Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vier (oud-)studenten medische hulpverlening eisen schadevergoeding van HR

Gepubliceerd: 21 January 2020 • Leestijd: 1 minuten en 51 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vier (oud-)studenten van de bachelor medische hulpverlening stellen de Hogeschool Rotterdam verantwoordelijk voor de studievertraging die ze hebben opgelopen tijdens hun opleiding. Ze hadden problemen met het vinden van een stageplek en vinden dat de schuld van de HR.

Op locatie Academieplein staat een heuse ziekenwagen, als leswagen voor studenten medische hulpverlening.

De opleiding medische hulpverlening is zo’n tien jaar geleden opgezet om de druk op artsen te verminderen. In de zorg was behoefte aan zorgverleners die zelfstandig medische hulp konden verlenen in noodsituaties of eenvoudige handelingen uit konden voeren die niet per se door een arts gedaan hoeven te worden. Medisch hulpverleners kunnen aan de slag op de ambulance, spoedeisende hulp of in de interventiecardiologie.

De studenten claimen 20.000 tot 40.000 euro per persoon.

De studenten stellen in hun dagvaarding dat ze studievertraging hebben opgelopen omdat het lastig of onmogelijk was een stageplek te vinden, doordat ze zich niet in het Register Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG-register) konden inschrijven. Ze stellen dat ze hierdoor een tot twee jaar studievertraging hebben opgelopen. De studenten claimen 20.000 tot 40.000 euro per persoon. Deze bedragen zijn afgeleid van de Letselschade Richtlijn Studievertraging: daarin staat dat een jaar vertraging gelijkstaat aan een schadepost van zo’n 20.000 euro.

Beroep medisch hulpverlener niet opgenomen in BIG-register

Stage lopen was een probleem omdat het beroep medisch hulpverlener niet opgenomen was in het BIG-register. Zonder een BIG-registratie mocht een medisch hulpverlener alleen handelen onder toezicht van een arts of andere zorgverlener die wel een registratie had. In mei 2017 werd het beroep voor een proefperiode van vijf jaar in het register opgenomen. Hierdoor mochten medisch hulpverleners (in opleiding) een beperkt aantal medische handelingen zelfstandig uitvoeren.

‘We hebben het belang van onze studenten altijd vooropgesteld’

De opleiding medisch hulpverlener wordt sinds 2012 aangeboden op de Hogeschool Rotterdam, maar zonder het profiel ‘acute zorg’, het profiel waarvoor zonder BIG-registratie geen stageplekken te vinden waren. Het profiel acute zorg werd pas in 2016 voor het eerst aangeboden. De HR is van mening dat er dus geen verband is tussen de opgelopen studievertraging en de registratie in het register.

De HR is van mening dat er geen verband is tussen de opgelopen studievertraging en de registratie in het register.

De woordvoerder laat weten: ‘We willen benadrukken dat we als hogeschool altijd het belang van studenten vooropgesteld hebben en alles binnen ons vermogen hebben gedaan om de kwaliteit van ons onderwijs te waarborgen. Om die reden is Hogeschool Rotterdam dan ook op een later moment gestart met de opleidingsvariant waarvoor een BIG-registratie nodig is.’

Hogeschool Rotterdam is niet de enige hogeschool die de opleiding medische hulpverlening aanbiedt. De opleiding kan sinds 2010 gevolgd worden aan de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Zowel de HU als de HAN zijn door studenten voor de rechter gesleept. In sommige gevallen kregen studenten een schadevergoeding toegekend door de rechter, in andere gevallen niet.

De procedures tegen de HR zullen waarschijnlijk nog enige tijd in beslag nemen.

Tekst: Tosca Sel
Foto: Profielen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Vier (oud-)studenten medische hulpverlening eisen schadevergoeding van HR

  1. Je zou toch verwachten dat wanneer een nieuwe opleiding wordt ontworpen, dit soort zaken toch ook meegenomen worden?
    Je kan het de studenten niet kwalijk nemen geen passende stage te kunnen vinden wanneer een dergelijke beperking is opgelegd. Of je past de eis aan, of je stopt met een dergelijke opleiding.
    Vind het een zeer vreemd maar wel kwalijk verhaal.

  2. Bij deze studenten kan ik mijzelf aansluiten. 3 jaar ze opleiding gedaan on vervolgens te stoppen met 20000 euro studieschuld. Als ze meer studenten zoeken doe ik graag mee.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top