Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Docenten krijgen twaalfduizend euro cadeau voor ‘tweede’ lerarenopleiding

Gepubliceerd: 29 September 2021 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Docenten maken vrijwel geen gebruik van de speciale subsidie voor het volgen van een dure tweede lerarenopleiding. Het ministerie verhoogt de tegemoetkoming daarom flink, van 3.500 naar twaalfduizend euro per docent.

Demissionair minister Van Engelshoven heeft de subsidieregeling voor omscholende leraren alsnog verruimd terwijl ze daar vorig jaar niets van wilde weten. De twaalfduizend euro subsidie is voor twee jaar studie, dus zesduizend euro per jaar. Het oude bedrag was 3.500 euro voor één jaar.

Torenhoog collegegeld

Hoe zit het ook alweer met ‘tweede’ studies? Voor hun eerste bachelor- of masterstudie betalen studenten in principe het gewone collegegeld van zo’n 2.200 euro per jaar (met een halvering in het eerste jaar). Wie daarna nóg een studie wil volgen, moet sinds 2010 het hogere instellingstarief betalen. Dat kan zomaar duizenden euro’s bedragen.

Er zijn uitzonderingen op dat hoge tarief voor mensen die zich willen omscholen naar het onderwijs of de zorg, maar die uitzonderingen gelden niet voor leraren: zij zitten immers al in het onderwijs.

Met het oog op het oplopende lerarentekort was dat misschien niet handig. Daarom besloot de minister vorig jaar dat omscholende docenten voortaan 3.500 euro subsidie konden krijgen. Leraren die uitgekeken waren op hun eerste vak, zouden dan misschien toch behouden blijven voor het onderwijs. Een gymleraar bijvoorbeeld die de pabo wilde doen, kon daar de helft van één jaar instellingscollegegeld mee betalen.

Te karig

De Algemene Onderwijsbond vond die subsidie veel te karig. Laat die docenten gewoon het lage, wettelijke collegegeld betalen, zei de bond. Ook GroenLinks drong aan op een ruimere regeling, maar volgens minister Van Engelshoven was dat niet nodig en ontbrak daar bovendien het geld voor. Ze had jaarlijks 2,5 miljoen euro beschikbaar voor de subsidie en verwachtte dat zo’n 750 leraren er gebruik van zouden maken.

Een jaar later blijkt dat de critici gelijk hadden en besloot de minister de regeling alsnog te verruimen. In de toelichting schrijft ze dat het aantal subsidieaanvragen vorig jaar binnen de perken is gebleven. Dat maakt een ruimere tegemoetkoming ‘waarschijnlijk passender en doelmatiger’.

Navraag bij DUO leert dat er vorig jaar maar 94 subsidieaanvragen zijn ingediend, samen goed voor 329 duizend euro. Er bleef dus ruim twee miljoen euro subsidie op de plank liggen.

Tekst: HOP, Hein Cuppen
Foto: Rijksoverheid.nl

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top