Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Mystery guests in hoger onderwijs: dat roept weerstand op

Gepubliceerd: 7 September 2020 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zet desnoods mystery guests in om de kwaliteit van het hoger onderwijs te controleren, zegt regeringspartij VVD. Minister Van Engelshoven voelt daar helemaal niets voor.

Het hoger onderwijs is erg veranderd, nu studenten grotendeels online les krijgen. Wat doet dat met de kwaliteit van hun onderwijs? Regeringspartijen CDA en VVD willen dat het ministerie die scherper in de gaten gaat houden.

Zet desnoods mystery guests in, opperde Kamerlid Dennis Wiersma van de VVD. Mystery guests zijn anonieme controleurs die zich voordoen als klant in hotels of winkels om te kijken of ze goed geholpen worden.

‘Het gaat niet gebeuren’

Het voorstel roept grote weerstand op, nu docenten hard hebben gewerkt om alles op orde te krijgen. Op Twitter reageerde minister Van Engelshoven (D66) meteen. Het gaat niet gebeuren, zegt ze. ‘Zulke plannen schofferen de grote inzet van docenten & bestuurders om het onderwijs zoveel mogelijk gaande te houden, fysiek/online.’

‘Het is te makkelijk om alleen naar docenten en de instellingen te wijzen.’

De linkse oppositie ziet het ook niet zitten. ‘Het is te makkelijk om alleen naar docenten en de instellingen te wijzen’, vindt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. ‘Zullen we beginnen met het verlagen van de werkdruk?’

Ook uit het hoger onderwijs klinkt weerzin. ‘Treurigstemmende verkiezingstijdprofilering’, twittert rector Rianne Letschert van Maastricht University.

Te weten komen wat er speelt op opleidingsniveau

Wiersma is zich van geen kwaad bewust. Hij wil heus geen leger van anonieme studenten langs de digitale leslokalen laten trekken, legt hij uit. Het is volgens hem een laatste middel om te weten wat er aan de hand is bij een opleiding waar studenten klagen.

‘Je houdt enquêtes, je praat met de medezeggenschap, maar het is voor een instelling soms moeilijk om te weten wat er speelt op opleidingsniveau’, zegt hij. ‘Als je aanleiding hebt om te denken dat de kwaliteit niet supergoed is, kun je een panel van studenten van de opleiding eens een paar online lessen laten volgen.’

Wiersma zegt juist veel vertrouwen te hebben in docenten.

Wiersma zegt juist veel vertrouwen te hebben in docenten. ‘Zulke controles zou je doen om het vertrouwen te behouden. Ik kan niet inschatten of het terecht is als studenten over hun onderwijs klagen.’

Niet gek dat over kwaliteit geklaagd wordt

En ze klagen inderdaad, bevestigt voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond. ‘Ze zeggen vooral: het online onderwijs is niet van dezelfde kwaliteit. Dat is ook niet gek.’

Maar mystery guests zijn ook volgens hem niet de oplossing. ‘Zorg liever voor betere locaties, zodat studenten en docenten toch bij elkaar kunnen komen. Of geef docenten een training online lesgeven.’

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Mystery guests in hoger onderwijs: dat roept weerstand op

  1. Er zijn al vele formele (accreditatie, opleidingscommissie, enquetes) en informele instrumenten om de kwaliteit van onderwijs in kaart te brengen. De vraag is wat zo’n mystery guest daar aan toevoegt? En een hogeschool met een hotel vergelijken is zoiets als een kip met een autokrik vergelijken. Naar mijn idee komen alleen mensen met nul verstand van onderwijs met dit soort ideeën.

    Als een bestuurder, manager, collega of politicus wilt weten of ik het goed doe als docent, dan zijn ze van harte welkom in mijn colleges. En ik ontvang graag direct feedback over wat er beter of anders kan en daar het gesprek over aan te gaan – inplaats van een mystery guest die terugrapporteert aan een hoge pief, die vervolgens een rapport opstelt met een paar algemene aanbevelingen en die na vele herzieningen waarschijnlijk 2 jaar na het bezoek de werkvloer weer bereikt.

  2. Want dat valt niet op, een volslagen vreemde die ineens je lessen wil volgen, met je collega’s en mede-studenten praat of ze wel tevreden zijn en die een vergelijking trekt tussen ‘echt’ en ‘online’. Helemaal eens met MC; kom als bestuurder of politicus zelf naar de lessen en ga in gesprek.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top