Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tweede Kamer: betalen per studiepunt mag alvast in de wet

Gepubliceerd: 10 June 2020 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In je eigen tempo studeren en betalen per studiepunt? Dat is lekker flexibel, vindt de Tweede Kamer. De minister mag aan een wetsvoorstel gaan werken om ‘flexstuderen’ mogelijk te maken.

Het zou nogal een revolutie in het hoger onderwijs zijn als studenten niet langer per jaar collegegeld betalen, maar per studiepunt. Dit idee van VVD en PvdA werd aanvankelijk weggehoond, maar inmiddels niet meer.

Het idee van VVD en PvdA werd aanvankelijk weggehoond.

Sterker nog, een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is zo enthousiast over het idee, dat de minister de uitkomst van een experiment met betalen per studiepunt niet hoeft af te wachten. Ze mag flexstuderen ‘zo snel als mogelijk wettelijk verankeren’.

Voor sommige studenten een uitkomst

Dat staat in een motie van VVD en PvdA die gisteren is aangenomen. Het idee is dat studenten niet altijd de mogelijkheid hebben om fulltime te studeren, bijvoorbeeld omdat ze mantelzorger zijn of omdat ze een eigen bedrijf hebben. Dan zou flexstuderen uitkomst kunnen bieden.

GroenLinks, SP en PVV stemden tegen.

Niet iedereen ziet het zitten. GroenLinks, SP en PVV stemden tegen. Zij vrezen verkapte bezuinigingen en een ieder-voor-zich-samenleving, zoals een GroenLinks-Kamerlid het eerder verwoordde.

Momenteel doen twee hogescholen en drie universiteiten aan de pilot voor flexstuderen mee: Dat zijn Hogeschool Windesheim, Hogeschool Utrecht, Tilburg University, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Er is veel belangstelling voor de volgende ronde van de proef. Twaalf nieuwe instellingen haken dan aan.

Bormans ziet er niet veel in

Collegevoorzitter Ron Bormans reageerde op Twitter op de Tweede Kamer-motie met ‘Dat lijkt me nu echt een slecht idee’. Hij voorziet grote problemen als flexstuderen een standaardoptie wordt.

De kans dat jongeren afhaken zal toenemen, voorspelt hij in het Financieel Dagblad: ‘Een jonge havist of mbo’er die voor het eerst hoger onderwijs volgt, heeft recht op een programma met een onderlinge logica’, zei hij gisteren tegen het FD. Volgens hem gaat modulair onderwijs ten koste gaat van de samenhang, ‘terwijl die verbinding juist belangrijk is voor studiesucces.’

Tekst: Hop, Bas Belleman, Profielen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top