Ton moet een dag deze brandmelder bewaken om vals alarm te voorkomen
Gepubliceerd: 17 February 2020 • Leestijd: 2 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De brandmelders op de Kralingse Zoom werden afgelopen vrijdag tijdens tentamens een-op-een bewaakt. Onder andere door Ton.
Dit is Ton, het nieuwe wapen in de strijd tegen valse brandmeldingen tijdens tentamens. Samen met nog een handvol surveillanten heeft hij vandaag één missie: voorkomen dat dit brandalarm ten onrechte wordt ingedrukt.
‘In principe kom ik niet van mijn plek’, zegt Ton, die normaal wordt ingehuurd om bij tentamens te surveilleren. ‘Als ik naar de wc moet, bel ik iemand om me af te lossen.’
‘In principe kom ik niet van mijn plek.’
Het zekere voor het onzekere nemen
Het afgelopen jaar zijn er zoveel valse brandmeldingen gedaan tijdens tentamens op de Kralingse Zoom, dat de financiële opleidingen deze keer het zekere voor het onzekere nemen. Ze huren extra surveillanten in, niet om de studenten te monitoren, maar om de brandmelders in de gaten te houden.
Ton zat afgelopen vrijdag naar eigen zeggen van negen uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags op zijn plek, in een tamelijk lege gang, vlakbij het kopieerapparaat. ‘Het valt me mee hoor, ik had het stiller verwacht. Ik heb veel aanspraak van docenten. Ze komen regelmatig koffie en thee brengen.’
‘Ik heb veel aanspraak van docenten. Ze komen regelmatig koffie en thee brengen.’
Extra camera’s
De HRBS wil versneld extra camera’s gaan ophangen bij de brandmelders op de KZ, om te voorkomen dat nog meer tentamens ontregeld worden. Twee weken geleden was er nog een brandmelding, ten onrechte, waardoor alle tentamens die op dat moment plaatsvonden ongeldig verklaard moesten worden.
Studenten vragen aan Ton of hij nou die nieuwe camerabewaking is? ‘Tsja’, zegt Ton. ‘Dit is het dan.’
Er zijn natuurlijk een heleboel brandmelders in het gebouw en niet allemaal zijn ze bewaakt. Bij twee brandmelders staat een lege tafel met stoel – misschien is er op dat moment even geen tentamen? Of hangt al ergens een camera en is dit een gevalletje uitlokking?
In de klas bespreken
De brandmelderwachten zijn niet het enige wapen in de strijd tegen valse brandmeldingen. Ook afschrikwekkende(re) straffen en meer begrip kweken voor de ernst van de zaak moeten valse meldingen voorkomen.
Vrijdag schreef de directeur van de HRBS een brief aan zijn personeel. Of ze het onderwerp in de klas willen bespreken. ‘Het risico bestaat dat mensen het brandalarm straks niet meer serieus nemen, waardoor mensenlevens in gevaar komen’, aldus de directie.
‘Het risico bestaat dat mensen het brandalarm straks niet meer serieus nemen.’
Ton had ondertussen liever bij een tentamen gezeten, maar verzoent zich met zijn lot. Vroeger was hij bedrijfshulpverlener bij de NS op Rotterdam Centraal. Moest hij in geval van brand perron acht en negen ontruimen. Op de KZ heeft hij pas nog een ontruiming meegemaakt. ‘Dat ziet er goed uit hoor. Goed geoefend en goed georganiseerd. Dat heb ik elders weleens anders gezien.’
Dat dan weer wel.
Vorige week was de redactie op Kralingse Zoom; we vroegen de locals wat zij zouden doen aan de valse brandmeldingen.
Tekst & foto: Olmo Linthorst
Wat triest dat dit nodig is 🙁
Is het niet eenvoudiger om een aantal personen rond te laten lopen (brandwacht) en het systeem tijdens tentamens uitzetten? Ik denk waarschijnlijk te makkelijk.
Als je de brandmelders echt uit wilt zetten tijdens tentamens, denk je inderdaad te makkelijk, schat ik zo in.