Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wethouder Bouwen en Wonen: HR medeverantwoordelijk voor kamernood internationale studenten

Gepubliceerd: 25 November 2021 • Leestijd: 3 minuten en 38 seconden • Nieuws

De Hogeschool Rotterdam moet haar ‘verantwoordelijkheid nemen’ in de hoge nood aan studentenkamers in de stad door ‘opleidingen niet meer in het buitenland te promoten’. Dat schrijft de Rotterdamse wethouder Bas Kurvers (VVD, Bouwen en wonen) in een brief aan de gemeenteraad.

De aanleiding van de brief ligt bij de HR zelf. Gemeenteraadslid Enes Yigit (DENK) stelde de wethouder vragen naar aanleiding van de oproep van de HR aan het personeel om studenten in huis te nemen, door het grote tekort aan studentenkamers in Rotterdam. Het is een ‘onwenselijke situatie’ dat uitwisselingsstudenten geen vaste woonplek kunnen vinden, erkent Kurvers in de brief waarin hij Yigits vragen beantwoordde.

De gemeente werkt eraan om het woningtekort in de stad op te lossen. Vóór de komende gemeenteraadsverkiezingen, in maart 2022, wil het bestuur van de stad ‘2000 studenteneenheden realiseren’, waarvan er nu al zo’n 1.300 ‘gerealiseerd of bijna opgeleverd’ zijn.

‘Zij zullen dan echter ook hun verantwoordelijkheid dienen te nemen in de huisvesting van deze studenten’

Hogeschool ook verantwoordelijk

Kurvers vindt dat niet alleen de gemeente aan zet is als het over studentenhuisvesting gaat. Hij ziet ook een rol voor de onderwijsinstellingen, die hun opleidingen promoten onder internationale studenten, mede omdat zij hieraan verdienen. ‘Zij zullen dan echter ook hun verantwoordelijkheid dienen te nemen in de huisvesting van deze studenten. Daarnaast kunnen zij de instroom beïnvloeden door hun opleidingen in het buitenland niet meer te promoten’, zo schrijft de wethouder aan de gemeenteraad.

De brief van de politicus doet in ieder geval binnen de Hogeschool Rotterdam wat stof opwaaien. Wijnand van den Brink, lid van het college van bestuur (cvb) van de HR en onder andere verantwoordelijk voor huisvesting en internationalisering, zegt dat de HR vooraf niet geïnformeerd is over de uitspraken van de wethouder.

Uitspraken wethouder ‘meer dan verrassing’

De raadsbrief kwam als ‘meer dan een verrassing’, zegt de bestuurder: ‘De gemeente doet het nu voorkomen alsof alle problematiek op de studentenwoningmarkt wordt veroorzaakt door internationale studenten en dat is niet de waarheid.’ De bestuurder vindt de uitspraken van de wethouder onbegrijpelijk en zegt dat hij spreekt namens de besturen van de Erasmus Universiteit en Inholland. Aan de drie instellingen studeren in totaal 100.000 studenten.

De HR telt ongeveer 42.000 studenten. Dit jaar zijn er 900 studenten uit het buitenland aan de HR komen studeren: 300 Engelstalige masterstudenten en 600 Engelstalige bachelorstudenten. In totaal maken de internationale studenten zeven procent van de populatie uit. Die studenten afserveren als ‘verdienmodel’ vindt het collegelid niet kies. Van den Brink: ‘Die kosten zijn even hoog als voor nationale studenten, de opbrengsten zijn vergelijkbaar. Het is niet dat wij onze geldbuidel kunnen vullen met de internationale studenten.’

Lees ook:

Gebrek aan huisvesting breekt internationals op: ‘Soms ben ik zo moe dat ik tijdens college in slaap val’

Veel grotere groep met huisvestingsproblemen

Het probleem geldt dan ook voor een veel grotere groep studenten, verduidelijkt Van den Brink: ‘We zien dat het voor nationale én internationale studenten heel moeilijk is om een kamer te bemachtigen, en als ze die al bemachtigen, dan blijven ze zitten in hun studentenkamer. We ontvangen zelfs signalen van studenten dat zij hun afstuderen uitstellen, omdat ze anders hun studentenkamer uit moeten. Dan zouden ze na vijf of zes jaar op kamers weer terug naar papa en mama moeten. Dat is slecht voor de werkgevers in de stad en slecht voor die jongeren zelf.’

‘We zien dat het voor nationale én internationale studenten heel moeilijk is om een kamer te bemachtigen, en als ze die al bemachtigen’

De HR ontvangt ook berichten van studenten die zich weer uitschrijven bij hun studie, omdat ze geen kamers kunnen vinden. ‘Onacceptabel’, noemt Van den Brink het. Het zorgt volgens hem voor een grotere tweedeling in de samenleving, tussen de studenten van wie de ouders financieel kunnen bijdragen, en de studenten van wie de ouders dat niet kunnen.

Meer kamers op komst

De initiële oproep van de HR om tijdelijk een internationale student in huis te nemen, is volgens Van den Brink een succes: ‘Er zijn heel veel reacties op gekomen. Een organisatie heeft ons benaderd en gaat voor woonruimte bij hospita’s zorgen. Maar we kregen ook een aantal investeerders aan tafel die op korte termijn een oplossing kunnen bieden. Ik zou als gemeente zeggen: pak dat met beide handen aan.’ Volgens Van den Brink zouden die investeerders ‘op korte termijn’ tussen de ‘1.000 en 1.500’ studentenwoningen kunnen bouwen in de stad.

Via een woordvoerder reageert wethouder Kurvers op vragen van Profielen naar aanleiding van de raadsbrief over studentenhuisvesting. ‘Wij roepen onderwijsinstellingen niet op om te stoppen met het werven van studenten in het buitenland’, aldus de wethouder, een uitspraak die in toon afwijkt van de raadsbrief. ‘Wel vinden we het van belang dat de onderwijsinstellingen zich medeverantwoordelijk voelen voor het feit dat huisvesting voor deze studenten niet gegarandeerd is. De komende tijd gaat de gemeente samen met de onderwijsinstellingen en de studentenhuisvesters werken aan een gezamenlijk plan van aanpak voor studentenhuisvesting op korte en langere termijn’, zo schrijft de wethouder. ‘We voelen ons als gemeente dus zeker ook medeverantwoordelijk voor het bieden van goede en voldoende studentenhuisvesting.’

Snel om tafel

De Hogeschool Rotterdam en de gemeente spreken elkaar binnenkort vertelt Van den Brink: ‘Er stond al een overleg gepland met wethouder Kurvers waarin ook deze kwestie uitgebreid zal worden besproken. We zijn niet gepikeerd, maar wel verbaasd. Maar we gaan wel verder met elkaar.’

Daarnaast hebben de bestuurders van de Rotterdamse hoger onderwijsinstellingen die verantwoordelijk zijn voor studentenhuisvesting volgende week een overleg. ‘Met elkaar maken we een afspraak met de wethouder om hier verder over in gesprek te gaan.’

Tekst: Rutger de Quay
Foto: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Wethouder Bouwen en Wonen: HR medeverantwoordelijk voor kamernood internationale studenten

  1. Het is jammer dat de zeecontainers tegenwoordig ook zo duur zijn, anders hadden er een paar omgebouwd kunnen worden tot studentenwoning. Dat hebben ze in Amsterdam ook al eens eerder gedaan als tijdelijke oplossing.

  2. Gemeente Rotterdam heeft een paar jaar geleden een heel groot stuk grond voor 1 euro aan Defensie verkocht om de mariniers in de stad te houden. Deze locatie ligt tegenover locatie Kralingse Zoom.

    Het is ongelooflijk dat in de discussie van wel/niet mariniers er niet naar een derde oplossing is gekeken om de mariniers richting de maasvlakte te verhuizen en op de locatie van Ghentkazerne ” dormitories” te bouwen voor onze duizenden studenten. in die derde optie behoudt Rotterdam zijn mariniers en bouwt aan woonruimte voor studenten.

    Onze universiteiten met honderdduizend studenten dragen bij aan een groots Rotterdam en zijn nodig voor onze lokale economie. De duizend mariniers zijn afhankelijk van een locatie aan zee – studenten zijn afhankelijk van een locatie bij de universiteit.

    Het is jammer dat de gemeente met het vingertje wijst naar het bestuur van de universiteiten ipv een paar jaar geleden het gesprek aan te gaan met de universiteiten om studentenhuisvesting te bouwen op locatie Van Ghentkazerne ipv dure grond te verkopen voor 1 euro aan het Ministerie van Defensie!!!

  3. Grappig dat je aan de kop al kon zien dat deze wethouder een VVD-er was.

  4. “De gemeente werkt eraan om het woningtekort in de stad op te lossen. Vóór de komende gemeenteraadsverkiezingen, in maart 2022, wil het bestuur van de stad ‘2000 studenteneenheden realiseren’”

    2000 studentenkamers in 4 jaar tijd. Terwijl in 2019 er al een tekort was van 9000 studentenkamers en de studentenpopulatie alleen maar verder gegroeid is. Die 2000 studentenkamers zijn een druppel op een gloeiende plaat. Niet een plan om het woningentekort op te lossen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top