Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bormans wil schakeljaar voor ‘warmere overdracht’ Caribische studenten

Gepubliceerd: 8 January 2021 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Nationale Ombudsman waarschuwde dat het kabinet snel in actie moest komen om Caribische studenten beter bij te staan. De hogescholen en universiteiten willen een schakeljaar om de studiestart wat soepeler te maken. 

Foto van bontgekleurde huisjes op de Handelskade in Willemstad, Curacao

Caribische studenten stuiten in Nederland op allerlei problemen. Ze lopen studievertraging op of haken zelfs voortijdig af door taalachterstanden en bureaucratie, waarschuwt de Nationale Ombudsman in het rapport ‘Kopzorgen van Caribische studenten’.

Jaarlijks beginnen zo’n 1.600 jongeren uit Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Caribisch Nederland hier vol goede moed aan een studie, maar in de praktijk komen ze om verschillende redenen in de knel. De studenten hebben vaak geen idee wat hen in Nederland te wachten staat, meldt het rapport.

Bureaucratische jungle

Ron Bormans, collegevoorzitter van de Hogeschool Rotterdam, beschrijft het vrijdagochtend in zijn eigen woorden op Radio 1: ‘Studenten ervaren een culturele en een praktische kloof als ze aan hun studie in Nederland beginnen. Ze komen in het meest donkere seizoen aan in Nederland, beginnen dan vrijwel direct aan hun opleiding terwijl ze ook in een administratieve jungle van burgerservicenummers en ziektekostenverzekeringen terechtkomen. En vaak hebben ze het ene nodig om het ander te krijgen, het is een web.’

In het rapport van de Ombudsman is te lezen dat veel Caribische jongeren hun studie starten met een taalachterstand. Op de universiteit of hogeschool wordt verwacht dat zij het Nederlands op hoog niveau beheersen, maar dat is niet gemakkelijk wanneer de voertaal thuis Papiaments of Engels is.

‘Warmere overdracht’

Hoe het schakeljaar of overgangsjaar eruit moet zien, is nog niet helemaal duidelijk, maar Bormans schetst de kaders in het gesprek met radio 1: ‘De hogescholen denken dat de overgang van de eilanden naar Nederland veel geleidelijker zou moeten en we zouden het fijn vinden als we in de laatste fase van het onderwijs op de eilanden al aanwezig zijn om aan taalbeheersing te werken en over studiekeuze te kunnen praten. We zien namelijk ook vaak dat studenten van studie wisselen als ze eenmaal hier zijn. Als we eerder in contact kunnen komen, zijn we bereid om die jonge mensen met de bureaucratische jungle te helpen. Dat alles zorgt voor een warmere overdracht.’

De Nationale Ombudsman maande minister Van Engelshoven tot actie. Hij bepleit onder meer betere voorlichting en psychologische begeleiding, en voor toegang tot de Nederlandse basisverzekering en de zorgtoeslag. Ook zou er een beter systeem moeten komen voor het afbetalen van de studieschuld. De minister praat vrijdag met haar partners in de Caraïben.

Tekst: HOP/Profielen
Foto: Wikipedia

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top