Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Brexitdeal: wel Europees onderzoek, geen Erasmusbeurzen voor Britten

Gepubliceerd: 7 January 2021 • Leestijd: 2 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op de valreep sloten de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk eind december een Brexitdeal. De Britten blijven bijdragen aan het Europese onderzoeksbudget, maar stoppen met het uitwisselingsprogramma Erasmus+.

Het was geen fijne kerstverrassing voor Europese studenten die dromen van een semester aan Oxford of Cambridge: als onderdeel van de Brexitdeal stappen de Britten definitief uit het Europese uitwisselingsprogramma Erasmus+.

Zagen we dit aankomen?

Eigenlijk niet. Begin 2020 beloofde de Britse premier Boris Johnson in het Lagerhuis immers nog dat er ‘geen gevaar dreigde’ voor Erasmus+. VK-studenten zouden na de Brexit kunnen blijven profiteren van uitwisseling met hun ‘Europese vrienden en partners’, zei hij.

Wat zegt Johnson nu?

Hij vindt deelname aan het programma te duur, vooral omdat er meer studenten naar het VK komen dan er Britten op uitwisseling gaan. Tijdens de onderhandelingen konden het VK en de EU het niet eens worden over de Erasmus-lidmaatschapskosten.

Zijn de studentenaantallen echt zo scheef verdeeld?

In 2018 vertrokken zo’n 17.000 Britse studenten en trainees op uitwisseling naar Europa, valt te lezen in het jaarverslag van Erasmus+. Omgekeerd reisden bijna 32.000 Europeanen naar het VK, waarvan ongeveer 2.300 studenten uit Nederland.

Kunnen Britse jongeren straks nog op uitwisseling?

Wel als het aan Johnson ligt. Hij wil snel een nieuw Brits uitwisselingsprogramma lanceren waarmee studenten niet alleen in Europa onderwijs kunnen volgen, maar ook aan de ‘beste universiteiten wereldwijd’.

Hoe komt dat programma eruit te zien?

Nog niet alles is in steen gebeiteld, maar de Britse overheid trekt zo’n 100 miljoen pond uit om 35 duizend Britse studenten op uitwisseling te sturen, schrijft The Independent. Het programma wordt vernoemd naar de Britse computerpionier Alan Turing, die tijdens de Tweede Wereldoorlog geheime Duitse codes kraakte.

Wat betekent de deal voor Europese studenten die op uitwisseling willen in het VK?

Aan de nieuwe Brexitdeal kleven nog allerlei praktische vragen. Zo is het nog niet zeker wat voor prijskaartje er straks hangt aan een semester aan de andere kant van het Kanaal. Europeanen die daar een volledige bachelor of master willen doen, moeten vanaf september 2021 duizenden ponden meer betalen dan nu. Ter illustratie: een bachelor aan topuniversiteit Oxford kost tussen de 27 en 38 duizend pond per jaar voor overseas students. Dat is drie of vier keer zoveel als voorheen.

Wijken prijsbewuste studenten straks uit naar Nederland?

Dat zou zomaar kunnen. Afgelopen zomer bleek al uit een enquête onder 2.500 Europese jongeren dat bijna de helft van hen hier een studie zou overwegen als alternatief voor een peperdure post-Brexit opleiding in het VK.

Hoe moet het verder met onderzoek?

Over deelname aan het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe zijn de Brexit-onderhandelaars het wel eens geworden. Volgens Johnson biedt zijn deal ‘zekerheid’ voor Britse wetenschappers, die kunnen blijven meedingen naar Europese subsidies en beurzen.

Toch is ook hier het laatste woord nog niet over gesproken. Zo is nog niet bekend hoeveel het VK precies zal bijdragen aan het Europese onderzoeksbudget. Eveneens is onduidelijk of de Britten met hun nieuwe lidmaatschap straks dezelfde rechten krijgen als wetenschappers uit andere (niet-EU) associated countries, zoals Zwitserland, Noorwegen en Israël.

Wat betekent dit voor de HR?

Engeland was en is een interessant land voor studenten om te gaan studeren’, aldus Enny Kraaijveld van het CoiA. ‘Daar naartoe gaan met een Erasmus+beurs maakte het financieel allemaal wat makkelijker. Om die reden is het natuurlijk erg jammer dat de VK uit dit programma stapt.’

‘De HR heeft met de meeste Engelse partners afgesproken dat we de aantallen studenten voor uitwisseling willen voortzetten, met en zonder het Erasmus+programma. Dus nu wordt het voor onze studenten een bestemming vergelijkbaar met de Verenigde Staten; duur en met de noodzaak om een visum aan te vragen, maar dus niet onmogelijk.’

Ze geeft aan dat de Erasmusprogramma’s over meerdere jaren lopen en het huidige programma eindigt op 31 mei 2022. ‘Zowel studenten als medewerkers die aan de eisen voldoen kunnen nog tot die datum met een Erasmus+beurs naar het VK.’

Tekst: HOP, Evelien Flink / Profielen, Asli Kösker
Beeld: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top