Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wat kost 1 student en wat levert-ie op?

Gepubliceerd: 12 May 2020 • Leestijd: 1 minuten en 51 seconden • Onzichtbaar kader Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Waar komt het geld vandaan dat een student ‘oplevert’? En vooral: waar gaat het naartoe? Dat is niet eenvoudig op dat niveau uit te rekenen. Toch deden we een poging om prijskaartjes te hangen aan een van onze studenten: Just Popp, tweedejaars bouwkunde.

Sommige deskundigen beweren dat het gewoonweg niet te berekenen is wat één student kost. Daarom presenteren we deze cijfers – ondanks zeer serieus rekenwerk van zeer deskundige HR-medewerkers – uitdrukkelijk als benadering, want:
• Per opleiding verschilt het financiële plaatje. Just is als tweedejaars bouwkunde een redelijk gemiddelde student. Voor hem krijgt de HR van de overheid meer geld dan voor studenten in het economisch domein, maar minder dan voor laboranten, kunstenaars of verloskundigen in spé.
• De bedragen waar we op uitkomen gelden voor een ‘bekostigde’ student. Voor ‘onbekostigde’ studenten (zoals langstudeerders, zie toelichting in de cijfers) is het verhaal anders.
• De HR draagt soms uit eigen reserves bij aan een opleiding; ook dit is in het voorbeeld van Just Popp niet terug te zien.
• Bekostiging loopt altijd ‘achter de feiten aan’. Een opleiding krijgt geld op basis van studentenaantallen van een of meer jaren terug.

begroting van de HR voor 1 student
Voetnoten bij de cijfers:
A) De HR verdeelt het collegegeld en de rijksbijdrage in 2019 op basis van studentaantallen uit 2018. Een opleiding die groeit (zoals bouwkunde) krijgt het geld van de extra studenten pas een jaar later. Daar staat tegenover dat een krimpende opleiding langer de tijd heeft om af te bouwen.
B) De afgelopen twee jaar is het collegegeld voor alle eerstejaars tijdelijk gehalveerd. De rijksbijdrage is iets omhooggegaan.
C) De rijksbijdrage voor Just moet ook besteed worden aan studenten die niet meer door het rijk gesubsidieerd worden omdat ze al langer dan vier jaar studeren; een op de vijf ingeschreven bouwkundestudenten hoort bij deze ‘niet-bekostigde’ groep.
D) Van al het geld dat de HR krijgt gaat een vast percentage naar overhead: het college van bestuur en de vier centrale diensten: Concernstaf (waaronder Profielen, maar ook juridische zaken, communicatie, beleidsadvies); FIT (facilitaire dienst en ict); AIC (onder meer administratie, financiën, studenten service center, managementinformatie); en Onderwijs en Ontwikkeling (waaronder personeelszaken, decanen, mediatheken).

De student in kwestie: ‘Het ziet er wel logisch uit’

Just Popp (22), de bouwkundestudent die we als voorbeeld namen, heeft voor zijn studie vaker begrotingen bestudeerd. Maar hoeveel geld hij de hogeschool oplevert en kost weet hij niet. Dat kan ook bijna niet, want in de talloze financiële documenten die de hogeschool jaarlijks maakt, wordt nooit op individueel niveau gerekend. ‘Ik had niet verwacht dat het zoveel zou zijn’, zegt Just over de rijksbijdrage. ‘Daar kun je een leuke auto voor kopen.’ En over het totaalbedrag: ‘Om eerlijk te zijn … als ik kijk naar een jaar les dan vind ik dat geen 11.000 euro waard. Maar als je dan weer ziet wat er allemaal van dit geld betaald wordt, dan ziet het er wel logisch uit.’

Tekst: Olmo Linthorst
Illustratie: Aileen Melief

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top