CBS: jongeren hadden het zwaar in lockdown
Gepubliceerd: 3 September 2021 • Leestijd: 0 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Een op de vier jongvolwassenen was begin 2021 ‘psychisch ongezond’, meldt statistiekbureau CBS. Vaker dan in andere tijden voelden jongeren zich somber, onrustig of ongelukkig.
Iedereen kent de verhalen over studenten die achter hun laptop wegkwijnen, en nu meldt ook het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de coronacrisis erin hakt bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar.
Het CBS meet elk jaar de mentale gezondheid met een vragenlijst over somberheid, zenuwachtigheid, kalmte en gelukkig zijn. Deze keer hebben zo’n tienduizend mensen die ingevuld.
Vooral jongeren ‘scoren’ slechter
Begin 2020, vlak voor de eerste lockdown, zat zo’n twaalf à vijftien procent van de jongeren niet lekker in zijn vel. Een jaar later was dat zo’n tien procentpunt hoger. In andere leeftijdsgroepen is het verschil kleiner.
© HOP. Bron: CBS.
Het CBS maakt onder jongeren geen onderscheid naar opleidingsniveau, zodat hbo- en wo-studenten hier niet te onderscheiden zijn van hun leeftijdsgenoten. Maar de cijfers passen bij de verhalen over jongeren die gebukt gaan onder de crisis.
Het strookt ook met ander onderzoek, bijvoorbeeld van de Radboud Universiteit. Die stelde afgelopen juni vast dat ruim de helft van de Nijmeegse studenten zich slechter voelde dan een jaar geleden. Eén op de tien voelde zich zelfs ‘veel slechter’.
Belangrijke reden voor opening onderwijs
De psychische problemen onder studenten zijn een belangrijke reden om het hoger onderwijs meteen aan het begin van het studiejaar open te gooien, tegen het advies van het OMT in.
Opvallend genoeg hebben maar weinig studenten studievertraging opgelopen, meldden de universiteiten begin deze week in een persbijeenkomst.
Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Shutterstock
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
De maatregelen waren naar mijn mening buitenproportioneel. Vooral omdat na enkele maanden duidelijk werd dat de ifr van Sars-Cv2 vergelijkbaar is met een flinke griep. Andere klachten, waaronder psychische klachten werden stelselmatig ondergeschikt aan Sars-klachten.
@pablo
De IFR ligt wel een stuk hoger dan bij de griep,.. Verder wel met je eens dat de rest een tikje onderschat werd.
@Pablo, hoe vaak ga je die onware opmerking over de IFR nog herhalen? IFR voor griep word geschat op minder dan 0,1%, die van Covid19 op 1%. De CFR is 0,15% voor griep en 2% voor Covid. En dat is voor je over alle andere symptomen gaat praten, alsmede de verschillen in besmettelijkheid en effecten op leeftijdsgroepen welke context en nuance aan deze waarden geven.
Misschien moet je eens gaan praten met mensen die ernstig hebben geleden onder een covid-infectie of er naasten aan zijn verloren. Allicht helpt dat beter de problematiek van covid in te zien dan voor de derde keer aan je uitleggen dat je er feitelijk naast zit.