instituut (HRBS, red.) kwam al met bericht dat we de zaterdag gaan gebruiken. Ik vind het belangrijk dat we die dag niet structureel gaan inzetten en dat we rekening houden met de werktijdenregeling van medewerkers. Je moet het dus bespreken met je medewerkers.’

‘Veel collega’s willen graag terug naar de gebouwen, ze snakken ernaar.’

Daar is Bormans het mee eens. ‘Tegen directies zeggen we: houd je aan de spelregels en bespreek het met je medewerkers. En: gebruik de zaterdag niet voor het reguliere programma.’ Dat geldt ook voor de studenten: ga in gesprek en beschouw de zaterdag niet als gewoon.

Snakken naar de gebouwen

Tegenover de ‘voorzichtige’ cmr’er Den Teuling, staat in elk geval één cmr-lid dat net als een aantal van zijn collega’s maar al te graag – en zo snel mogelijk – weer naar school wil, social work-docent Peter Dijkstra. ‘Veel collega’s willen graag terug naar de gebouwen, ze snakken ernaar. Heb aandacht voor die menselijke kant!’, luidde het pleidooi van de docent die het ook toejuicht dat de vorige week aangekondigde gesprekken over racisme niet online maar op school plaatsvinden.

Tekst: Jos van Nierop

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top