Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tweede Kamer heeft medelijden met studenten 

Gepubliceerd: 17 September 2020 • Leestijd: 2 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Allerlei politieke partijen hebben medelijden met studenten, die in coronatijd vooral online onderwijs krijgen en geen feestjes mogen geven. Dat zeiden ze tijdens de algemene politieke beschouwingen. 

De vergaderzaal van de Tweede Kamer

De huren rijzen de pan uit, studieschulden stapelen zich op, het hoger onderwijs worstelt met de coronamaatregelen en studenten mogen ook nog eens geen feestjes geven. De dag na Prinsjesdag lieten allerlei partijen zien dat ze oog hebben voor de problemen van studenten.

Dat deden de fractievoorzitters gisteren tijdens de algemene politieke beschouwingen, het grote debat over de Rijksbegroting en de koers van het kabinet voor het jaar 2021.

‘Het is gewoon niet leuk!’

‘Als ik eerstejaars studenten vraag hoe het is om student te zijn, zeggen ze: geen ruk aan. Het is gewoon niet leuk!’, zei bijvoorbeeld Farid Azarkan van DENK. ‘Vier dagen thuis zitten en één dag elkaar ontmoeten. Ze willen gewoon anderen zien, anderen ontmoeten, interactie.’

Permanente druk van het virus

‘Heel veel mensen verlangen naar het moment dat die permanente druk van het virus weer van ons af valt, dat je als student weer gewoon naar de collegebanken kan in plaats van de hele dag naar je scherm zit te staren, en dat je ongedwongen op bezoek kunt bij je ouders, zonder te moeten twijfelen over een knuffel en zonder afstand te moeten houden’, zei Lilian Marijnissen van de SP.

De regeringspartijen voelden zich maar half aangesproken. Aan het virus kunnen zij immers ook niet veel veranderen.

De regeringspartijen voelden zich maar half aangesproken. Aan het virus kunnen zij immers ook niet veel veranderen.

Rob Jetten van D66 onderstreepte dat zijn partij weer een soort basisbeurs wil invoeren. Het leenstelsel dat zijn eigen partij samen met VVD, PvdA en GroenLinks heeft ingevoerd werkt volgens hem niet goed. ‘Te veel jonge mensen ondervinden nu schroom of angst en dat geldt zeker voor studenten waarbij studeren nog geen familietraditie is.’

‘Kinderwens wordt geparkeerd’

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie (altijd al voorstander van een basisbeurs) wil ook de woningmarkt aanpakken. ‘Stel je voor: een jong stel ontmoet elkaar tijdens de studententijd, boordevol idealen en hoop voor de toekomst. Vier studiejaren later zitten ze allebei opgezadeld met een enorme studieschuld en als ze werk vinden, is er weinig kans op een vast contract. Ze verdienen genoeg om rond te komen, maar te weinig om echt iets op te bouwen. Ze verdienen te weinig om een huis te kopen en kunnen niet betaalbaar huren. Het ontbreekt ze aan zekerheid om keuzes voor de toekomst te kunnen maken. De kinderwens wordt even geparkeerd.’

Ook Pieter Heerma (CDA) sprak van ‘een generatie jongeren met een studieschuld, een nulurencontract en geen perspectief op een betaalbare woning.’ Zijn partij heeft ook altijd voor de terugkeer van de basisbeurs gepleit.

‘Een generatie jongeren met een studieschuld, een nulurencontract en geen perspectief op een betaalbare woning.’

Klaas Dijkhoff van de VVD noemde het leenstelsel en de hoge huren niet, maar richtte wel het woord tot de jongeren. ‘Nu wil je misschien weten wanneer het klaar is, hoe het nu verdergaat. Maar om heel eerlijk te zijn: wij hier weten dat ook allemaal niet precies. We weten niet wanneer het over is. We weten ook niet of het eerst nog veel erger wordt. Als we dan straks van corona af zijn en een vaccin hebben, dan is het nog steeds niet normaal. Je kunt dan weer gewoon naar school, naar je werk, sporten, knuffelen en andere dingen doen die je wilt doen, maar dan moeten we nog beginnen om de schade te repareren.’

‘Jongeren zitten te vereenzamen’

Een radicaler geluid kwam van Dijkshoffs voormalige fractiegenoot Wybren van Haga, die nu een eenmansfractie vormt. ‘Jongeren worden überhaupt niet ziek van corona, maar zitten nu te vereenzamen achter hun computerschermen. Fysiek onderwijs is essentieel. Online-onderwijs is een inferieure vervanging. Het kabinet heeft het lef om studenten als kleuters te behandelen door een avondklok en een alcoholverbod in te stellen. Studentenverenigingen zijn de facto net zo doodgeslagen als het bier dat niet meer mag worden geschonken. Waar is de tijd dat studenten op zo’n moment het Maagdenhuis bezetten?’

Vandaag worden de algemene politieke beschouwingen voortgezet en verdedigt premier Mark Rutte het beleid van zijn kabinet.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Shutterstock

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Tweede Kamer heeft medelijden met studenten 

  1. Wat fijn. Als ze nou ook nog 2 minuten voor ons willen klappen vanaf het balkon, is het probleem wat mij betreft opgelost.

  2. @Robin Martijn,

    Hilarische reactie. Ik las dit ook en dacht “Leuk dat medelijden, wat ga je er aan doen dan? Kennelijk niet de basisbeurs terug invoeren, en twee jaar geleden hebben jullie de aflosfase van de studieschuld met 20 jaar verlengd.”

    De overheid kan inderdaad geen schuld dragen voor het coronavirus, maar de precaire financiële positie van studenten hebben ze echt zelf veroorzaakt. Een oplossing is lastig, maar wie had kunnen denken dat als je meer en meer lasten van een systeem bij studenten neerlegt je geen garanties of zelfs maar tolerantie hebt als een ramp voorbij komt die je hele systeem crasht?

  3. De politiek is naar goed gebruik gewoon met zichzelf bezig. Wonen zelf waarschijnlijk op een toplocatie. Alles is vermarkt, ook de volkshuisvesting. Succes is een keuze, armoede een mindset. Had je maar beter je best moeten doen. Ga toch werken. M.a.w. onze jonge studenten zijn de muppets die het succes van een ander mogen financieren. Pech generatie, ik hoop dat ze ons niet gaan wurgen in onze slaap straks.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top