Cliënten dagbesteding Pameijer niet terug naar HR
Gepubliceerd: 4 January 2021 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De Hogeschool Rotterdam zal geen plaats meer bieden aan dagbestedingscliënten van Pameijer. Dat hebben de twee organisaties met elkaar afgesproken. De samenwerking wordt niet stopgezet maar zal zich gaan richten op het creëren van participatiebanen.
In tegenstelling tot dagbestedingsplekken zijn participatiebanen voor een (grote) werkgever verplicht. In 2024 moet de HR 60 fte van dat soort banen hebben gecreëerd. Daar is op dit moment ongeveer de helft van gerealiseerd. De HR moet deze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen; een deel van de loonkosten wordt door het UWV betaald.
‘Participanten volwaardig mee laten doen’
Voor de hogeschool is het overigens niet slechts een ‘moeten’, wordt duidelijk uit het document dat erover naar de centrale medezeggenschapsraad is gestuurd. ‘Als maatschappelijk verantwoordelijke organisatie ondersteunen wij de koers om banen te realiseren voor participanten en hen op die manier volwaardig mee te laten doen in de samenleving’, staat erin.
In theorie kunnen dagbestedingscliënten van Pameijer, die psychische problemen of een verstandelijke beperking hebben, doorstromen naar zo’n participatiebaan maar dat is de afgelopen jaren nauwelijks gebeurd. De HR had graag gezien dat dat voor meer cliënten een optie was geweest maar meestal zijn ze er niet geschikt voor of er nog niet aan toe, vertelde Martijn Edinga van Pameijer eerder.
Tot het begin van de coronacrisis in maart werkten er vijftien Pameijer-dagbestedingscliënten op de HR. Toen de hogeschoollocaties dichtgingen en ook de begeleiders vanuit de HR thuiswerkten was er geen plek meer voor hen. Inmiddels hebben bijna alle cliënten een andere dagbestedingsplek gevonden. ‘Wij zijn daar erg blij mee’, staat in het eerdergenoemde document van de HR.
Uitzondering voor één dagbestedingscliënt
De nieuwe samenwerkingsovereenkomst zorgt er nu voor dat ze niet meer terugkeren. Voor één cliënt, die werkzaam is in de mediatheek op locatie Museumpark, wordt vanwege zijn bijzondere omstandigheden een uitzondering gemaakt.
Voor de anderen is een terugkeer alleen mogelijk als er een moment komt dat ze ‘toe zijn aan betaald werk’, vertelt Edinga. ‘Verder is het voor alle dagbestedingscliënten binnen Pameijer, net zoals voor reguliere werknemers in deze roerige tijd, een uitdaging werk te verrichten en te behouden. Onze accountmanagers zijn al maanden druk bezig met alternatieven te vinden. Gelukkig heeft Pameijer veel samenwerkingspartners waar wij creatieve oplossingen vinden.’
Lees ook:
Uitdagende maar vooral mooie 5 jaar met trotse Pameijer-collega’s
Tekst: Jos van Nierop
Foto: Asli Kösker
Ik zal ze missen!