Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nulurencontract en uitgeroosterd vanwege corona? Werkgever moet je geplande uren uitbetalen

Gepubliceerd: 25 March 2020 • Leestijd: 5 minuten en 21 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Veel Hogeschool Rotterdam-studenten hebben vanwege het coronavirus ineens geen werk meer, en geen inkomsten. We spraken er een paar en zochten uit waar ze recht op hebben. In bijna alle gevallen moet de werkgever je doorbetalen.

Illustratie met een diversiteit aan sip kijkende werknemers

Esmée, derdejaars bml (biologie en medisch laboratoriumonderzoek) werkt in de bediening in een restaurant maar nu even niet. ‘Gelukkig heb ik net een vast nulurencontract en mag ik blijven’, vertelt ze. Of ze de vrijdagen, wanneer ze op eigen verzoek niet werkt, krijgt doorbetaald weet ze nog niet. Maar de uren op zaterdag die ze normaal werkt krijgt ze uitbetaald; haar werkgever zal waarschijnlijk aankloppen bij het aangekondigde noodfonds van de overheid.

De werkgever mag ook medewerkers met een nulurencontract niet zomaar ontslaan. Heb je meer dan zes maanden gewerkt op basis van zo’n contract, dan heb je rechten opgebouwd en is de werkgever je verplicht te betalen voor de ingeplande uren, ook al is er geen werk (zie ook het kader onderaan dit artikel).

‘Ik krijg de gewerkte uren waarschijnlijk ook niet uitbetaald’

Dat gebeurt echter lang niet overal. De horecabaas van een tweedejaars RAC-student Ad management die anoniem wil blijven, heeft vooralsnog lak aan haar recht op uitbetaling van de ingeplande uren. ‘Ik ben gewoon uitgeroosterd en krijg de ingeroosterde uren niet betaald. En de al gewerkte uren waarschijnlijk ook niet. Ik ben zelfs gevraagd om onbetaald te komen werken voor de net opgezette bezorgservice. Dat weiger ik.’

Ze is niet de enige. ‘Studenten melden dat veel werkgevers hen vanwege de coronacrisis niet meer oproepen en zich ook niet verplicht voelen het gemiddelde loon door te betalen’, zien de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United. Ze roepen werkgevers op om ook jongeren met onzekere contracten te laten profiteren van het noodfonds voor de coronacrisis.

‘Onverteerbaar’ dat als eerste afscheid wordt genomen van flexwerkers

Voorzitter Bas van Weegberg van FNV Young & United vindt het ‘onverteerbaar’ dat er in een crisissituatie als eerste afscheid wordt genomen van flexwerkers. Daar worden vooral jongeren en studenten het slachtoffer van. Volgens hem heeft bijna 70 procent van de 18- tot 25-jarigen een onzeker arbeidscontract zonder vaste uren.

‘Studenten moeten ook nu gewoon hun huur en collegegeld betalen en boodschappen doen’, stelt LSVb-voorzitter Alex Tess Rutten. ‘Het kan niet zo zijn dat studenten als gevolg van de coronacrisis zelf de rekening betalen en nog meer moeten gaan lenen.’ Vorige week pleitte ze voor coulance bij de inning van collegegeld en huur.

Zelfstandigen en werknemers met een nulurencontract – ook studenten – krijgen overigens sneller en voor tenminste drie maanden een bijstandsuitkering. Het is een van de noodmaatregelen van het kabinet.

‘Ik zal meer moeten lenen vanwege een computer op afbetaling’

Lars, vierdejaars communicatie & multimedia design, is chauffeur voor zakenmensen maar kreeg via zijn werkgever geen opdrachten meer. ’85 procent van de vraag is weggevallen, is mij verteld. Het werk van begin deze maand krijg ik nog uitbetaald, maar de geplande ritten die nu zijn afgezegd niet’, vertelt de student die een nulurencontract heeft. Of hij recht heeft op doorbetaling, weet hij niet. ‘Ik woon nog thuis en kan gelukkig terugvallen op m’n ouders maar zal denk ik wel meer moeten lenen vanwege een computer die ik op afbetaling heb gekocht.’

Maartje, derdejaars financial service management, werkt normaal gesproken zo’n 25 uur per week op de webcare-afdeling van een beautykliniek waar onder andere botoxinjecties worden gegeven. De kliniek is nu gesloten en Maartje werd samen met zeven collega’s, allemaal met een nulurencontract, naar huis gestuurd. Ze vroeg een bijstandsuitkering aan en zette haar lening bij DUO ‘aan’.

‘We zijn naar het Juridisch Loket gegaan’

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat ze de ingeroosterde uren, voor haar tot eind maart, niet zou krijgen uitbetaald. ‘Maar we zijn naar het Juridisch Loket gegaan, hebben uitgezocht waar we recht op hebben en hebben met elkaar een brief opgesteld en naar onze werkgever gestuurd.’  Met een positief resultaat. Maartje: ‘Ik mag weer komen werken tot en met 31 maart.’

Vanaf april zou ze gaan werken bij verzekeraar Allianz, werk dat meer in de lijn ligt van haar opleiding. Of dat doorgaat en zo ja wanneer, is onduidelijk. Maartje: ‘Ik mag van hen nog steeds komen, maar ik moet eerst een cursus volgen bij een opleidingscentrum. Dat centrum is echter dicht vanwege het coronavirus. Misschien ga ik wel tijdelijk een ander bijbaantje zoeken, bij een supermarkt ofzo.’

‘Misschien met opzet vakken niet halen zodat ik recht op DUO houd’

De eerderenoemde RAC-student kan zonder haar werk in de horeca haar vaste lasten betalen. ‘Maar verder heb ik niks. Gelukkig heb ik een lieve schoonmoeder die mij opvangt; ik kom niet zonder eten te zitten.’ Ze zit wel met vragen. Hoewel ze op school goede cijfers haalt en afstevent op afstuderen aanstaande zomer, twijfelt ze of ze dat dan al wil ‘Misschien moet ik met opzet vakken niet halen zodat ik ook volgend jaar nog kan studeren en recht heb op DUO.’

Als je student bent en je bijbaan bent kwijtgeraakt, mag je volgens de minister een extra lening aanvragen bij DUO. Dus ook als je al maximaal leent.

‘Luchtvaartindustrie krijgt steun, waarom studenten niet?’

Studentenorganisaties ISO en LSVb hebben gemengde gevoelens bij deze maatregel, het blijft een lening en studenten moeten de financiële klap van de coronacrisis dus zelf opvangen, concludeert de LSVb. ‘De minister zegt in feite dat studenten extra kunnen lenen als ze door corona geld tekortkomen en dat ze langer mogen lenen als ze studievertraging oplopen. Daar maken wij ons zorgen over. Zzp’ers, werkgevers en de luchtvaartindustrie krijgen steun van de overheid, waarom studenten dan niet?’

Financiële steun is voor de ene student harder nodig dan voor de andere. Zeker als je werkgever zich aan het nulurencontract houdt, de student blijft doorbetalen én aanklopt bij het noodfonds van de overheid. Zoals bij de eerdergenoemde Esmée die bij haar ouders woont en een auto heeft, en zich nog geen grote zorgen maakt. ‘De auto hoeft nog niet de deur uit. Ik heb wel een spaarpotje. Maar het moet nog natuurlijk niet te lang duren.’

De bonden FNV Young & United en LSVb roepen studenten op om hun verhalen te delen via een speciaal meldpunt. Daar kunnen ze nadere informatie vinden over hun rechtspositie als flexwerker en om advies vragen.

‘Werkgever is verplicht gemiddeld aantal uren te betalen’
Noëlle Bynoe is op de HR docent arbeidsrecht bij de opleiding human resource management en heeft daarnaast een eigen advocatenpraktijk. Ze stelt dat studenten met een nulurencontract niet onbetaald mogen worden weggestuurd. Zo’n contract is geldig voor de periode waarvoor het is afgesloten. ‘Als je minder dan drie maanden bij je werkgever werkt, dan moeten in elk geval de ingeroosterde uren worden uitbetaald.’ Na zes maanden heb je recht op uitbetaling van het gemiddeld aantal uren dat je in een representatieve periode van drie maanden hebt gewerkt. ‘Je hebt dan een vordering op je werkgever die vijf jaar geldig blijft vanaf het moment dat je dit schriftelijk aan de werkgever hebt aangegeven; de werkgever is dan verplicht om dat gemiddelde uit te betalen, ook al werk je niet’, vertelt ze.Vier tips van Noëlle voor studenten met een nulurencontract:
1. Ga in gesprek. ‘Praat met je werkgever over je rechten, en over hun recht op overheidssteun die bedoeld is om de klappen op te vangen voor alle soorten werknemers, ook die met een nulurencontract. Helpt dat niet, pak het dan wat steviger aan.’
2. Bezoek de site van het Juridisch Loket en bekijk het stappenplan.
3. Houd je gewerkte uren bij. ‘Zorg dat je goed op een rij hebt hoeveel uur je gemiddeld hebt gewerkt.’
4. Deel je verhaal op het meldpunt van de bonden FNV Young & United en LSVb. ‘Hoe meer gedupeerden zich melden, hoe eerder die bonden in actie komen en werkgevers beter informeren. Oproepkrachten worden op een zijspoor gezet, werkgevers hebben niet altijd het juridisch besef dat dat niet mag. En sommige werkgevers grijpen de situatie aan om mensen te ontslaan.’

Tekst: HOP en Jos van Nierop/Profielen
Beeld: Demian Janssen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Nulurencontract en uitgeroosterd vanwege corona? Werkgever moet je geplande uren uitbetalen

  1. Beste Jos,

    Fijn dat hier aandacht voor is! Goed dat studenten zo een aantal tips krijgen waar ze mee aan de slag kunnen.

    Ik wil graag even reageren op het volgende stukje:
    ”Als je student bent en je bijbaan bent kwijtgeraakt, mag je volgens de minister een extra lening aanvragen bij DUO. Dus ook als je al maximaal leent.”

    Volgens mij klopt dit niet helemaal; Volgens de website van DUO kun je de lening bij DUO verhogen als je nog niet maximaal leent en dit kan met terugwerkende kracht vanaf begin collegejaar 19/20. Daarnaast kunnen studenten, indien ze dit nog niet doen, ook gebruik maken van het collegegeldkrediet. Het maandelijks maximaal te lenen bedrag middels de reguliere lening bij DUO is dus, volgens mij, niet verhoogd.
    Overigens geeft DUO ook aan dat men zich maximaal inspant om studenten te helpen en waar mogelijk rekening zal worden gehouden met de persoonlijke situatie.

    Op de website van DUO is uiteraard meer informatie beschikbaar.

  2. En geldt dit ook voor Lyceo? Want ik heb een oproepcontract voor nul-uur. Ik was ingezet maar ik werd vandaag gebeld dat mijn training niet doorgaat.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top