De uitspraak: Niet ingeschreven, maar toets telt toch mee
Gepubliceerd: 3 March 2021 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.Van de surveillant mag je meedoen aan het tentamen waarvoor je je niet hebt ingeschreven. Vanwege dat laatste wil de examencommissie het resultaat echter niet mee laten tellen. De student maakte er bezwaar tegen. Met succes.
Klacht van: Student
Over: Niet meetellen tentamenresultaat
Uitspraak: Gegrond
De student is zijn opleiding sportmarketing & management aan het afronden en moet nog een paar vakken uit eerdere jaren herkansen. Hij is gewend dat hij voor hertentamens van tweedejaars vakken automatisch wordt ingeschreven maar realiseert zich, ondanks een e-mail daarover, niet dat het vak Sportfinance 3 inmiddels een eerstejaarsvak is.
‘Toegang tentamen was onrechtmatig’
Als hij in het tentamenlokaal komt, wordt hij toegelaten door de surveillant, maakt hij het tentamen en levert het in. De tentamenorganisatie maakt geen bezwaar, iets dat de student achteraf ‘opmerkelijk’ vindt omdat er vanwege de coronaregels een maximumaantal studenten in de ruimte mag zijn om het tentamen te maken.
Van de examencommissie krijgt de student later te horen dat het resultaat van het tentamen niet meetelt omdat ‘de toegang tot het tentamen onrechtmatig was’.
De student maakt bezwaar omdat examinatoren hem die toegang wel hebben verschaft. Ook staat er nergens in de Hogeschoolgids, stelt de student, dat er sprake is van onrechtmatigheid als een eenmaal toegelaten student een tentamen maakt en inlevert.
De examencommissie en de student komen er niet uit en er volgt een zaak bij het college van beroep. Daarin stelt de examencommissie dat de student had kunnen en moeten weten dat je je voor alle herkansingen moet inschrijven.
‘Deelname onder voorbehoud’
Dat de student toch tot het tentamen is toegelaten, wijt de examencommissie aan het gegeven dat er meestal, en ook in dit geval, wordt gesurveilleerd door externe surveillanten. Daarbij wordt er soms voor gekozen om studenten sowieso toe te laten en achteraf te bezien of iedereen er rechtmatig zat. ‘De deelname van alle studenten zonder een inschrijving is dan “onder voorbehoud”. Het behoud van de rust tijdens de tentamens heeft de prioriteit’, stelt de examencommissie.
Maar in het voorval van de sportmarketingstudent (vooraf niet ingeschreven maar toch deel hebben kunnen nemen) voorziet de onderwijs- en examenregeling niet.
Het bezwaar van de student is dan ook gegrond, oordeelt het college van beroep. De examencommissie moet een nieuw besluit nemen, in lijn met de uitspraak.
Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen
Hulde! Studenten moeten beoordeeld worden op kennis en vaardigheden zoals beschreven in de cursushandleiding, niet op administratieve handelingen. Hopelijk gaan ze bij IVL nu ook het licht zien.
Eens met Wisdoc. Je moet alleen wel als tentamenorganisatie weten hoeveel studenten er komen zodat er voldoende tentamens klaarliggen en het lokaal groot genoeg is. Dus de uitzondering mag niet de regel worden ;-).
De uitzondering kan geen regel zijn, anders is de uitzondering de regel en moet je iedereen toelaten zonder inschrijving. Studenten hebben ook een verantwoordelijkheid tegenover de organisatie om zich aan de regels en de planning van de organisatie te houden, ik neem aan dat Wisdoc ook niet de studenten laat bepalen wanneer ze les krijgen en wat de lesstof gaat zijn. Tevens vermoed ik dat Wisdoc alleen les geeft aan bij het instituut ingeschreven studenten en ook niet toelaat dat willekeurige personen de les volgen.
De regel is dus de regel: geen inschrijving, geen tentamen. De correcte handeling is dat de student weggestuurd had moeten worden door de surveillant. Er zit heel veel werk achter het organiseren van tentamens, als studenten de vrijheid hebben om zonder inschrijving op te komen dagen stort de hele toetsorganisatie in. Er zijn redenen voor deze regels.
Verder, gezien de keuze om de student bij deze gelegenheid mee te laten doen, was het geldig verklaren van het tentamen mijnsinziens de enige juiste keuze. Deelname is op dat moment een fait accompli, je hebt al bepaald dat de student deel mag nemen aan het tentamen dus de uitkomst daarvan moet gehonoreerd worden.