HR vanaf 2021 met Ad’s in Dordrecht; bedrijfsleven nauw betrokken
Gepubliceerd: 12 February 2020 • Leestijd: 2 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De HR en zijn samenwerkingspartners hopen vanaf studiejaar 2021/2022 te starten met zes Ad-opleidingen in Dordrecht. In een nieuw pand in het Dordtse Leerpark, met een eigen Dordts concept waarin onderwijs en werkveld echt opleidingen gaan coproduceren.
Ruim een jaar geleden werd bekend dat de Hogeschool Rotterdam, Avans, Inholland, Christelijke Hogeschool Ede en het roc Da Vinci College plannen hadden om samen Ad-onderwijs te starten in Dordrecht.
Deze plannen zijn een stuk concreter geworden na gesprekken met de gemeente Dordrecht en met het bedrijfsleven in de Drechtsteden. ‘Vorige week hebben de gemeente, de vijf onderwijsinstellingen en het Economic Development Board (een werkgeversplatform, red.) een intentieverklaring getekend’, vertelt programmadirecteur Erwin van Braam.
Tekorten vooral in techniek, bouw en water
‘We gaan een palet aan Ad-opleidingen ontwikkelen en verzorgen. Dat doen we samen met het werkveld en is toegesneden op de arbeidsmarktbehoefte in de Drechtsteden. Er zijn grote tekorten, vooral in de technologische hoek en in de sectoren bouw en water.’
Voor jongeren moet er in de Drechtsteden een groter aanbod komen aan Ad-opleidingen. ‘En’, voegt Van Braam toe, ‘die opleidingen zijn ook bedoeld voor al werkenden die naar een hoger niveau willen.’
Bestaande licenties mogelijk uitbreiden
Aan zogenoemde ‘innovatietafels’ is het afgelopen jaar per sector (onder andere techniek, zorg en onderwijs) gesproken over de vraag wat voor arbeidskrachten er worden gezocht en hoe die op te leiden zijn.
Van Braam: ‘De contouren van opleidingen worden duidelijker en we gaan kijken of we bestaande licenties kunnen uitbreiden.’ Dat betekent dat er op een ‘makkelijke’ manier aan een licentie gekomen kan worden voor een opleiding die lijkt op een bestaande opleiding. Die plannen zijn er bijvoorbeeld voor de opleiding integraal bouwmanagement aan de Rotterdam Academy.
Nauwere samenwerking met bedrijfsleven
Het meedenken van het bedrijfsleven zal uitmonden in een nauwere samenwerking op het moment dat de opleidingen van start zijn gegaan, vertelt Van Braam. Te denken valt aan de inzet van gastdocenten, stageplaatsen en het (deels) aanbieden van onderwijs op de bedrijfslocaties. Dit bijzondere Dordtse concept wordt ondersteund door een speciaal lectoraat.
Daarmee wordt het zeker geen bedrijfsopleiding, stelt de programmadirecteur. ‘We zullen altijd opleiden voor een loopbaan, niet voor een bedrijf. Daarbij hebben we ons ook gewoon te houden aan de kaders van accreditatieorganisatie NVAO.’
Van de hogescholen zal de HR zich onder andere gaan richten op technische en logistieke opleidingen, Ede op de zorg en Inholland op onderwijs. Avans, dat door Van Braam ‘een stille vennoot’ wordt genoemd, doet wat meer op de achtergrond mee.
Minors en projecten voor bachelorstudenten
Naast de associate degrees wordt ‘Dordrecht’ ook de plek waar bachelorstudenten van de vier hogescholen aan het eind van hun opleiding terechtkunnen voor projecten, minors en afstudeeropdrachten.
Onder de naam ‘Career Boost’ wil de Dordrecht Academy de studenten vanaf aanstaande september kennis laten maken met de arbeidsmarkt in de Drechtsteden. In totaal wil men toe naar 2000 studenten per jaar.
Miljoeneninvestering van gemeente, scholen en bedrijven
Dat zowel het bedrijfsleven als de gemeente Dordrecht belang hebben bij de komst van de Dordrecht Academy blijft uit de forse investeringen die zijn toegezegd. Het gezamenlijk bedrijfsleven brengt een zo’n 1,5 miljoen euro in voor het model van innovatietafels en het daaraan gekoppelde lectoraat.
De gemeente investeert nog fors meer. Het gaat onder andere om een voorinvestering die nodig is omdat er in de eerste jaren nog geen of weinig bekostigde studenten zijn. Daarnaast zorgt de gemeente voor de nieuwbouw van de hogeschoollocatie in het zogenoemde Leerpark. Het gebouw van de Dordrecht Academy komt naast de Duurzaamheidsfabriek en gaat ook ruimte bieden aan beginnende bedrijven.
Gemeenten en hogescholen investeren gezamenlijk in het Dordtse onderwijsconcept van vraaggestuurd, modulair onderwijs. De nieuwbouw en de investering in het innovatieve onderwijsconcept kost de gemeente Dordrecht circa 5 miljoen.
De samenwerkende onderwijsinstellingen en de gemeente Dordrecht zullen zich voor tien jaar commiteren aan de Dordrecht Academy. Dan zullen er – is de bedoeling – jaarlijks zo’n achthonderd Ad-studenten instromen. Na de eerste zes Ad’s in 2021/2022 volgen het jaar daarop nog vier tot zes opleidingen.
Instemming nodig
Om dat werkelijkheid te laten worden moet er nog wel het een en ander gebeuren. Er is nog instemming nodig van de achterbannen van de organisaties, zoals de medezeggenschapsraad van de HR en de Dordtse gemeenteraad.
Daarnaast moet het ministerie van OC&W toestemming geven voor het aanbieden van de opleidingen en moeten er voldoende capabele docenten gevonden worden.
Tekst: Jos van Nierop
Ik ben wel een beetje bang dat als de Ad opleidingen bij het MBO leerpark in Dordrecht wordt geplaatst, dat het eerder een MBO+ opleiding gaat worden dan een 2 jarige HBO. Dat zou de (jonge) reputatie van de Ad niet ten goede komen