Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: ‘Ik wil mezelf best testen zodat ik weer vaker naar de hogeschool kan’

Gepubliceerd: 29 March 2021 • Leestijd: 3 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het verder opengaan van hogescholen gaat eind april mogelijk lukken dankzij de inzet van zelftests. Is dat een goed idee? Zouden studenten en docenten hieraan mee willen werken?

We legden de volgende stelling voor aan de leden van Het Panel:

‘Ik wil mezelf best testen zodat ik weer vaker naar de hogeschool kan.’

Ed Meesters: ‘Voorkeur om vooralsnog online te werken’

Docent social work

‘Zelftesten zie ik als doekje voor het bloeden. Natuurlijk had het vaccinatieprogramma al verder uitgerold moeten zijn, en had bijvoorbeeld de politie al lang ingeënt moeten zijn.

Persoonlijk: Aangezien mijn vrouw (nog niet gevaccineerd) in het ziekenhuis werkt en daar regelmatig collega’s met corona zijn, de deeltijdstudenten aan wie ik les geef veel met risicogroepen werken én ik zelf 65-plusser ben, is mijn voorkeur om vooralsnog online te blijven werken. Uiteraard kom ik ná vaccinatie weer graag naar school!’

Ilse Stokman: ‘Ja. Ik wil heel graag weer fysiek naar school’

Student bedrijfskunde

‘Ik ben het volledig eens met deze stelling! Ik hoor veel geluiden van medestudenten die ook heel graag weer fysiek naar school willen en ik hoor daar zeker bij. Als dat als voorwaarde heeft om te testen dan sta ik daar zeker voor open. En ik denk dat ik niet de enige ben…’

 

Gerben Sanders: ‘Individuele logistieke vraagstukken waren geen vraagstuk’

Embedded librarian

‘Ik ben bereid mij te laten testen, als daarmee het perspectief definitief doorslaat naar de “goede” kant. Maar de individuele testbereidheid is in mijn ogen niet de kern van het probleem en zeker niet de kern van de oplossing.

Vooral de ethische implicaties baren mij zorgen. Want wat zeg je tegen een student of collega die zich niet wil laten testen? Verplicht je die om tot in de eeuwigheid thuis te studeren of te werken? Eigenlijk is er geen “vrije” keuze mogelijk, zonder jezelf daarvoor te moeten verantwoorden. Dat geeft frictie en ongelijkheid op de werkvloer.

Ik wil graag reageren op wat Ron Bormans zegt over het eventuele logistieke probleem van de duizenden sneltests die nodig zijn. Dat vind ik een typische manoeuvre, want met de afkondiging van het thuiswerken waren de individuele logistieke uitdagingen van onze collega’s blijkbaar geen vraagstuk. Werken aan je keukentafel, met een kotsende kat, gillende kleuters, thuisonderwijs, op een houten stoel van grootmoeder? Ik weet dat ik mij (zonder de gillende kleuters en thuisonderwijs gelukkig, want die ontbreken bij mij thuis) de eerste tijd tamelijk verloren heb gevoeld.

Daarna kwamen de hulpmiddelen, spaarzaam uitgereikt: alleen op verzoek en de bureaustoel kun je het beste in je eigen Opeltje prakken. Bij wijze van derde akte werden de reiskosten geschrapt en krijg ik een fractie van de werkelijke kosten vergoed met een thuiswerkvergoeding. Op het moment dat we uit deze woestenij kunnen ontsnappen met sneltesten, zijn er ineens logistieke problemen. Ik verwacht iets meer “brille” en iets minder cynisme. Dus aan de slag met een plan en samen met onze studenten om de tafel, om het hoger onderwijs weer verantwoord open te gooien.’

Ernst Ariaan van der Giessen: ‘Alleen testen bij klachten’

Docent Rotterdam Business School

‘Testen is prima, alleen de reden erachter is onduidelijk. Het kan niet zo zijn dat een zelftest “heilig” is en daarmee voorwaardelijk wordt. Ik werk nu zelf al veel op locatie en als ik klachten zou hebben dan blijf ik thuis.

Er is sprake van een ethisch vraagstuk. Wil ik mij testen zodat mensen in mijn omgeving zich veiliger zouden voelen? Wanneer dit de vraag is dan zou ik zeggen dat ik het in overweging zou nemen maar niet omdat de hogeschool het zo neerlegt. En dan alleen bij het hebben van bepaalde klachten.

Want wat als je iets te laat naar bed bent gegaan, een allergie hebt of zomaar een koudje hebt gevat? Wanneer stop je met testen? En welke testen krijgen we dan nog meer?

Ik zou de stelling omkeren naar “Ik doe mijn best om de ander hoop te geven in plaats van angst, en als een zelftest daarvoor een keer nodig is wil ik dat best doen”.’

Zeyad Al Mumar: ‘Dubbel werk’

Student bedrijfskunde

‘Ik heb er geen moeite mee om mezelf te testen, met als doel vaker naar school te kunnen. Echter, de uitslag van zo’n test is helaas niet honderd procent betrouwbaar. Hierdoor kan een negatieve zelftest-uitslag een vals alarm zijn.

Daarnaast zullen er ook studenten zijn die zeggen dat ze corona hebben of liever nog niet naar school willen. Dan moeten er alsnog online lessen aan deze studenten worden aangeboden. Dubbel werk, lijkt mij. Het is daarom verstandig om nog even met fysieke lessen te wachten, om de veiligheid van iedereen te garanderen en chaos te voorkomen.’

 

Johan Fontijn: ‘Het lijkt mij een gedoe’

Docent Rotterdam Business School

‘Ik denk dat weinig mensen hierop zitten te wachten. Het is natuurlijk weer een extra handeling. Zie het voor je: een student die al te laat is en dan ook nog gehaast zo’n test gaat doen. Ik zie mezelf ook niet elke ochtend een test doen voordat ik naar school toe ga. Het lijkt me een gedoe en het is voor mij nog niet duidelijk hoe zo’n test precies werkt en hoeveel tijd het kost.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustraties: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top