Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Diploma vóór 1 september? Dan krijg je 535 euro terug

Gepubliceerd: 22 January 2021 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het kabinet voorziet dat veel studenten bij het afstuderen vertraging oplopen. Daarom krijgen alle afstudeerders in het hoger onderwijs dit studiejaar 535 euro terug, oftewel drie maanden collegegeld.

Update 16 maart: Aanvankelijk leek de teruggave voor alle afgestudeerden te gelden. Maar op de website van DUO verbindt het kabinet nog een andere voorwaarde aan het bedrag: je moet ook vorig studiejaar (2019/2020) minstens een maand publiek bekostigd onderwijs hebben gevolgd. De woordvoerder van de minister bevestigt dat dit klopt, ook al staat de voorwaarde niet in de Q&A.

Dat heeft minister Van Engelshoven gisteren bekendgemaakt. Voor universitaire studenten geldt dit als ze hun masterdiploma behalen. In het hbo geldt het voor alle soorten diploma’s: bachelor-, master- of ad-diploma.

Daarnaast komt er een tegemoetkoming voor hbo- en wo-studenten die in deze maanden (t/m 31 augustus) hun recht op een aanvullende beurs verliezen. Die bedraagt 1.500 euro. De volledige informatie is te vinden op de website van DUO.

Voor alle studenten

Het is een generieke maatregel. Studenten hoeven dus niet te bewijzen dat ze studievertraging hebben en dat deze werkelijk door de coronacrisis is veroorzaakt. Die beoordeling zou veel gedoe opleveren, dus het ministerie compenseert deze studenten liever allemaal in één klap.

De studenten hoeven de tegemoetkoming niet aan te vragen. Studiefinancier DUO kijkt voor beide situaties zelf of studenten er recht op hebben en maakt het geld dan over.

Voor deze tweede ronde trekt het kabinet 135 miljoen euro uit, bovenop de 200 miljoen euro die al eerder was gereserveerd. Voor mbo’ers zijn zulke maatregelen ook getroffen, maar dan met andere bedragen. De studiefinanciering en het collegegeld voor het mbo zijn anders dan voor het hoger onderwijs.

‘Maand vertraging kost als snel duizend euro’

Het Interstedelijk Studenten Overleg vindt de handreiking fijn, maar zou liever een hogere compensatie zien, staat in een eerste reactie. ‘Een maand studievertraging kost een uitwonende student al gauw ruim duizend euro extra’, zegt voorzitter Dahran Çoban. ‘Als je meer dan drie maanden vertraging hebt, dekt deze compensatie niet eens je collegegeld.’

Vorige week hadden diverse partijen in de Tweede Kamer het kabinet al gevraagd om zich te buigen over extra compensatie voor studenten.

De coronacompensatie is alleen voor laatstejaars studenten. Het kabinet is voorlopig niet van plan om de portemonnee te trekken voor studenten in eerdere studiejaren, zoals minister Van Engelshoven vorig jaar liet weten. Zij kunnen hun achterstand later in hun studie misschien weer wegwerken, is de gedachte.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Beeld: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to Diploma vóór 1 september? Dan krijg je 535 euro terug

 1. Zoals het hier beschreven staat, is het erg verwarrend. Eerst wordt een bedrag va 535 benoemd, later dat van 1500. Op de DUO site wordt beter helder gemaakt dat het om twee soorten regelingen gaat. MIsschien de eerste twee alinea’s herzien?

 2. Hi Serge,

  Bedankt voor het signaleren.

  Het eerste bedrag is voor ALLE studenten, daarom staat het ook bovenaan.
  Het tweede bedrag voor studenten die hun aanvullende beurs verliezen, een kleinere groep en daarom als tweede genoemd.

  We kijken even of we het beter kunnen verwoorden.

  Grts Tosca

 3. Even een vraagje, geld die €535 voor alle studenten die voor september een diploma halen? Of geldt het alleen voor studenten met een studievertraging of studiefinanciering?

  Want in dit artikel staat dat het voor alle studenten geldt maar op duo wordt er over twee regelingen gesproken, ik twijfel nu of het voor mij wel of niet geldt…

 4. Die 535,- geldt voor alle studenten die voor 1/9 afstuderen. De 1500,- komt erbij voor studenten die een aanvullende beurs of basisbeurs hadden, maar die niet meer krijgen (omdat rechten ‘op’ zijn) tussen juni 2020 en augustus 2021.

 5. @Edith van Gameren
  DE compensatie voor wegvallen aanvullende beurs is als je recht vervalt tussen juni 2020 en augustus 2021, dus een veel langere periode dan 3 maanden.

 6. Een extra reden om nog even extra mijn best te doen om mijn opleiding dit jaar af te ronden

 7. “Een maand studievertraging kost een uitwonende student al gauw ruim duizend euro extra”

  Hoe werkt dat? Wordt hier een maandje huur en leefkosten meegerekend onder de pretentie dat iedere student die het diploma had behaald onmiddelijk de kamer had opgezegd om terug te keren naar een kostenvrije woonsituatie?

 8. @S. Heijkamp Een student kan aan combinatie lening/collegegeldkrediet/aanvullende beurs ongeveer 1000€ ontvangen van DUO. Aan levensonderhoud, kamerhuur en collegegeld gaat dat wel op. Bij een maand vertraging, wat ook een maand later op de arbeidsmarkt betekent, is dat 1000€ schulden, en dus extra kosten. Ik denk niet dat het gebaseerd was op terugkeer naar kosteloos wonen, maar op de schuldenopbouw. Dat is in ieder geval mijn interpretatie van die zin.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top