Tinkhustcularity: het succesrecept van oud-student en ondernemer Wesley dos Santos
Gepubliceerd: 10 September 2020 • Leestijd: 2 minuten en 11 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Oud-HR-student Wesley dos Santos startte sinds zijn afstuderen drie bedrijven, en niet zonder succes. Vorig jaar was hij een van de sprekers tijdens de TEDxTalks in Rotterdam. Deze maand verscheen zijn boek Ondernemen als een Baas . ‘Ik wil vooral blijven inspireren’.
‘Het idee voor het schrijven van een boek was nooit bij me opgekomen, tot mijn TEDxTalk van vorig jaar’, vertelt Wesley dos Santos (29). ‘Ik kreeg veel positieve reacties en er werd mij meermaals gevraagd of ik geen boek wilde schrijven over mijn ervaringen. Na wat brainstormen kwam er uiteindelijk een concept tot stand waarmee ik naar de uitgeverij ben gestapt, de rest is geschiedenis.’ Vorige week verscheen dat boek, Ondernemen als een Baas.
Met het boek wil Dos Santos de lezer leren tinkeren, hosselen en circulair denken, of in een woord: tinkhustcularity. Dat is namelijk de manier waarop hij werkt, legt hij uit. ‘Tinkeren is vooral ontdekken wat je leuk vindt door veel te experimenteren. Bij het hosselen gaat het vooral om het leren omgaan met tegenslagen en het zoeken naar verschillende manieren om geld te verdienen. Het circulair denken spreekt voor zich: Denken aan de maatschappij, het milieu en iets teruggeven aan je naasten.’
Acht inspirerende rolmodellen
In het boek, dat hij schreef met Johan van Boven, oud-journalist en nu contentspecialist op de Hogeschool Rotterdam, geeft Wesley het woord aan acht van zijn rolmodellen, mensen die hem in zijn leven hebben geïnspireerd. Zo vertellen onder andere cabaretier Jandino Asporaat, Picnic-oprichter Michiel Muller en balkunstenaar Soufiane Touzani over hun ervaringen en ondernemerschap.
Dos Santos studeerde in 2013 af aan de opleiding bedrijfskunde MER (management, economie en recht) en bracht kort daarna samen met een vriend het sneakermerk Diversité Footwear op de markt. ‘In de eerste schoenen hebben we het motief van de Erasmusbrug terug laten komen, een eerbetoon aan onze stad, waar we geboren en getogen zijn’, vertelt hij.
Na zijn sneakermerk volgde al snel cv-platform Uniekcv en bootverhuurbedrijf iKapitein, waar je met een unieke boot met ingebouwde vuilvanger kan varen op het Rotterdamse water. Met dat idee sleepte hij in 2018 de Aardig Onderweg Award van de RET in de wacht, en de geldprijs die erbij hoorde, 25.000 euro, hielp hem de boot daadwerkelijk te ontwikkelen.
‘Je ideeën omzetten tot iets moois’
Met zijn bedrijven en zijn boek hoopt hij vooral anderen te blijven inspireren. ‘Het is belangrijk hoe je eigen ideeën kan omzetten tot iets moois. Het boek bevat daarom veel praktische tips. Daarnaast kent het ondernemerschap vele hoogte en dieptepunten; het is goed om te weten hoe je daarmee omgaat.’
Om zijn kennis en ervaring te delen ontwikkelde hij ook in samenwerking met de Willem de Kooning Academie een keuzevak waarbij studenten hun eigen sneakermerk konden creëren. ‘Het keuzevak bestaat uit het bedenken, ontwerpen, produceren en presenteren van een sneakerconcept, en dat binnen twee weken tijd. Het is belangrijk dat studenten inzien wat ze tot stand kunnen brengen in een zeer korte periode. Ik hoop dat het delen van mijn ervaringen studenten kan motiveren tot het verwezenlijken van hun eigen dromen en ideeën’, aldus Dos Santos.
Hij is druk met zijn bedrijven, maar ook actief met zijn eigen podcast en het geven van lezingen en workshops. Zo presenteerde hij vorige week een van de HR Talks, onderdeel van de jaaropening van dit collegejaar. En nu is er dus ook een boek, Ondernemen als een Baas, te verkrijgen als paperback, e-book en luisterboek.
Tekst: Asli Kösker
Foto: Diversité Footwear
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top