Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studentenenquête NSE weer op de planning, maar nu in april

Gepubliceerd: 22 January 2020 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er wordt dit jaar toch een Nationale Studenten Enquête (NSE) uitgezet. Dat gebeurt tot teleurstelling van onder andere de Hogeschool Rotterdam echter pas vanaf 20 april, een ander meetmoment dan tot nu toe gebruikelijk.

‘Als je een goede trend wilt zien, moet je elk jaar op hetzelfde moment meten’, stelt Charlotte Smitshoek, op de HR belast met de NSE. ‘In april is een groter deel van de eerstejaars vertrokken dan in januari. Daarnaast denk ik dat wat je het meest recent van je studiejaar meemaakt, invloed heeft op wat je invult.’

Privacywetgeving en technische problemen

De late datum van de NSE heeft alles te maken met de problemen die zich een jaar geleden voordeden. Door de verscherpte privacywetgeving mochten de gegevens van de geënquêteerde studenten niet meer automatisch worden ingevuld. Studenten maakten zelf fouten bij het invullen door bijvoorbeeld een master in plaats van een bachelor aan te vinken; sommigen vulden hun opleiding helemaal niet in. Bovendien waren er bij de uitvoering van het onderzoek grote technische problemen.

Met een wet verplicht Van Engelshoven de hogescholen en universiteiten mee te werken aan de NSE.

Voor de Vereniging Hogescholen, inclusief de HR, was dat reden om niet langer mee te werken aan de NSE en niets te doen met de NSE-uitkomsten van 2019. Dat was tegen het zere been van onder andere minister Van Engelshoven. Met een inmiddels door de Tweede Kamer aangenomen wet (die op 1 april van kracht wordt) verplicht ze de hogescholen en universiteiten mee te werken aan de NSE. De Eerste Kamer zou de wet nog tegen kunnen houden maar dat is niet te verwachten. De wet zorgt er onder ander voor dat studenten weer automatisch aan opleidingen worden gekoppeld, en dat niet zelf hoeven in te vullen, waarmee fouten worden voorkomen.

Late bekendmaking van uitkomsten

Voorheen werd de NSE vanaf januari afgenomen en kwamen de uitkomsten in mei.

Het pas in april invullen van de NSE zorgt niet alleen voor een ander meetmoment maar als gevolg daarvan ook voor een ‘te late’ bekendmaking van de uitkomsten. Voorheen werd de NSE vanaf januari afgenomen en kwamen de uitkomsten in mei, nu komen die pas op 29 september. Smitshoek: ‘De hogeschool heeft die cijfers het liefst vóór de zomer. Dan kun je de uitkomsten betrekken bij het formuleren van de jaarplannen.’

De vragenlijst die studenten in april kunnen invullen bevat exact dezelfde vragen als die van vorig jaar. Smitshoek: ‘Er loopt wel een project met het doel de vragenlijst flink te moderniseren, maar dat is dus nog niet dit jaar. De uitdaging daarbij is om ervoor te zorgen dat je de trends kunt blijven zien.’

Tekst: Jos van Nierop

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top