Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tweede Kamer gaat in gesprek over afschaffen bindend studieadvies (bsa)

Gepubliceerd: 27 October 2020 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Opleidingen stellen in het eerste studiejaar vaak strenge eisen aan studenten. Als ze niet genoeg studiepunten behalen, krijgen ze een bindend studieadvies en moeten ze de opleiding verlaten. Maar daar komt wellicht verandering in. 

Althans, GroenLinks wil dat de regering in gesprek gaat met onderwijsinstellingen om zo’n advies niet langer ‘bindend’ te laten zijn. Eerstejaars studenten zouden voortaan zelf moeten beslissen of ze doorgaan met hun opleiding.

Belemmerend of beschermend?

Want veel weggestuurde studenten gaan gewoon dezelfde studie ergens anders volgen, is een van de argumenten. Dan levert het bsa alleen maar studievertraging op en is eigenlijk niemand erbij gebaat. Bovendien belemmert het bsa studenten om te kiezen voor vrijwilligerswerk, een bestuursfunctie of deelname aan de medezeggenschapsraad.

Anderen menen juist dat het bindend studieadvies studenten beschermt. Je moet ongeschikte studenten op tijd duidelijkheid geven, is het idee, anders blijven ze eindeloos proberen de eindstreep te behalen, terwijl dat nooit zal lukken.

Misschien komt het door de coronacrisis dat de discussie over het bsa in een stroomversnelling is geraakt. Afgelopen jaar schrapten de meeste hogescholen het bsa, terwijl sommige universiteiten daarover aarzelden. De afspraken met het ministerie bleken boterzacht.

De lat verlagen

Twee jaar geleden deed minister Van Engelshoven al een poging de bsa-norm te verlagen naar maximaal 40 van de 60 studiepunten, maar ze moest bakzeil halen. Onder meer regeringspartijen CDA en VVD en oppositiepartij PVV (‘De lat ligt al bijna op de grond’) dwarsboomden haar voorstel.

Deze partijen stemden nu ook tegen de GroenLinks-motie, samen met de SGP, maar ze kwamen net één stem te kort. Alle andere partijen, inclusief enkele eenmansfracties, steunden de motie, zodat die is aangenomen met 76 tegen 74 stemmen.

De Landelijke Studentenvakbond is er blij mee en spreekt van ‘een absolute mijlpaal’. Studenten kregen de afgelopen jaren te maken met hoge schulden en grote studiedruk, stelt voorzitter Lyle Muns. ‘Het bsa hing daarbij ook nog als een molensteen om hun nek.’

Eigen lijn trekken

Nu moet de minister de Kamer informeren over haar uitvoering van de motie, oftewel de gesprekken met de onderwijsinstellingen. Het is wel de vraag of het voeren van gesprekken tot het afschaffen van het bsa zal leiden. Als er geen verbod komt, kunnen instellingen hun eigen lijn blijven trekken.

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top