Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

RBS-studenten starten ‘The Facemask Project’ uit ergernis over wegwerpmondkapjes

Gepubliceerd: 29 October 2020 • Leestijd: 2 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Honoursstudenten van de Rotterdam Business School ergerden zich aan rondslingerende wegwerpmondkapjes op straat. Ze startten een bewustwordingscampagne. ‘Gooi je mondkapje in de vuilnisbak als je er klaar mee bent, of nog beter: draag een wasbare.’ 

Christianny Sousa (Nederland), Emma Riley (Australie) en Linh Chu (Vietnam) volgen samen het honourstraject van hun opleiding international business. Toen ze de opdracht kregen om de wereld te verbeteren door bij te dragen aan een van de 17 Sustainability Goals van de Verenigde Naties, hadden ze al snel een idee.

Emma: ‘We waren aan het brainstormen en vanaf de plek waar we dat deden, hadden we uitzicht op een bushalte. In de tijd dat we daar zaten, zagen we verschillende mensen hun gezichtsmasker op de grond gooien als ze uit de bus kwamen.’

Milieuvervuiling, ook onder water

De studenten waren geschokt over de hoeveelheid mondkapjes die ze op de grond zagen liggen. Ze besloten bij te dragen aan Goal 14 van de Sustainability Goals en de onderwaterwereld te beschermen door de hogeschoolgemeenschap te wijzen op de milieuvervuiling die wegwerpmondkapjes veroorzaken en alternatieven te promoten.

Linh: ‘Mensen hebben geen idee dat die mondkapjes niet te recyclen zijn en dat ze schadelijk zijn voor mens en het milieu als ze op straat gegooid worden. Het is medisch afval en mensen rapen ze niet gemakkelijk op uit angst voor een besmetting met COVID-19. Dus ze belanden in de natuur en in het water waar ze helemaal niet horen.’

De studenten begonnen een Instagram-pagina waarop ze zichzelf voorstellen en een duurzaam alternatief presenteren: wasbare mondkapjes. Die zijn niet nieuw, maar nog lang niet iedereen gebruikt ze. En wasbare mondkapjes nemen mensen toch vaker mee naar huis dan wegwerp-exemplaren.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Face Mask Project (@the_facemaskproject) on


Christianny: ‘Ik werk zelf in een winkel en moet daar een mondmasker dragen. De afgelopen periode heb ik er een aantal getest; het duurde even voordat ik er eentje had die ik fijn vond. Kies er eentje die niet te dik is en waar je makkelijk doorheen kan ademenen. Mijn favoriet is er een van Adidas, met een mesh-voering aan de binnenkant, die ik de hele dag kan dragen.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Face Mask Project (@the_facemaskproject) on

Emmy: ‘Zie het maar als de nieuwe stoffen boodschappentas: als je er wat geld voor betaalt en er eentje kiest met een leuk printje, zal je hem vaker gebruiken. Zelf kies ik maskers met een leuk printje. Als je een masker draagt, bedekt het je halve gezicht. Als je een masker kiest dat bij je past, kan je toch nog wat van jezelf laten zien. En zorg dat je meer dan één masker hebt, dan kan je wisselen.’

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Face Mask Project (@the_facemaskproject) on

Linh: ‘Reinig je maskers! En dan niet met handzeep onder de kraan, maar met wasmiddel en warm water. Op school zie ik vaak jongens die dag in dag uit hetzelfde masker gebruiken. Behandel je masker als ondergoed en was ‘m na gebruik.’

Voor de honoursopdracht moeten de studenten laten zien hoe groot hun impact op de hogeschool is. Momenteel hebben ze 140 volgers op hun Instagram-pagina. Ze hopen dat dat aantal nog flink groeit.

Tekst & foto: Tosca Sel

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top