Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR-cateraars in zwaar weer door coronacrisis

Gepubliceerd: 24 March 2020 • Leestijd: 2 minuten en 3 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Dat er geen fysiek onderwijs meer wordt gegeven op de HR-locaties, treft ook de cateraars. We vroegen ze hoe zij omgaan met de gevolgen van de sluiting.

Marco van Leeuwen in de verlaten koffiebar van de Ladagerie.
Marco van Leeuwen in de verlaten koffiebar van de Ladagerie.

‘Het is heftig om de school zo leeg te zien, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Natuurlijk, gezondheid gaat boven alles. Het financiële plaatje komt op plaats twee, maar het blijft lastig’, zegt Marco van Leeuwen. Als kleine ondernemer begon hij in 2013 de Ladagerie op Museumpark. In 2016 volgden de locaties Rochussenstraat en Pieter de Hoochweg. ‘Wij zijn nu alleen nog open voor het verzorgen van de lunch voor de crisisoverleggen van het cvb. Voor de rest liggen alle werkzaamheden stil. Meer kunnen we op dit moment niet doen’, legt hij uit.

Werktijdverkorting aangevraagd

Alle 52 werknemers zijn sinds vorige week maandag thuis, maar worden wel doorbetaald. Om de financiële nood te verlichten heeft Van Leeuwen net als bijna 80.000 andere werkgevers werktijdverkorting aangevraagd. ‘Ik ben aan het rekenen met meerdere scenario’s. Met de aangevraagde werktijdverkorting betaalt de overheid maximaal 24 weken 90 procent van het laatst verdiende loon voor de werkgever. Zo kan ik ondanks de al opgelopen verliezen nog vooruit’, verklaart hij.

Cateraar Césant op locaties Wijnhaven en Academieplein heeft ook al werktijdverkorting aangevraagd. ‘Het is een moeilijke periode want ook onze medewerkers zitten thuis. We hebben ze een kaart gestuurd met bemoedigende woorden. We merken dat ze het contact met de studenten missen en dolgraag willen werken’, vertellen Patrick Verbeek en Lenny Reijnierse van de Césant-directie.

Onzekerheid voor ondernemers

Van Leeuwen overweegt als kleine ondernemer het aanvragen van een lening bij een langdurige sluiting van de scholen. ‘Logischerwijs komt er nu geen geld in het laatje. Ik heb een hypotheek, telefoonkosten, personeelskosten, opleidingskosten, afschrijvingen en ga zo maar door. Deze worden nu betaald uit mijn reserves. Hoe langer dit aanhoudt, hoe moeilijker het gaat worden.‘

Hij zoekt dan ook naar een model waarin de financiële schade wordt beperkt. ‘Ik voorzie nu al een verlies van in de tienduizenden euro’s. Het zijn spannende tijden voor veel ondernemers, je leeft in onzekerheid omdat je niet weet hoelang deze crisis gaat duren.’

Weggeven aan de voedselbank

Ook cateraar Césant wordt geraakt door de crisis. Verbeek en Reijnierse proberen nuchter te blijven onder de omstandigheden. ‘Deze situatie kan voor niemand leuk zijn. Als ondernemer word je gecompenseerd voor een stuk salaris. Maar dat is natuurlijk niet genoeg, we wachten af en maken gebruik van de mogelijkheden die we nu hebben.’

Zo heeft de cateraar de voorraad tot juli weggehaald uit de magazijnen; die willen ze graag weggeven aan zorgtehuizen of de voedselbank. ‘We denken niet aan verdienen, maar aan het dienen van het sociaal belang. Verder sparren we over nieuwe concepten voor het bedrijf. Hopelijk kunnen we die in de toekomst doorvoeren’, vertellen Verbeek en Reijnierse.

Ook cateraar Appèl van locatie Kralingse Zoom laat op onze vraag weten dat het coronavirus een grote impact heeft op hun organisatie, maar wilde verder niet ingaan op de inhoud van de maatregelen die zij heeft doorgevoerd.

Tekst en beeld: Asli Kösker

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top