Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

portret van Merlijn

‘Dankzij het nachtleven heb ik veel mensen ontmoet van allerlei verschillende culturen en heb ik me echt ontplooid’

Merlijn Mollinga is eerstejaars leisure & event management en brengt kunst naar het nachtleven. ‘We beginnen altijd met de locatie en de dj’s, aan de hand daarvan kijken we wat voor kunst er goed bij past.’

‘Ik zie het nachtleven als een soort switch. Overdag zijn mensen vaak serieus of chagrijnig, de avond is het moment waarop er veel meer kan en mag en ontstaat er een andere mindset, een vrijere geest. Het gaat niet om dronken worden maar om je veilig voelen binnen een bepaalde groep, en om buiten je comfortzone nieuwe mensen te leren kennen. Dankzij het nachtleven heb ik veel mensen ontmoet van allerlei verschillende culturen en heb ik me echt ontplooid.

‘Ik kwam in een soort community terecht waar ik me meteen welkom voelde.’

‘Vooral de sfeer en muziek bij BAR, een club die inmiddels is gesloten, vond ik heel tof. Dat was echt wel even wat anders dan bijvoorbeeld poppodium Annabel in diezelfde buurt. Ik kwam in een soort community terecht waar ik me meteen welkom voelde. “Dat mensen dít kunnen neerzetten”, dacht ik tijdens al die toffe avonden. Dat leek mij ook heel vet om te doen.

‘Met vier vrienden hebben we in de zomer van 2019 FOMO opgericht omdat we op donderdagavond wat wilden organiseren voor studenten. Superdisco en Vibes had je al op de donderdag, maar ik bleef liever thuis dan dat ik daarheen ging. Voor ons mistte er nog wat voor de alternatieve student en de liefhebber van elektronische muziek. Na een half jaar brainstormen zouden we ons eerste evenement organiseren bij Perron, alleen toen kwam corona en ging het feest niet door.

‘Superdisco en Vibes had je al op de donderdag, maar ik bleef liever thuis dan dat ik daarheen ging.’

‘In plaats daarvan zijn we livestreams gaan uitzenden en samenwerkingen met kunstenaars aangegaan. Tijdens de eerste livestream draaiden de dj’s die op de line-up van onze eerste clubnacht stonden, waaronder Jeff Solo, Mo Jakob en Luce Bree. Daarnaast hadden we een Rotterdamse kunstenares die gedurende de uitzending een schilderij maakte. We hebben hiermee bijna tweeduizend euro opgehaald voor de voedselbank, echt tof! Het was het eerste project waarbij we muziek combineerden met kunst, inmiddels is dit de basis geworden van FOMO. Met het kunstprogramma erbij hebben we onze visie verbreed en zijn we veel meer gaan doen dan alleen een feest organiseren op donderdag.

‘We beginnen altijd met de locatie en de dj’s, aan de hand daarvan kijken we wat voor kunst er goed bij past. Dat kan statische kunst zijn maar ook een live performance. Ik regel het kunstprogramma en daarnaast ontwerp ik ook de posters en flyers. Ik ben nog een beetje aan het zoeken hoe ik het beste kunstenaars kan scouten, de focus ligt in ieder geval op opkomende artiesten. Ik hoop dat Willem De Kooning een handig platform kan worden. Vast wel want bij de Graduation Show zag ik al veel toffe werken.

‘Ik hoop dat Willem De Kooning een handig platform kan worden. Vast wel want bij de Graduation Show zag ik al veel toffe werken.’

‘Op school werken ook mensen met binding met het nachtleven van wie ik kan leren, zoals Thys Boer van de N8W8 (een denktank voor het nachtleven) en Ofra Beenen die het on- en offline radiostation Operator heeft opgezet. Daarnaast kent iedereen van ons groepje Jetty en Chris, de oud-eigenaren van BAR, omdat sommigen van ons weleens bij hen achter de bar hebben gestaan. Dus als wij ergens even niet uitkomen dan kunnen wij altijd wel ergens aankloppen. Dat is wel heel fijn voor ons.

‘Tijdens mijn vorige opleiding event management heb ik al veel praktijkervaring opgedaan, nu leer ik vooral ook conceptueel denken. We denken na over de vraag waarom we iets doet. In de les heb je het daar ook over: waarom kies je er voor om kunstenaars te programmeren? Je kunt zeggen omdat je het leuk vindt om te doen, maar dat alleen is geen goede reden. Je moet kijken wat je wil bereiken en wat het effect is op de doelgroep. Dat is wat wij nog een beetje misten en dat breng ik nu in tijdens de meetings met FOMO.

‘Er zijn veel jongeren tijdens corona achttien geworden, die hebben misschien nog nooit echt een clubavond meegemaakt.’

‘Er zijn veel jongeren tijdens corona achttien geworden, die hebben misschien nog nooit echt een clubavond meegemaakt. Zoals ik vroeger naar BAR ging komen zij nu misschien wel naar ons toe. Ik hoop dat wij kunnen laten zien wat het belang van het nachtleven is, wat het bijdraagt aan identiteitsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Voor de zelfontplooiing van jongeren kan dit echt belangrijk zijn. Ik hoop dat we daarover bewustzijn kunnen creëren met onze feesten, en dat ook de gemeente daarvan het belang gaat inzien.

‘We zijn nu bezig met de voorbereidingen van het eerstvolgende evenement op 26 november. We willen komend seizoen weer lekker veel clubavonden organiseren, al blijft het natuurlijk spannend met de coronamaatregelen. We zijn er inmiddels wel aan gewend en zullen ermee moeten werken. Ik denk dat het belangrijk is dat we hoe dan dingen blijven organiseren. We merkten dat best wel veel organisaties stilvielen toen wij net waren begonnen, dat heeft er ook voor gezorgd dat wij konden groeien.’

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.

Tekst: Wietse Pottjewijd
Foto: Merlijn Mollema

 

 

 

Gepubliceerd: 5 November 2021 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to ‘Dankzij het nachtleven heb ik veel mensen ontmoet van allerlei verschillende culturen en heb ik me echt ontplooid’

 1. Nice Merlijn. Heel veel succes en mooie evenementen voor de jongeren in de toekomst!

 2. Geweldige ambitie, Merlijn! Blijf zo openminded en combineer je inzicht met dat wat ‘toevallig’ op je pad komt! Frisse blik op nachtleven! Laatst zochten ze bij de gemeente Rotterdam iemand voor het nachtleven. Dat was voor jou in een oudere uitvoering een goede baan geweest. Maar ga eerst maar lekker er los! Haal alles uit je opleiding wat erin zit!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top