Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Student medische hulpverlening eist schadevergoeding van HR: ‘Ik denk dat we een goede kans maken’

Gepubliceerd: 30 January 2020 • Leestijd: 3 minuten en 3 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De opleiding medische hulpverlening die hem zijn droombaan op de spoedeisende hulp of de ambulance zou moeten opleveren, eindigde voor een HR-student in mineur. Na zesenhalf jaar tobben met zijn opleiding, maakte hij uiteindelijk de overstap naar een verkort traject verpleegkunde. Hij eist nu 20.000 euro van de Hogeschool Rotterdam voor elk jaar studievertraging.

Vier (oud)-studenten van de opleiding, die sinds 2012 wordt aangeboden, spannen als hoofdeisers een rechtszaak aan tegen de HR, in samenwerking met het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR). ‘We vertegenwoordigen  ongeveer 35 studenten die op veel punten benadeeld zijn’, vertelt een van de vier. ‘Het tekort aan stageplaatsen, maar ook de slechte communicatie gedurende de opleiding hebben voor onnodig veel vertraging gezorgd.’

BIG-registratie een probleem

Volgens de student, die niet met zijn naam in dit artikel wil, was het vinden van stages heel moeilijk. Hij behoorde tot de eerste lichting studenten van de opleiding medische hulpverlening aan de HR. ‘Het werkveld was door de HR slecht ingelicht over de opleiding en er was ook veel weerstand van de werkvloer, omdat wij niet stonden ingeschreven in het BIG-register (Register Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg, red.).’

‘Er was veel weerstand van de werkvloer.’

De BIG-registratie, die bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen ook moeten hebben, geeft de bevoegdheid voor het zelfstandig uitvoeren van bepaalde medische handelingen, mits bekwaam. In mei 2017 werd het beroep medisch hulpverlener voor een proefperiode van vijf jaar in het register opgenomen.

Communicatie moeizaam

Dat ze geen stage konden lopen, veroorzaakte irritaties onder de studenten. De anonieme student verklaart: ‘We hebben geregeld aangeklopt voor het vinden van een oplossing. De communicatie met ons verliep slordig en heel stroperig. Na lang wachten zijn er wel opties aangeboden om bepaalde tekorten op te vangen, maar dit is niet goed gecommuniceerd met ons. Uiteindelijk bood de HR ter compensatie een stagevervangend traject aan en zijn de stages ingekort naar een halfjaar in plaats van een jaar om de doorstroom van studenten te bevorderen.’

‘De communicatie verliep slorig en stroperig.’

Ook konden zij kiezen voor een overstap naar de opleiding verpleegkunde. Onze bron koos bewust voor de laatste optie. ‘De opleiding sluit heel goed aan op medische hulpverlening. Het heeft veel raakvlakken, waardoor dit voor mij de beste oplossing was voor het verdere verloop van mijn studie.’

Eis van 20.000 tot 40.000 euro per persoon

De studenten eisen voor de opgelopen studievertraging ongeveer 20.000 tot 40.000 euro per persoon, voor een tot twee jaar studievertraging. Deze bedragen zijn afgeleid van de Letselschade Richtlijn Studievertraging; daarin staat dat een jaar vertraging gelijkstaat aan een schadepost van zo’n 20.000 euro.

‘De HR heeft juist meer fouten gemaakt.’

Volgens de student is er een grote kans om de rechtszaak te winnen. ‘Als we kijken naar de procedures op de andere hogescholen maken we zeker kans.’ Hij doelt hiermee op claims die eerder zijn ingediend tegen de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Arnhem Nijmegen waar medische hulpverlening vanaf 2010 kon worden gevolgd. In sommige gevallen kregen studenten een schadevergoeding toegekend door de rechter, in andere gevallen niet. ‘Op dit moment ligt onze focus op de BIG-registratie, maar we kunnen ook heel veel andere dingen gebruiken tegen de HR. Je zou kunnen speculeren dat de HR juist minder fouten zou moeten maken aangezien ze later begonnen met de opleiding medisch hulpverlener (zie kader), maar de HR heeft juist meer fouten gemaakt.’

Naast het punt van de stages vinden de klagende studenten onder meer dat er onverantwoorde wisselingen zijn geweest in het curriculum, dat het programma niet studeerbaar was en dat de uitstroomcijfers zeer zorgwekkend waren.

Dagvaarding uitgebracht

De LSR laat in een verklaring weten dat de dagvaarding inmiddels is uitgebracht. Dit betekent dat de HR zes weken de tijd heeft om met een verweer te komen; daarna zal er een zittingsdatum worden gepland. LSR-voorzitter Xagan Heerbaart heeft er veel vertrouwen in: ‘We zijn ervan overtuigd dat wij een sterke zaak hebben. De studenten die wij bijstaan, zijn enorm gedupeerd door de HR.’

De procedures tegen de HR zullen waarschijnlijk nog enige tijd in beslag nemen.

Wel of geen BIG-inschrijving?
De opleiding medische hulpverlening kent drie profielen waarop de studenten zich kunnen specialiseren. De HR begon in 2012 met het aanbieden van de profielen anesthesie en chirurgie. Voor deze profielen is geen BIG-registratie nodig. Het profiel acute zorg, waar volgens de wet een BIG-registratie voor nodig is, werd pas in 2016 voor het eerst aangeboden op de HR, waarop in mei 2017 het beroep medische hulpverlener voor een proefperiode van vijf jaar in het register werd opgenomen.
In een eerdere reactie beriep de HR zich op het feit dat ze het profiel acute zorg pas is gaan aanbieden toen de BIG-registratie rond was; de hogeschool is van mening dat er geen verband is tussen de opgelopen studievertraging en de registratie. Op bovenstaand interview wilde de HR niet nader reageren.

Tekst: Asli Kösker
Illustratie: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top