Wat kost 1 student en wat levert-ie op?
Gepubliceerd: 12 May 2020 • Leestijd: 1 minuten en 51 seconden • Onzichtbaar kader Dit artikel is meer dan een jaar oud.Waar komt het geld vandaan dat een student ‘oplevert’? En vooral: waar gaat het naartoe? Dat is niet eenvoudig op dat niveau uit te rekenen. Toch deden we een poging om prijskaartjes te hangen aan een van onze studenten: Just Popp, tweedejaars bouwkunde.
Sommige deskundigen beweren dat het gewoonweg niet te berekenen is wat één student kost. Daarom presenteren we deze cijfers – ondanks zeer serieus rekenwerk van zeer deskundige HR-medewerkers – uitdrukkelijk als benadering, want:
• Per opleiding verschilt het financiële plaatje. Just is als tweedejaars bouwkunde een redelijk gemiddelde student. Voor hem krijgt de HR van de overheid meer geld dan voor studenten in het economisch domein, maar minder dan voor laboranten, kunstenaars of verloskundigen in spé.
• De bedragen waar we op uitkomen gelden voor een ‘bekostigde’ student. Voor ‘onbekostigde’ studenten (zoals langstudeerders, zie toelichting in de cijfers) is het verhaal anders.
• De HR draagt soms uit eigen reserves bij aan een opleiding; ook dit is in het voorbeeld van Just Popp niet terug te zien.
• Bekostiging loopt altijd ‘achter de feiten aan’. Een opleiding krijgt geld op basis van studentenaantallen van een of meer jaren terug.
De student in kwestie: ‘Het ziet er wel logisch uit’
Just Popp (22), de bouwkundestudent die we als voorbeeld namen, heeft voor zijn studie vaker begrotingen bestudeerd. Maar hoeveel geld hij de hogeschool oplevert en kost weet hij niet. Dat kan ook bijna niet, want in de talloze financiële documenten die de hogeschool jaarlijks maakt, wordt nooit op individueel niveau gerekend. ‘Ik had niet verwacht dat het zoveel zou zijn’, zegt Just over de rijksbijdrage. ‘Daar kun je een leuke auto voor kopen.’ En over het totaalbedrag: ‘Om eerlijk te zijn … als ik kijk naar een jaar les dan vind ik dat geen 11.000 euro waard. Maar als je dan weer ziet wat er allemaal van dit geld betaald wordt, dan ziet het er wel logisch uit.’
Tekst: Olmo Linthorst
Illustratie: Aileen Melief
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top