Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Petitie voor lager collegegeld vanwege coronavirus

Gepubliceerd: 1 April 2020 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een door een student van de HR gestarte petitie om het collegegeld te verlagen, is inmiddels 225 keer getekend. Aanleiding voor de petitie is het gegeven dat sommige studenten geen les hebben vanwege de coronacrisis.

‘Velen van ons hebben inmiddels online lessen maar sommigen van ons hebben al weken geen les’, stelt petitie-opsteller Ebony op de campagnesite Avaaz.org. ’Maar we betalen nog steeds collegegeld. Het gaat deze maanden toch om een termijnbedrag van 416,60 euro wat nog betaald moet worden.’ De initiatiefnemer voor de petitie vraagt om een passende oplossing: ‘Bijvoorbeeld een tegemoetkoming door middel van een verminderd collegegeldbedrag’.

Collegebestuur: ‘Van restitutie of lager collegegeld kan geen sprake zijn’

Ook bij het college van bestuur komen er vragen binnen over het collegegeld’, reageert collegevoorzitter Ron Bormans desgevraagd. Maar van een restitutie of een lager collegegeld kan in zijn ogen geen sprake zijn. Bormans: ‘Daar kunnen we als hogeschool heel duidelijk in zijn. Het onderwijs gaat door, in allerlei innovatieve vormen wordt nu online onderwijs gegeven. Ook online toetsing wordt nu waar mogelijk in gang gezet. De eerste toetsen vinden al de komende weken plaats.’

De collegevoorzitter zegt te snappen dat studenten het onderwijs nu ‘soms wat minder intensief ervaren’ maar plaatst daar de kanttekening bij dat ‘ook het onderwijs zoals we dat gewend zijn, meer en minder intensieve perioden heeft’.

‘Alle kosten voor de hogeschool gaan gewoon door’

Daarnaast wijst hij op de kosten die de hogeschool maakt, en blijft maken. Bormans: ‘We moeten reëel blijven. Ondanks dat er op de locaties geen fysiek onderwijs plaatsvindt, gaan alle kosten voor de hogeschool wel gewoon door. Medewerkers blijven in dienst, salarissen worden betaald en vaste lasten lopen door. Sterker nog: onze kosten nemen alleen maar toe, juist vanwege de enorme omslag richting online. En dus gaat ook het innen van het collegegeld gewoon door.’

Uitstel van betaling, restitutie of korting zijn op dit moment niet aan de orde, stelt het collegebestuur. ‘Dit is de lijn die we ook met andere hogescholen hebben afgesproken, de lijn waar de overheid ons formeel aan houdt en daar houden wij ons op onze beurt dus aan.

Hogeschool der Kunsten en RUG geven wel uitstel

Toch nemen niet alle instellingen voor hoger onderwijs dezelfde positie in. De Hogeschool der Kunsten Den Haag geeft studenten uitstel van betaling vanwege de coronaproblemen, staat op haar website. Ook op de Rijksuniversiteit Groningen mogen studenten later betalen, meldt universiteitsblad UKrant. Studenten die hun collegegeld niet kunnen opbrengen vanwege het coronavirus, hoeven dat pas in mei te doen.

Tekst: HOP en Jos van Nierop/Profielen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Petitie voor lager collegegeld vanwege coronavirus

  1. Pfff welke kosten maakt de Hogeschool nu dan? Alle locaties zijn gesloten voor leerlingen, waardoor ook gelijk het gebruik maken van aangeboden middelen niet meer van toepassing is. Tot zo ver ik weet zijn de online lessen echt nihil, meesten docenten hebben alleen maar hun powerpoints online gezet en daaraan aangewezen deadlines. Over welke omslag hebben wij het hier nou? Jullie vragen aan ons om reëel te zijn, maar zijn jullie dat wel met ons? Sommige van ons hebben helaas geen bijbaantje meer vanwege het COVID-19 virus. Laat staan een vergoeding krijgen. Veel van ons moet zelfs gaan lenen om deze dagen door te komen.
    Het is te begrijpen dat wij in deze moeilijke tijden elkaar zo goed mogelijk moeten gaan steunen.
    Het collegegeld kan doorgaan, maar het liefst met korting of een soort van vergoeding.

  2. Alle kosten gaan gewoon door, mijn inkomen helaas niet meer, en nee die steuntoezegging is ook nog niet binnen bij het bedrijf waar ik voor werk. Leuk bedacht maar dit is gewoon een DUO lening in geforceerd worden, moreel gaan alle alarmbellen aan zou je denken.

    Als dit de sympathie is die ik mag verwachten vraag ik mij of we deze crisis ooit wel te boven komen.

  3. @Nihil, ik heb geen direct beeld op enige kosten maar er staat al duidelijk in het artikel een korte opsomming van voorbeelden, “salarissen en vaste lasten”.

    Misschien ben je heel terecht teleurgesteld over het niveau van je digitale onderwijs maar het is niet zo dat Hogeschoolmedewerkers opeens massaal vakantie hebben. We werken door vanaf huis, en krijgen dus ook gewoon ons salaris. Het lesgeven is maar een deel van de taak van een docent en waar je misschien geen goed beeld van hebt is de voorbereiding en ondersteuning er om heen, alsmede voor tentamens.

    Allicht zijn je docenten wel degelijk bezig met het ontwikkelen van een betere digitale les maar hebben ze daar ook even tijd voor nodig. Mogelijk zijn ze druk bezig schriftelijke tentamens die ieder moment (of dit moment) plaatsvinden om te zetten naar vormen die in de huidige situatie geldig zijn. Je kan wel een conclusie trekken gebaseerd op gebrek aan informatie maar die conclusie zegt dan meer over jou dan over het werk wat mensen verrichten.

    Een aantal Hogeschoolpanden zijn nog steeds open voor gebruik. Dat betekent aanwezig personeel bij recepties, onderhoud, stroomvoorziening, verwarming, alles wat er bij komt om een pand draaiend te houden. Niet alles is open dus dat is allicht wel iets minder, maar daar staat een digitale investering tegenover.

    Digitale diensten, of dit nu online officediensten of digitale toetsomgevingen of wat dan ook zijn, moeten gehost en ondersteund worden. Ieder bitje wat verstuurd wordt heeft een kostprijs. Dat betekent een technische afdeling die doorwerkt, dat betekent diensten inkopen en opschalen bij leveranciers. Dat kan bijvoorbeeld een licentie per student per programma betekenen en ik geloof best dat dat aantikt.

    De Hogeschool is geen Facebook, het kan niet kiezen winst te gaan maken met het verzamelen/verkopen van je persoonlijke gegevens en je bombarderen met gerichte advertenties. Je kan heel gemakkelijk bedenken wat voor soort reële kosten een online school nog steeds heeft, afgezien van wat onderhouds- en energiekosten voor gesloten panden kan ik eigenlijk niet bedenken wat er wegvalt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top