Online toetsen: HR kiest voor pragmatische aanpak
Gepubliceerd: 6 April 2020 • Leestijd: 1 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Het is nu vooral zaak dat zoveel mogelijk tentamens de komende tijd doorgaan en daarin kiest de HR voor een pragmatische aanpak. Fraudebestrijding heeft op dit moment even niet de hoogste prioriteit.
Totale surveillance van studenten achter hun computer is onmogelijk en onwenselijk. Bovendien moeten studenten daar om privacyredenen van tevoren mee instemmen. In plaats van ‘alle ballen op online fraudepreventie’, kiest de HR daarom voor een pragmatische aanpak. Dat blijkt uit de handleiding Online Toetsen die de HR vorige week publiceerde.
De handleiding is geschreven door de leden van de werkplaats onderwijs leertechnologie (WOLT), de dienst FIT (faciliteiten en informatietechnologie) en de dienst Onderwijs en Ontwikkeling (OeO). Ook juristen, directeuren en (andere) toetsspecialisten hebben eraan meegewerkt, en het platform examencommissies heeft er zijn zegen aan gegeven. Examencommissies zullen deze notitie gebruiken als richtlijn voor de vele online toetsen die de komende tijd afgenomen zullen worden vanwege de sluiting van fysieke locaties.
Kennistoetsen makkelijk online
Docenten kunnen de kennistoetsen voor eerste- en tweedejaars makkelijker naar online omgevingen verhuizingen, blijkt uit de handleiding. Ook als dat een hoger risico op fraude oplevert. Wel kunnen docenten tentamens met een lager beveiligingsniveau eventueel aanvullen met ‘steekproefsgewijze checks via videobellen waarin studenten om toelichting op hun antwoord wordt gevraagd’.
Een ‘hoog risico op fraude’ is er vooral bij toetsen met ‘antwoorden die niet uniek zijn per individuele student en die geen eigen inzicht van de student vragen’, schrijven de opstellers. ‘Dit zijn veelal kennistoetsen met als kern het reproduceren van lesstof waarbij geen aanvullende bronnen gebruikt mogen worden door de student zoals een boek of internet.’
Uitstel zou te veel impact hebben
Het uitstellen van alle toetsen zou te veel impact hebben, concluderen de opstellers van de handleiding. Het zou de druk volgend jaar te veel verhogen. Bovendien ‘stuurt toetsing het leren’ en ‘ondermijnt uitstel de motivatie van studenten’. Daarom is een praktisch haalbare oplossing nu de beste.
Op het principe om geen toetsen uit te stellen zijn wel twee uitzonderingen. Belangrijke praktijktoetsen die niet via videobellen kunnen worden afgenomen zullen waarschijnlijk een andere keer moeten plaatsvinden. En als er ‘maatschappelijk onverantwoorde risico’s’ ontstaan als studenten met ‘onvoldoende aantoonbare kennis de opleiding vervolgen’ kan de toets ook worden uitgesteld.
Op verantwoorde wijze putten uit oude tentamens
Als tegemoetkoming aan docenten vervalt de eis dat ze voor ieder tentamen nieuwe, unieke tentamenvragen moeten maken. Docenten kunnen dus uit oude tentamens putten voor toetsinspiratie. Wel vraagt de HR docenten hier ‘verantwoordelijk mee om te gaan’.
De handleiding maakt duidelijk dat heel veel toetsen op een net iets andere manier afgenomen zullen gaan worden, waardoor de toets misschien toch weer uniek wordt of minder fraudegevoelig. Bijvoorbeeld door van een simpel multiple choice tentamen een opdracht te maken. Of door een ‘videomondeling’ af te nemen in plaats van de klassieke schriftelijke toets.
De HR heeft een helpdesk (inlog) ingericht voor vragen over online toetsing en lesgeven.
Bekijk ook de vragen die Profielen-hoofdredacteur Tosca Sel over de examinering stelde aan collegevoorzitter Ron Bormans.
Tekst: Olmo Linthorst
Video: Hogeschool Rotterdam
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top