Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 maart 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Blog

Diagnosebingo

Gepubliceerd: 11 October 2021 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Serge

‘Ik heb ADHD, depressie, faalangst en trekken van borderline maar niet genoeg voor de diagnose.’ Zo begint regelmatig een gesprek dat een student met me aan gaat. Wat volgt is een hoopvolle blik. Zo van: ‘Kies maar, en zeg me wat ik nodig heb en wat jij voor me kunt doen!’

Maar zo eenvoudig is dat niet.

Eens in de zoveel tijd is er weer het nodige te doen over de DSM-5, de diagnosebijbel van de psycholoog en psychiater. Doorgaans verkrijgt een patiënt (al) een diagnose bij vijf of meer kenmerken uit een lijstje gedragsindicatoren en/of symptomen. Deze worden weliswaar soms getoetst met een vragenlijst of test, maar ook dan is het voor het grootste deel de inschatting en het oordeel van de patiënt zelf. Die komt tot een weging, en beoordeelt hoe ernstig en/of frequent welk symptoom zich voordoet.

Sinds dokter Google zijn intrede deed, zagen (huis)artsen en psychologen zich steeds vaker geconfronteerd met patiënten die al bij de intake zelf met een diagnose op de proppen kwamen. ‘Ik las op het internet iets over depressie, en ik had alle kenmerken die ze daar noemden.’ Het is aan de kennis en kunde van de betreffende arts of psycholoog om dan vervolgens goed en grondig na te gaan of dit zo is en zo niet, wat er dan wél aan de hand is. Soms met een teleurgestelde patiënt als resultaat.

Die teleurstelling is begrijpelijk. Er was eindelijk een verklaring voor de klachten en problemen die de patiënt ervaart. Het gaf duidelijkheid en houvast. Misschien niet op een leuke manier, maar liever dat dan die onzekerheid. En laat nu juist dat laatste een onderschat en overschaduwd probleem zijn. Noem het ‘onzekerheidsintolerantie’, of ‘controleverslaving’, of misschien ‘veerkrachtinsufficiëntie’? (een moeilijk woord doet het altijd goed tenslotte).

De vraag die ik altijd stel wanneer een student zijn diagnosebingo start, is: ‘Op welke manier loop jij tegen problemen en klachten aan en wat is je behoefte daarin?’ En daarna noem ik vaak de diagnose(s) niet eens meer expliciet. Want jij bent niet je diagnose. Het is een deel van jou en het geheel is meer dan de som der delen.

Dus doe jezelf niet tekort. Leef niet naar je diagnose(s) maar met je diagnose(s). Ben allereerst en vooral gewoon jij. Met al je weeffoutjes, diamantjes, kleurrijke en gitzwarte facetten. Je diagnose is vooral een uitnodiging om te ontwikkelen en groeien.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Diagnosebingo

  1. Mooi artikel Serge.. Ik lees dit net na een gesprek met de dochter van ‘n wellicht wel of toch net niet dementerende man. Zij verwoorde het met “we zijn blij met mijn vader en bewegen mee met wat er niet meer lukt en soms toch weer wel”. Mooie aanpak

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top