Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 januari 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

Wie is er nou gek?

Gepubliceerd: 26 October 2020 • Leestijd: 1 minuten en 35 seconden • Serge

Wat leven we in een fas-ci-ne-ren-de tijd. Vreemd, onzeker en verwarrend, dat ook, absoluut. Maar ongekend? Nee.

Misschien voor ons ja, maar onze voorouders beleefden ook BIZARRE tijden. Wat deze tijd typeert, is dat wat een paar jaar geleden nog onmogelijk en totaal verwerpelijk was, nu een nieuw normaal lijkt.

Trump. Daar begon het voor mij mee. Destijds dacht ik: ‘Nu hebben we alles wel gehad.’ Anno nu weten we dat het nog gekker kan. Je moet het hem nageven: hij heeft het voor elkaar gekregen om dat wat we met zijn allen als betrouwbaar percipieerden per definitie in twijfel te trekken.

Toen hij voor het eerst riep: ‘fake news!’, was ik ervan overtuigd dat hij die keihard terug zou krijgen, als een boemerang. Maar het bleef plakken! Een groot deel van de bevolking geloofde het en onder meer Rusland en China – landen die veel belang hebben bij chaos in een land als de VS – speelden er met hun beïnvloedingstactiekentovenarij (dit is HET galgje-woord van 2020) vol op in! Fake news WERD ook fake news. Als je het maar blijft herhalen en er ‘alternatieve feiten’ (ook een briljante vinding uit het Trump-kamp) tegenover zet. Mindf*ck deluxe!

Oké, oké. Ik ben studentendecaan, dus blijf bij je leest. Waarom al deze song and dance om mijn punt te maken? Welnu. Er was een tijd waarin types als Trump (en diverse andere wereldleiders) enkel te vinden waren op de gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis. Wanneer ik nu een student spreek die vertelt dat hij of zij zo veel last heeft van angsten en/of stress- en stemmingsproblemen, denk ik steeds vaker: ‘Natuurlijk heb je die. Gelukkig heb je die! Het is een bewijs dat er niets mis is met jouw morele kompas!’

Nee, dat is inderdaad niet wat ik dan zeg. Ik adviseer en informeer de student over de manieren waarop je kunt werken aan die factoren opdat ze je minder belemmeren in je studievoortgang (die zijn er). Maar diep van binnen wil ik zeggen: ‘Pssst, hé: het is oké. Je bent niet gek! Je snapt het juist heel goed. En dát is waar je last van hebt.’

Het zijn tijden waarin we onszelf, maar ook wat we doen, waar we voor staan en wat we werkelijk belangrijk vinden, opnieuw uitvinden. Ik hoop dat het ons en jou brengt bij de essentie. Dat is het enige echte normaal. Nu en straks.

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Wie is er nou gek?

 1. Dag Serge, ik laat na het lezen van je blog graag even een reactie achter, ter zelfreflectie.

  Trump zal de geschiedenisboeken ingaan als de beste president aller tijden die overal in de wereld vrede aan het stichten is. Dat kan ik van een Obama/Clinton/Bush niet zeggen. De eenzijdige berichtgeving over Trump in je artikel is precies wat we in de mainstream media lezen. Als je maar lang genoeg blijft zeggen dat Trump een racist is, dan ga je het nog geloven ook. Wat er over een tijdje naar buiten komt over de wereld waarin we leven, zal mensen versteld doen staan en misschien wel in een psychiatrisch ziekenhuis doen belanden. (ipv dat Trump daar thuis hoort)

  Oké Oké ik ben misschien bevooroordeeld omdat ik al 4 jaar geen tv kijk en alleen alternatief nieuws volg, maar dat heeft ertoe geleid dat ik de wereld op een andere manier waarneem dan jij. En weet je…. dat is helemaal goed, net zoals jij jouw mening mag hebben over een president. Ik kijk helemaal uit naar je volgende artikel aan het einde van de maand november.

 2. Beste Sander , wat een heldere en duidelijke reactie !
  Het helpt inderdaad als je de mainstream media niet volgt maar iets verder kijkt.

 3. “Trump zal de geschiedenisboeken ingaan als de beste president aller tijden die overal in de wereld vrede aan het stichten is. Dat kan ik van een Obama/Clinton/Bush niet zeggen.”

  ψ(`∇´)ψ ψ(`∇´)ψ ψ(`∇´)ψ ψ(`∇´)ψ ψ(`∇´)ψ ψ(`∇´)ψ

  Het is inderdaad overduidelijk dat je alleen ‘alternatief nieuws’ volgt… Als je maar lang genoeg blijft zeggen dat Trump (g)een racist is, dan ga je het nog geloven ook… Hij noemde o.a. alle landen onder de zuidelijke grens van de VS: Mexico… en voerde een uiterst racistisch vastgoed beleid… Twijfel je ook nog of de Aarde misschien plat is?

  Een ‘mening hebben’ over feiten is dikke dikke onzin, net zoals je geen menig kan hebben over de afstand tussen Rotterdam en Amsterdam.

 4. Hallo Serge,

  ik wil graag reageren op het stukje wat misschien het minst politiek is maar wel het belangrijkste van deze hele post:

  “Wanneer ik nu een student spreek die vertelt dat hij of zij zo veel last heeft van angsten en/of stress- en stemmingsproblemen, denk ik steeds vaker: ‘Natuurlijk heb je die. Gelukkig heb je die!’”

  Dit is ZO belangrijk voor heel veel studenten. Die stress, angsten en stemmingsproblemen die studenten en mensen in het algemeen ondervinden, die hebben een oorzaak. En het maakt eigenlijk niet uit waar deze problemen vandaan komen want door te laten zien dat het helemaal niet gek is dat deze problemen er zijn neem je een heel groot gedeelte van het stigma weg en zorg je er voor dat er daadwerkelijk over gesproken kan worden. Daardoor kunnen studenten zich echt al een stuk beter richten op het onderwijs.

 5. @Sander

  “Wat er over een tijdje naar buiten komt over de wereld waarin we leven, zal mensen versteld doen staan…”

  Waarom laat je de mensen ‘een tijdje’ wachten? Waarom vertel je niet nu alvast wat er naar buiten zal komen? Waarom zou je die informatie achterhouden? Hou de mensen niet in spanning! ; )

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top