Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 oktober 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Jennifer Schoolenberg is tweedejaarsstudent aan de opleiding social work. Ze schrijft het liefst over ‘tips and tricks’ en de belevenissen die het hbo met zich meebrengt, maar durft ook haar mening te geven wanneer daar het moment voor is.

Recente blogs

Blog

Laat je beste vriend eens thuis

Gepubliceerd: 10 December 2020 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Jennifer

Je neemt hem overal mee naar toe. Bij het uit eten gaan is-ie erbij om Insta-waardige kiekjes te maken, de hele treinreis naar huis houd je hem stevig vast en hij gaat zelfs mee naar de wc. Hij is je allerbeste vriend en je wilt hem geen moment missen.

In deze blog geef ik je mijn beste tips om je geliefde telefoon eens naast je neer te leggen en je fomo (fear of missing out) tegen te gaan.

Laat hem thuis

Het is niet altijd nodig om je mobiel bij je te hebben. Ga je bijvoorbeeld uit eten dan kun je je afvragen of je je mobiel nodig hebt. Door hem thuis te laten dwing je jezelf om niet constant bezig te zijn met de dingen die je misschien mist. Ik loop stage in het Detentiecentrum waar ik mijn telefoon bij binnenkomst al in een kluisje moet leggen. Hierdoor ben ik de hele dag veel productiever dan thuis, waar ik geregeld stiekem even op mijn mobiel kijk. Natuurlijk zijn er ook situaties waarin het fijn is om hem wel bij je te hebben, dus doe dat ook vooral.

Zet je meldingen uit

Deze tip heeft mij zoveel geholpen! Bij het binnenkomen van een Snapchatbericht licht je scherm op. Hierdoor was ik meteen afgeleid en verspilde ik toch al snel twintig minuten per uur met scrollen op mijn mobiel. Op een gegeven moment heb ik mijn social-mediameldingen uitgezet. Dat zorgde voor zoveel rust. Mijn schermtijd is aanzienlijk afgenomen. Ik ben nu ook veel minder bezig met de gedachte dat ik iets kan missen, waardoor ik minder drang voel om continu op dat scherm te kijken. Hoe leuk een vriend ook is, je wilt niet dat hij je hele dag bepaalt. Waarom accepteer je het van je telefoon dan wel dat ‘ie je continu lokt met verslavende apps?

Reflecteer

De belangrijkste tip om dat mobieltje je hand uit te krijgen is bij jezelf nagaan waarom je hem zoveel gebruikt. Ben je bang om belangrijke dingen te missen en waarom is dat dan? Is het verveling? Pas op het moment dat je weet waar je overmatig gebruik vandaan komt, kun je er echt iets aan doen. Tijdens een middag studeren zette ik uit frustratie mijn mobiel uit nadat ik steeds bleef kijken. Dat bleek voor mij dé oplossing, dus nu doe ik dit vaker. Door dit regelmatig te doen heb ik mezelf getraind er mentaal ook minder mee bezig te zijn. Nu lees ik tijdens het wachtten op de bus een boek in plaats van social-mediaberichten.

Herken jij jezelf hierin en heb je nog tips? Laat het in de reacties weten.

Zo, en dan kan je nu je telefoon weer wegleggen 😉

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top