Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Elsevier: arbeidsmarkt hoogopgeleiden verrassend goed in coronacrisis 

Gepubliceerd: 7 June 2021 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De crisis heeft de baankansen voor hbo- en wo-afstudeerders vorig jaar nauwelijks verkleind, schrijft Elsevier. Na een korte ‘coronadip’ in het voorjaar hadden zij aan het einde van de zomer zelfs iets meer kans op werk dan in het jaar daarvoor.

Ieder jaar neemt Elsevier Weekblad samen met onderzoeksinstituut SEO de baankansen voor hoogopgeleiden onder de loep. Er wordt gekeken naar de tijd tussen afstuderen en het vinden van een baan, het salaris en de kans op een vast contract.

Hoe stond het met de werkgelegenheid in het bijzondere coronajaar 2020? De arbeidsmarkt voor pas afgestudeerden kwam in maart ‘tot stilstand’, zoals het CBS al eerder constateerde. Maar in juli hadden hoogopgeleiden alweer evenveel kans op een baan als de lichting die een jaar eerder afstudeerde. In augustus verging het starters gemiddeld zelfs iets beter dan in 2019.

Goede perspectieven voor ‘groen’

Elsevier keek naar in totaal 1.356 opleidingen. De vraag naar hoogopgeleid personeel blijkt in veel sectoren groter dan het aanbod. Wie bijvoorbeeld afstudeert in de zorg of in een hbo-bètastudie kan vrijwel meteen aan de slag. Goede ontwikkelingen zijn er ook voor hoogopgeleiden met ‘groene vingers’, zoals hbo’ers in de tuin- en akkerbouw en wo’ers in plant sciences, en voor universitair geschoolde leraren in exacte vakken. Zij kregen een sterkere positie op de arbeidsmarkt.

En de portemonnee? In het salaris van hoogopgeleiden zit voor alle sectoren een stijgende lijn, zagen de onderzoekers. Voor medici en zorgmedewerkers was die stijging het sterkst.

Niet altijd baan op niveau

Maar er is ook minder goed nieuws, bijvoorbeeld voor bèta’s en wo-medici die hopen op een vast contract. En wat de banenjacht betreft zagen wo-afstudeerders in de archeologie en letterkunde hun kansen verder afnemen. In het hbo daalden de perspectieven voor alumni van technische natuurkunde – al zijn die nog steeds niet slecht – en van leisure and events management.

De onderzoekers merken op dat sommige van deze afstudeerders tijdens de crisis wel werk vonden, maar dan als boodschappenbezorger of in de corona-teststraat. De belastingdienst telt hen officieel mee als werkend, maar het gaat dan dus niet om een baan op het eigen niveau.

En in sommige sectoren moest de overheid financieel bijspringen. In september werkte 12 procent van de hbo’ers en 9 procent van de academici voor een bedrijf met overheidssteun, bijvoorbeeld in sectoren als de horeca en de luchtvaart.

Tekst: HOP, Evelien Flink

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top