Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister wil studenten geen collegegeld teruggeven: ‘Onderwijs gaat gewoon door’ 

Gepubliceerd: 29 April 2020 • Leestijd: 1 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen en universiteiten zetten alles op alles om studievertraging te voorkomen. Daarom wil minister Van Engelshoven slechts een zeer beperkte groep studenten financieel steunen.

Portret van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven

In een debat met de Tweede Kamer hield de minister woensdag haar kaarten tegen de borst. De ongeduldige oppositie wilde weten waar studenten op kunnen rekenen: hoeven ze minder collegegeld te betalen, of krijgen ze een paar maanden langer aanvullende beurs?

Maar de minister wil er nog niets van horen. Volgens haar gaat 93 procent van al het hoger onderwijs gewoon door: ‘Dat is geen geringe prestatie.’  Wie nu studievertraging oploopt, kan dat volgens haar in latere studiejaren nog wel inhalen.

Afpellen

Haar inzet is dus dat zoveel mogelijk studenten überhaupt geen vertraging oplopen. Vervolgens wil ze de groepen studenten ‘afpellen’, zei ze in het debat. Kennelijk om zo min mogelijk studenten aanspraak te laten maken op financiële steun.

Want ze snapt dat sommige studenten echt buiten hun schuld vertraging oplopen. Studenten geneeskunde bijvoorbeeld, die geen co-schappen kunnen lopen. Of studenten van de hotelschool die geen praktijkonderwijs kunnen krijgen. Haar belangrijkste vraag: ‘Hoe bakenen we die groep af?’

De oppositie had andere prioriteiten. Die wilde liever zo snel mogelijk duidelijkheid voor alle studenten. Scheld bijvoorbeeld een half jaar collegegeld kwijt, opperde de SP. Een generieke maatregel die er volgens de partij voor zorgt dat er geen tijd verloren gaat aan het beoordelen wie wel en niet in aanmerking komt.

Aanvullende beurs

De PvdA vroeg naar de aanvullende beurs. Na vier jaar studeren krijgen studenten die niet meer. Kan die periode niet een paar maanden verlengd worden, zoals ook met het studentenreisrecht gebeurde?

Ook regeringspartij VVD had nog een idee: waarom kunnen studenten niet per vak collegegeld betalen? Dan hoeven ze in deze tijd tenminste niet te betalen voor onderwijs dat ze niet volgen. Het is een systeem dat de liberalen toch al graag zouden doorvoeren.

Maar de minister wilde er niets over zeggen. Alle suggesties worden meegenomen, zei ze. De Tweede Kamer heeft immers gevraagd of het kabinet wil nadenken over steun aan studenten die het nodig hebben en dat gaat niet van de ene op de andere dag.

‘Niet moeilijk doen over online surveillance’

Van Engelshoven vond ook dat studenten niet te moeilijk moeten doen over online surveillance tijdens tentamens (proctoring). Natuurlijk moet alle privacywetgeving worden nageleefd en mogen de data niet verkocht worden. Maar als het allemaal volgens de regels verloopt, vindt ze dat studenten het eigenlijk niet mogen weigeren.

Om studievertraging te voorkomen, heb je immers tentaminering op afstand nodig, redeneert ze. Als studenten het niet fijn vinden dat iemand via hun webcam meekijkt in hun studentenkamer, komt dat voor eigen rekening. ‘In deze tijd moet iedereen soms dingen accepteren die we minder prettig vinden.’

Haar eigen partij, D66, had er grote vraagtekens bij. Is het denkbaar dat zulke software geen privacywetten schendt? Maar de minister bleef bij haar standpunt.

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Minister wil studenten geen collegegeld teruggeven: ‘Onderwijs gaat gewoon door’ 

  1. “Het onderwijs gaat door” is een mooie leus die niet honderd procent opgaat. Hoeveel van de lessen die nu gegeven worden, zijn niets meer dan een docent die een powerpoint voorleest? Genoeg, helaas. Dan zijn er vakken waar ik letterlijk een mail over kreeg met “de powerpoints staan op cumlaude, succes met het tentamen!”

    Dat is niet wat ik versta onder Onderwijs Op Afstand. Dit verschilt niet veel met een YouTube cursus die je gratis kan vinden.

  2. Sluit mij totaal bij Wes aan kwaliteit laat zwaar de wensen over. Natuurlijk heb ik begrip voor het feit dat alles anders is dan anders en het tijd kost om alles op te zetten. Helaas zie ik nog geen verbetering in de kwaliteit.

    Laat om te beginnen iedere docent maar eens gebruik maken van een fatsoenlijke microfoon en camera. Vaak zijn ze slecht verstaanbaar of dat nou via Microsoft Teams is of vooraf ingesproken met een Powerpoint.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top