Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tegemoetkoming coronacrisis: 535 euro collegegeld retour voor late afstudeerders

Gepubliceerd: 15 May 2020 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het kabinet trekt 200 miljoen euro uit om studenten in de coronacrisis tegemoet te komen. Dat is zojuist besloten in de ministerraad. Het gaat om mbo-, hbo- en wo-studenten.

Wie tussen september 2020 en eind januari 2021 afstudeert, krijgt drie maanden collegegeld terug. Voor studenten van universiteiten en hogescholen is dat 535 euro.

Het ministerie neemt aan dat veel van deze studenten zonder de coronacrisis sneller klaar zouden zijn. Maar dat wordt niet per student vastgesteld: de treuzelaars onder hen hebben dus geluk.

Tegemoetkoming bij verlies aanvullende beurs

Het kabinet heeft ook gekeken naar studenten met een aanvullende beurs en/of basisbeurs. Als zij hun recht op deze beurs verliezen in de maanden juli, augustus en september, krijgen ze een tegemoetkoming. Voor hbo- en wo-studenten gaat het om eenmalig 1.500 euro.

Andere studenten kunnen hun studievertraging inhalen in de loop van hun opleiding, is de gedachte van minister Van Engelshoven. Dat zei ze twee weken geleden in debat met de Tweede Kamer.

De oppositie wilde meer geld voor gedupeerde studenten. Een voorstel van de PvdA kreeg zelfs de helft van de Tweede Kamer achter zich: wie nu een aanvullende beurs heeft (van eerstejaars tot afstudeerder) zou daar drie maanden langer het recht op moeten krijgen. Alleen de vier coalitiepartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) stemden ertegen, in afwachting van de plannen van de minister.

Generieke maatregel

CDA en D66 hadden het kabinet eerder in een motie opgeroepen om de gevolgen van de coronacrisis voor studenten in beeld te brengen en ‘waar nodig studenten te ondersteunen, bijvoorbeeld bij opgetreden studievertraging’.

Het besluit van vandaag is het antwoord op die motie. Het kabinet neemt een ‘generieke maatregel’ voor een grote groep studenten zonder uit te zoeken wie daadwerkelijk last heeft van de crisis en wie niet. Dat maakt de maatregel makkelijker en sneller uitvoerbaar.

Profileringsfonds voor bijzondere omstandigheden

Studenten kunnen overigens van hun universiteit of hogeschool een beurs krijgen als ze zelf ziek zijn geworden, zoals de minister in het debat zei. Daarvoor moeten ze een beroep doen op het zogeheten profileringsfonds. Dat geldt ook voor studenten die mantelzorg moeten verlenen of in andere bijzondere omstandigheden verkeren.

Wel verschillen de regels voor deze profileringsfondsen nogal. Aan sommige universiteiten moeten studenten snel zijn als ze er een beroep op willen doen, anders vissen ze achter het net.

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Tegemoetkoming coronacrisis: 535 euro collegegeld retour voor late afstudeerders

  1. “Andere studenten kunnen hun studievertraging inhalen in de loop van hun opleiding, is de gedachte van minister Van Engelshoven. Dat zei ze twee weken geleden in debat met de Tweede Kamer.”
    Waanneer een HBO student vertraging op zou lopen in het 3e jaar, zou dit ingehaald moeten worden tijdens een minor en/of het afstuderen zelf. Is dit überhaupt realiseerbaar voor de gemiddelde studie?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top