Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 december 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Leden opleidingscommissies mogen alsnog worden benoemd

Gepubliceerd: 27 January 2020 • Leestijd: 1 minuten en 9 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Directeuren van de onderwijsinstituten mogen voor een aantal van de vacante zetels in hun opleidingscommissies (oc’s) studenten en docenten gaan benoemen. Ze hoeven niet te wachten tot de tussentijdse verkiezingen van april.

Het college van bestuur wil er met dit besluit voor zorgen dat opleidingen (weer) functionerende oc’s hebben. ‘Als we tot de tussentijdse verkiezingen wachten, kunnen opleidingen die de komende tijd worden geaccrediteerd in de problemen komen’, motiveert Yvonne Aronson, projectleider toekomstbestendige medezeggenschap op de HR, het besluit.

Volgens de wet moeten oc’s namelijk uit minimaal drie personen bestaan, van wie er minstens één student is. Bij het zoeken en vervolgens benoemen van leden mogen de directeuren niet verdergaan dan dit wettelijk minimum. Aronson: ‘Voor de resterende vacatures moet er worden gewacht tot de tussentijdse verkiezingen.’

Net als de gekozen leden worden de studentleden voor een jaar en de docenten voor twee jaar benoemd.

Verkiezingen voor oc’s: ‘Nog niet iedereen is eraan gewend’

Tot twee jaar geleden werden alle leden van oc’s benoemd. Daarna, toen de oc’s meer zeggenschap kregen, kon dat nog steeds, maar de HR koos voor de mogelijkheid om verkiezingen te organiseren. Het leverde de afgelopen twee verkiezingen te weinig kandidaten op. ‘Het heeft een aanloop nodig; nog niet iedereen is eraan gewend’, denkt Aronson.

In 2018 hadden er op 108 ‘plekken’ verkiezingen gehouden kunnen worden (54 opleidingen met elk aparte studenten- en medewerkersverkiezingen) . Het werden er slechts 14 omdat er geen kandidaten waren of te weinig om verkiezingen voor te organiseren.

Afgelopen november waren er in 63 oc’s vacatures, met name bij de studenten, medewerkers zitten voor twee jaar in een oc. In slechts 17 gevallen zijn er verkiezingen uitgeschreven. Voor 28 oc’s hoefden er geen verkiezingen te worden gehouden omdat er minder of precies voldoende kandidaten waren voor het aantal plekken. Bij 18 oc’s stelden zich helemaal geen personen kandidaat.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Leden opleidingscommissies mogen alsnog worden benoemd

  1. Nuttig om te weten dat we op HR een projectleider toekomstbestendige medezeggenschap hebben… ben benieuwd wat opbrengst is.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top