Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Dordrecht Academy en Career Boost: de handtekeningen zijn gezet

Gepubliceerd: 15 June 2021 • Leestijd: 2 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In september starten in Dordrecht drie associate degree-opleidingen op een licentie van de Hogeschool Rotterdam. Het is zo’n beetje de echte start van Dordrecht Academy, waarvoor betrokken partijen vanmiddag hebben getekend.

‘Hoger onderwijs in de regio Drechtsteden uitbreiden’

Vier hogescholen (HR, Inholland, Christelijke Hogeschool Ede, Avans), Da Vinci College, de gemeente Dordrecht en de Economic Development Board hebben de officiële samenwerkingsovereenkomst getekend die moet zorgen voor de totstandkoming van Dordrecht Academy en Career Boost. De partijen willen het hoger onderwijs in de regio Drechtsteden uitbreiden.

Vanaf september aanstaande starten drie technische deeltijdopleidingen, dan nog op de Rotterdamse licentie van de HR. De deeltijd Ad’s engineering, integraal bouwmanagement en logistiek zullen worden aangeboden op de bovenste verdieping van de locatie waar nu onder andere Inholland zit, aan het Achterom. In dat gebouw zat de HR tot 2013 met een Dordtse pabo, totdat die pabo werd overgenomen door Inholland.

Erwin van Braam, programmadirecteur van Hoger Onderwijs Drechtsteden, verwacht komend studiejaar zo’n 15 à 25 studenten per opleiding. Van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) voegt de al bestaande Dordtse Ad social work in de zorg zich bij Dordrecht Academy, met naar verwachting zo’n 60 tot 100 nieuwe instromers.

Dat Dordrecht Academy klein begint vindt Van Braam niet zo’n probleem. ‘Het is het eerste jaar, een jaar waarin we de organisatie goed kunnen opbouwen.’

Pas Dordtse licenties na goedkeuring OC&W

Over een jaar hoopt men op meer eerstejaars en op Dordtse licenties van Hogeschool Rotterdam en Inholland voor de Ad-opleidingen logistiek, engineering, bouwmanagement, pedagogisch educatief professional en een nieuwe AD IT. Die licenties worden pas verkregen na goedkeuring van de ingediende doelmatigheidsaanvraag door het ministerie van OC&W.

Stapsgewijs wil de nieuwe hogeschool gaan groeien; in de kerstvakantie van 2022 of de zomer erna volgt de verhuizing naar het nog te bouwen Kopgebouw op het zogenoemde Leerpark in Dordrecht.

‘Onderwijs in samenwerking met bedrijfsleven’

De Dordtse opleidingen worden vanaf volgend studiejaar vanuit een gezamenlijk concept neergezet. Ze gaan dan qua opzet en vorm ‘heel erg op elkaar lijken’, vertelt Van Braam. ‘Het onderwijs wordt aangeboden in samenwerking met het bedrijfsleven en de opleidingen gaan werken met modules van 30 studiepunten. Een voordeel daarvan is dat losse modules makkelijk kunnen worden ververst.

‘En bijvoorbeeld dat studenten die social work van de CHE volgen meer het accent kunnen leggen op ICT (wat Inholland dan zou kunnen inbrengen) of op grootstedelijke problematiek (door de HR), in plaats van op de ethische kant van de zorg. De hogescholen blijven zelf verantwoordelijk voor inhoud en kwaliteit van de eigen opleidingen.’

‘Kans bestaat dat studenten voor tweede jaar naar Rotterdam moeten’

Of aankomende studenten voor komend studiejaar gaan kiezen voor Dordrecht Academy en niet voor de Rotterdam Academie van de HR, geven ze aan tijdens het studiekeuzegesprek. Van Braam: ‘Daar worden ze ook geïnformeerd over het Dordtse concept en dat we daar komend studiejaar nog niet mee werken. De kans bestaat, als de genoemde doelmatigheidsaanvraag niet wordt goedgekeurd, dat ze voor hun tweede jaar naar Rotterdam moeten.’

Vanwege die laatste onzekerheid heeft Van Braam al gehoord dat sommige potentiële deeltijdstudenten nog even een jaar wachten. ‘Zodat ze waarschijnlijk meteen met het nieuwe concept aan de slag kunnen. We horen van personen die specifiek voor Dordrecht gaan kiezen omdat hun werkgevers warme contacten hebben met het onderwijs dat zal worden aangeboden. Opdrachten en stages zullen, komend jaar al, soms bij het bedrijf waar de studenten werken kunnen worden gedaan.’

Projecten, stages, minoren en afstudeeropdrachten voor bachelorstudenten

Het nieuwe onderwijs in Dordrecht beperkt zich niet tot de Ad’s maar betreft ook de zogenoemde Career Boost: onderwijsprojecten, stages, minoren en afstudeeropdrachten voor bachelorstudenten bij bedrijven uit de Drechtsteden.

Career Boost is al begonnen met projecten. Komend jaar komt er een minor en veel verschillende afstudeerprojecten. Van Braam: ‘Een mooi voorbeeld is de “Pakjesboot”. Studenten gaan onderzoek doen naar binnenstedelijk goederentransport met emissieloze en autonoom varende bootjes in Dordrecht.’

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Shutterstock

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top