Studievertraging door corona, wie gaat dat betalen?
Gepubliceerd: 11 March 2020 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Het coronavirus grijpt nog altijd om zich heen. Het hoger onderwijs begint de gevolgen te vrezen. Wie draait er voor de kosten op als studenten massaal studievertraging oplopen?
De teller staat (11 maart, 15:30 uur) op 503 COVID-19 besmettingen en vijf sterfgevallen. In Noord-Brabant moeten mensen nu zoveel mogelijk thuiswerken. In Utrecht en Zuid-Holland loopt het aantal besmettingen flink op.
Brief van de ministers
Het onderwijs heeft hier ook mee te maken, beseffen onderwijsministers Van Engelshoven en Slob. Dinsdag stuurden ze een brief aan een hele reeks onderwijskoepels, studentenorganisaties en vakbonden. ‘Weet dat wij meeleven met de mensen die door het virus besmet zijn’, schrijven ze. ‘Wij hopen dat zij spoedig herstellen, aan het werk kunnen of weer mee kunnen doen aan het onderwijs.’
Meer hebben ze voorlopig niet te bieden. Onderwijsinstellingen moeten zelf oplossingen bedenken voor lesuitval en zelf de afweging maken of het onderwijs door kan gaan, aldus de ministers. Universiteiten en hogescholen zien de bui al hangen. Ze overleggen met het ministerie over de mogelijke gevolgen van het virus, want als het aantal besmettingen blijft groeien kan het flink in de papieren lopen.
Profileringsfonds
De hogescholen en universiteiten hebben allemaal een speciaal potje (profileringsfonds) om studenten te ondersteunen die, al dan niet door overmacht, studievertraging oplopen. In vrolijke gevallen zijn dat zwangere studenten, topsporters en studentbestuurders, maar ook zieke studenten mogen aankloppen. Het gaat in totaal om zo’n 6,5 miljoen euro.
Maar er zijn zo’n 760 duizend hbo- en wo-studenten in Nederland. Als straks enkele duizenden een beroep doen op deze fondsen, dan zijn die snel uitgeput. De onderwijsinstellingen hebben hun eigen spelregels, maar op de Hogeschool Rotterdam krijgen studenten 250 euro per maand. Op deze Hint-pagina (na inlog) vind je meer over het profileringsfonds van de HR.
Het virus zorgt nu al voor studievertraging. In Maastricht mogen studenten geneeskunde in hun coschappen vanwege een gebrek aan mondkapjes en desinfectiemiddel voorlopig niet meer assisteren in de operatiekamer, weet universiteitsblad Observant. Aan de Amsterdamse tandartsenopleiding van de UvA en de VU is het gebrek aan mondkapjes zo nijpend dat veel behandelingen zijn geschrapt. Spoedgevallen en lopende behandelingen worden vooral uitgevoerd door laatstejaars masterstudenten om studievertraging te voorkomen.
Tekst: HOP, Bas Belleman/Profielen
Illustratie: Demian Janssen
Maar een belangrijkere vraag is, wat zijn de mogelijkheden aan de hogeschool om deze studievertraging te kunnen voorkomen? Bijvoorbeeld het volgen van lessen op afstand?
Hi Balende student,
die vragen hebben we aan de voorlichting van de HR gesteld. Zodra we antwoorden hebben, tikken we er een artikel over.
Grts Tosca
Hoofdredacteur Profielen
Mijn leraar kwam al niet opdagen, al voelt dat als een normale lesdag.