Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het woonprotest: ‘Ik woon al twee jaar bij m’n vader in Pernis omdat ik geen betaalbare woonruimte kan vinden’

Gepubliceerd: 9 September 2021 • Leestijd: 4 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zondag is het landelijke woonprotest in Amsterdam. Drie hogeschoolstudenten die met hun Rotterdamse studentenvakbond STUUR opkomen voor de rechten van studenten, gaan naar het Westerpark en vertellen Profielen waarom ze dat doen.

‘Nadat ik de hele coronapandemie gedwongen heb samengewoond op 24 m2 mag ik nu eigenlijk niet meer klagen: ik heb na lang zoeken een fijne woning gevonden Rotterdam Zuid. De eigenaresse verhuurt het aan ons voor een sociaal bedrag. Ze zou het dubbele kunnen vragen, maar dat doet ze niet. Het is goed dat ze dit doet, maar betaalbaar wonen zou niet afhankelijk moeten zijn van particulieren met een goed hart. Het is tijd dat de overheid werk maakt van een eerlijk woonbeleid’, vindt Marijn Prins.

De vierdejaarsstudent marketing of social business en Profielen-blogger reist zondag naar Amsterdam om te protesteren tegen de wooncrisis. Hij doet dat niet alleen, hij gaat met mede STUUR-oprichter Jeroen Wijtkamp die hij kent van de #nietmijnschuld van de FNV Young & United en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

‘Een inkomenseis van 2000 tot 3000 euro per maand’

Jeroen heeft z’n eigen woonprobleem: hij woont al twee jaar bij z’n vader in Pernis terwijl hij eigenlijk dichter bij de Hogeschool Rotterdam zou willen wonen. Helaas is het de elektrotechniek-student nog niet gelukt om te verhuizen: ‘Als je in aanmerking wilt komen voor een kleine woning, eist de verhuurder vaak dat je 2000 tot 3000 euro per maand verdient. Welke student of jonge professional verdient dat nou? Sociale huur is goedkoper, maar daarvoor zijn de wachttijden zo lang dat het eigenlijk geen optie is.’

Sam is een van de gelukkigen die via Stadswonen een studio met eigen douche, toilet en keuken heeft weten te bemachtigen. De pabo-student & HR-medezeggenschapper betaalt 600 euro per maand voor 29 m2. Sam: ‘Het duurde bijna 2,5 jaar voordat ik via Stadswonen in een kamer kon. Helaas was het geen match met m’n huisgenoot en wilde ik graag verhuizen naar een zelfstandige woning. Ik woon er fijn, maar moet er helaas wel veel voor lenen omdat ik naast m’n stage en studie amper tijd heb om te werken.’

Werkenden die studentenkamers bezet houden

Sam heeft namens STUUR contact met ‘de machthebbers’ en zat vorige week aan tafel met PvdA Rotterdam en Stadswonen. Daar werd het hem duidelijk dat studentenhuisvesting een complex probleem is. Stadswonen werkt nu met campuscontracten: je moet studeren om in een studentenkamer te wonen. Als je je uitschrijft, moet je je kamer verlaten.

Dat was tien jaar geleden nog niet zo en een gedeelte van de studentenkamers wordt nu bezet gehouden door mensen van 40 die er niet uitgezet kunnen worden en in sommige gevallen ook nergens anders kunnen wonen. We zijn als studentenvakbond nu met deze partijen in gesprek om samen te onderzoeken wat de behoeftes en de mogelijkheden zijn.

De Rotterdamse Studentenvakbond in oprichting (ze moeten alleen nog even het officiële papierwerk inleveren) STUUR wil de belangen van alle Rotterdamse studenten – mbo, hbo en wo – vertegenwoordigen. Het woonprotest is niet per definitie een studentenprotest, maar het is wel heel belangrijk voor studenten die nu amper een betaalbare kamer kunnen vinden en na hun studie zeer waarschijnlijk moeite gaan krijgen met het vinden van een woning.

Drie dringende demonstratievragen

De vakbondsjongens in spe hebben al eerder geprotesteerd en kunnen de meest voor de hand liggende vragen over het protest goed beantwoorden.

Waarom nu?

Marijn: ‘Momenteel wordt er geformeerd en daar hoort een regeerakkoord bij. In dat akkoord staat wat de plannen van de regering zijn voor de komende jaren. Als de regering aan een eerlijk woonbeleid wil werken, moet ze daar geld voor vrijmaken. Heel veel geld. Het is dus belangrijk dat er nu aandacht voor wordt gevraagd zodat politici weten dat de bevolking het belangrijk vindt en ze zich gesteund voelen als ze hier een punt van maken.

Sam: ‘De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en het is goed om het woonprobleem weer onder de aandacht te brengen. De woonlasten zijn bizar hoog en ik heb niet het idee dat dit probleem hoog op de politieke agenda staat. Het probleem moet nu aangepakt worden en door te demonstreren laat je zien dat je het belangrijk vindt.’

Heeft zo’n demonstratie effect?

Marijn: ‘Ik ben maar één persoon en als ik in m’n eentje ga, maakt dat niet veel indruk. Maar als er heel veel mensen gaan, maakt dat zeker wel indruk. Ik heb een paar jaar geleden een klimaatdemonstratie mede-georganiseerd en daar kwamen 36.000 mensen op af. Je ziet dat dat impact heeft op de politiek, dat er over gepraat wordt, dat politici zich moeten verantwoorden. Dat is wat je wil op deze belangrijke thema’s.

Jeroen: ‘Het is goed om bij elkaar te komen en samen te laten zien dat het een belangrijk thema is en dat je strijdbaar bent. Op 17 oktober is er een andere demonstratie over hetzelfde thema in Rotterdam, de Woonopstand. Ik hoop dat mensen aandacht blijven vragen voor dit onderwerp tot er daadwerkelijk wat verandert.’

Sam: ‘Ik heb eerder tegen het leenstelsel gedemonstreerd en het is tof om te doen, belangrijk ook. Of het effect heeft, vind ik lastig in te schatten. Je wil het liefst dat dingen gelijk opgelost worden, maar beleid is niet zomaar gemaakt en ingevoerd en door zo’n demonstratie gaan mensen er toch over praten. Het is dus goed om er te staan met mensen die voor hetzelfde vechten.’

Is het eng om te demonstreren, loop je de kans om in aanraking te komen met de politie?

Jeroen: ‘Ik ben al vier of vijf jaar activistisch en m’n eerste demonstratie herinner ik me nog goed. Ik stond tussen de doorgewinterde demonstranten en vond het best eng, maar dat was het uiteindelijk helemaal niet. Je bent daar om samen een vuist te maken en naar speeches te luisteren.’

Marijn: ‘Bij de meeste demonstraties helpt de politie je. Ze houden het verkeer tegen als dat nodig is en zorgen dat je niet in de verdrukking komt. Wat je de laatste tijd bij coronademonstraties ziet, is niet representatief. De meeste demonstraties verlopen geweldloos.’

Sam: ‘Je moet niet bang zijn om te demonstreren. Het is een grondrecht waar je gebruik van moet maken. Ik ben nog nooit bij een demonstratie geweest die uit de hand is gelopen. Als dat wel gebeurt of als mensen leuzen roepen waar ik niet mee geassocieerd wil worden, ga ik ergens anders lopen of gewoon naar huis. Als het je niet aan staat, kan je gewoon weer weg.’

Wie wil demonstreren en liever met een groepje gaat: onder het motto liever samen dan alleen kunnen alle geïnteresseerden zich melden in de demonstratie groeps-whatsapp van STUUR. 

Tekst: Tosca Sel
Illustraties: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Het woonprotest: ‘Ik woon al twee jaar bij m’n vader in Pernis omdat ik geen betaalbare woonruimte kan vinden’

  1. Als je nu eens begint,met de mensen asiel zoekers die uit veilige landen komen ,gewoon weer in hun eigen land te laten wonen,zijn er alweer veel woningen vrij.Pak daar na alle criminele buitenlanders aan en stuur ze na 2 veroordelingen terug en zet ze in hun eigen land vast.dan degene die zich niet aanpassen aan onze normen en waarden en na jaren nog geen woord de taal spreken van hun gastland,zo krijgen we weer wat ruimte voor onze eigen mensen en kunnen we ook weer in de grote steden wonen .
    We kunnen ook allemaal in hun landen gaan wonen en de boel daar opbouwen is in 5 jaar voor elkaar,

  2. Ga gerust alvast vooruit naar die velige landen Albert.
    Jouw normen in dit voorbeeld zijn zeker de mijne niet, dus ‘onze normen’ bestaat wellicht niet zoals jij denkt. Daarnaast zou het zomaar kunnen dat jij en ik qua uiterlijke kenmerken op elkaar lijken en ik tegelijk innerlijk meer lijk op deze asielzoekers & criminele buitenlanders. Dat begrip ‘onze mensen’ hanteer ik dus liever maar zo groot mogelijk.
    Wanneer onze overheid en een aantal belangrijke spelers echt bereid zijn prioriteit te maken van sociaal woon beleid, is de ‘dak boven je hoofd’ schaarste zo opgelost en kunnen jij en ik zonder wedijver ontdekken hoe we nou eigenlijk op elkaar lijken.

  3. Ik snap heel erg je neiging om asielzoekers en migranten de schuld te geven. Het is vrij makkelijk en een menselijke neiging om mensen die ergens anders geboren zijn de schuld te geven van (alle?) problemen. Ik ben van mening dat mensen die hier een leven opgebouwd hebben of aan het opbouwen zijn welkom zijn en zelfs belangrijke dingen aan onze maatschappij toevoegen. Zoals bijvoorbeeld het tegengaan van vergrijzing. Maar daar zullen we het wel niet over eens worden. We kunnen het wel heel praktisch bekijken.

    Wettelijk kun je mensen niet zomaar het land uitzetten. Dit is namelijk internationale politiek. Laat ik je één ding vertellen. Er is niets stroperiger en ingewikkelder dan internationale politiek. Echt geen lol aan. Je ziet dit bijvoorbeeld bij het terugkeer beleid van uitgeprocedeerde asielzoekers uit Marokko. Laten we zeggen dat het niet heel succesvol was, want Marokko werkte niet mee. Dan kun je zeggen, dan moet je het met de harde hand forceren. Maar zijn die paar duizend uitgeproduceerde mensen het nou waard om een oorlog of verslechterde internationale relaties voor uit te lokken? Lijkt mij heel onzinnig.

    Zeker als je beseft dat wij met goed woningbeleid helemaal geen woningtekort hadden gehad. Ook niet met al die fantastische mensen die nu ook in Nederland zijn gaan wonen.

    Wat je nu wel kunt doen als Nederland is meer huizen bouwen, de regels tegen huisjesmelkers strenger maken en weer opnieuw de controle op huizenmarkt in handen nemen. Dit is namelijk een interne aangelegenheid waar je als overheid veel meer invloed op hebt. Los je sneller het huisvestingsprobleem op, worden de effecten van vergrijzing minder. En ben je ook nog eens niet een lul die mensen die hier een leven opbouwen en bijdragen aan de maatschappij in het verdomhoekje stopt.

    Maar als je in hun landen wil gaan wonen om daar bij te dragen aan de maatschappij. Dan raad ik dat van harte aan.

  4. Na 10-15 jaar liberalisering van de woningmarkt. Het sociale woonbestand structureel en bewust afgebroken. Honderduizenden woonruimtes staan leeg, in handen van (buitenlandse) investeerders die ermee speculeren. Huurrecht afgeschaft sinds 2016 (of althans, als je je mond open trekt wordt je er gewoon uitgegooid want je contract is per definitie tijdelijk). Maar de huidige woningcrisis is de schuld van “die buitenlanders”.

    Als je dat soort dingen uitkraamt heb je je echt in laten pakken door de bruine randen van onze politiek..

  5. Is iemand het opgevallen dat linkse politici mee demonstreerde en rechtse politici niet? Is het iemand opgevallen dat linkse politici ook in veel grote steden de meerderheid vormen in de gemeenteraad? Beetje vreemd toch? Als je het dan zo belangrijk vind, waarom is er de laatste jaren niets gebeurd onder het linkse bewind? Beetje goedkoop om nu begrip te tonen nu er gemeenteraad verkiezingen aankomen. Waarom nemen de grote steden niet gewoon een aannemer in de hand om woningen te bouwen op grond die de gemeente in bezit heeft? Huurecht/woonrecht is een wasse neus als je als gemeetne je middelen niet gebruikt om het te realiseren. De markt ruikt het en koopt op wat er wel is. Niks mis mee, maar dan moet je als politiek ook tegendraads handelen om iedereen de richting in te krijgen die je geschikt vind. Als gemeente niet bijbouwen en ondertussen lekker erfpacht vangen. Dus wel de prijs helpen opdrijven, niet bijbouwen, en tijdens demonstraties meelopen en zeggen dat je het ook allemaal erg en niet eerlijk vind. Kiezersbedrog…

  6. Beetje goedkoop om niet eens even te googlen wat de grootste partij in Rotterdam is.. En de zgn. “woonvisie” voor Rotterdam hebben opgesteld. Of is Joost Eerdmans nu ook al links?

  7. @ Beau

    Aangezien de demonstratie hoofdzakelijk foto’s uit Amsterdam/Utrecht toonde, had ik het natuurlijk niet over Rotterdam, maar als voorbeeld het huidig zittend college uit Amsterdam; GL, D66, PvdA en SP. Die zitten er al een hele tijd, en hadden dus budget uit de begroting kunnen vrijmaken om grond vrij te maken of bouwprojecten op te starten, of het middels regelgeving op zijn minst te stimuleren. En dat is de afgelopen 4 jaar niet/nauwelijks gebeurd, Idem in Utrecht waar GL en D66 het grootste blok vormen. Ook daar protest, en een significant links deel in de raad, waar de afgelopen 4 jaar ook klaarblijkelijk te weinig is gebeurd, anders waren er geen protesten.

    Dus mogelijkheden genoeg voor links om er wat aan te doen. Begrijp me niet verkeerd, rechts heeft net zo goed gefaald (kijk maar naar Rotterdam zoals je zelf aanhaald), maar die waren dan ook niet in beeld tijdens de protesten. Dat is misschien nog zorgelijker om dat daar het probleem misschien nog niet urgent genoeg is om de camara op te zoeken.

    Ja, ja, Stef Blok (rechts) heeft toen gepushed om bij scheefwoners de huren kunstmatig snel te verhogen, dus dat heeft de huurprijzen ook opgedreven, maar er is de afgelopen 4 jaar niets aangepast dat het tij keert, en dat kun je links wel degelijk aanrekenen in Amsterdam en Utrecht.

    En ik blijf het vreemd vinden dat we wel woon- & huurrecht hebben, terwijl de overheid alles op die markt aan private partijen overlaat. Voelt een beetje zoals de banken. Uit de banken sector stappen als overheid (postbank -> ING), en dan in 2008/2009 financieel de boel overeind moeten houden. Dus wel willen sturen maar het niet controleren of het in de hand hebben/houden. En dat is niet alleen het geval bij woningen en de financiele markt. Als je regeert moet je vooruit zien, en niet reageren en telkens achter de feiten aanlopen en in de media verkondigen dat je er “hard mee bezig bent” zodat je weer verkozen kunt worden.

    Ik ben me er ter degen van bewust dat de politiek zeer beperkte slagkracht heeft in het huidige lage rente beleid van de FED, ECB, BOE, BOJ etc. Maar het zou toch tenminste fijn zijn als ik meer zag gebeuren dan alleen aanwezig zijn bij protesten van partijen die de afgelopen 4 jaar beleid hebben gemaakt in een aantal van de grote gemeentes waar het probleem nu het urgentste is.

    Het huizenprobleem dat we in Nederland zien, is geen fenomeen gestoeld op de hypotheekrenteaftrek een paar huisjesmelkers en wat specifieke Nederlandse contextuele zaken (extra huurverhoging van Blok, erfpacht etc.). Hetzelfde zie je in Berlijn, Lissabon, London etc. etc. etc. Niet nu, maar al meer dan een decenia. Het wordt nu pas zichtbaar omdat het nu ook om gemiddelde en wat lagere prijsklasse huizen gaat, en dus bij grote groepen uit een gemiddelde populatie. Ook bij die delen van de bevolking waar beide partners uit een gezin hoger onderwijs en WO opleidingen hebben genoten en beide werken wringt de schoen momenteel, waar een bakker of postbode het 40 jaar geleden nog wel met een inkomen kon bolwerken.

    Mijn echt persoonlijke mening gebasseerd op analyse van monetair beleid en mondiale ontwikkelingen in de industrie, werknemer/werkgever relaties, bevolkingsgroei etc.: zolang dat de wereld geen gecombineerde uitfasering van goedkoop geld introduceerd, gaat dit niet verdwijnen. Iedereen die geld heeft, of er goedkoop aan kan komen zal het gebruiken om het om te zetten naar datgene dat de overheid (via belastingen en wetgeving) en de monetaire beleidsmakers (via rente aanpassing) niet kunnen creeren: grond, huizen en ander vastgoed, bedrijven (aandelen), goud, zilver, … De concurentie tussen werelddelen is moordend. Spijt me om te zeggen, maar de overheden en de centrale banken zijn de regie kwijt. Als de FED de rentes verhoogd blijft de boom in de VS aan. Dat krijgt de FED alleen niet gestuit. Ook de overheid niet door Pikkety-belasting in te voeren. De enige kans om het te stuiten is om een mondiale aanpak uit te rollen, en we kunnen allemaal wel inschatten wat de kans daarop is… Er is altijd wel een groot deel, of de VS, of de EU, of grote landen in de EU, of China, of India, of Japan die garen zal proberen te spinnen bij pogingen in een ander deel. Dus wat Adam Smith postuleerde en waar John Nash terrecht over concludeerde dat het incompleet was is toch het meest waarschijnlijke scenario: namelijk suboptimalisatie op wereldeel niveau en niet op wereld niveau. En als het echt nijpend word mogelijk zelfs op landen/staten niveau.

    Het is momenteel gemakkelijk om geld te verkrijgen/winnen/verdienen als je een beetje oplet en de mondiale bewegingen in de gaten houd. En als een regering maatregelen treft (wet of belasting aanpassingen) kun je er makkelijk onderuit. En juist dit lijkt maar niet door te dringen bij beleidsmakers (zowel links, rechts als in het midden). Het getuigd van een compleet gebrek aan visie en onzelfzuchtig handelen (tussen personen, steden, landen en werelddelen). Het ontbreekt aan mensen die de rug recht houden en daadwerkelijk ergens voor staan Gelukkig zijn er nog een paar goede voorbeelden te vinden zoals Renske Leijten & Pieter Omtzigt, maar die worden het niet makkelijk gemaakt en ze worden zeker niet als voorbeeld gezien binnen de respectievelijke fracties.

    Mensen stemmen op simpele onderbuik gevoelens en snappen niet hoe ze geleid worden tijdens verkiezingen. Misschien is het te goed gemaskeerd. Misschien wil de massa het simpelweg niet zien, er is immers teveel door eenieder in dit systeem geinvesteerd (emotioneel en financieel: studieschuld, grote hypotheek, lease auto, …) dat het systeem zichzelf vanzelf in stand gaat houden. Een hele grote groep stemt bijvoorbeeld voor Brexit: “want dan hebben we controle over onze grenzen en kunnen we migranten die ons niet zinnen weren”. Gemiddeld Brits gezin heeft minder dan twee kinderen: dus de bevolking krimpt => teveel huizen op termijn als je niets doet => leegstand => minder pensioen inkomsten (net als in NL zitten pensioenfondsen daar goed in vastgoed) => etc. etc. Dus ze gaan uit de EU om hun eigen grenzen te kunnen bewaken, die ze vervolgens open moeten zetten omdat anders hun manier van leven/levensstandaard niet houdbaar is door de lage geboortecijfers. Waarom denken mensen niet verder na dan hun TV met wat oneliners toont?

    Zo vind ik de PvdA, SP en GL politici die goed zichtbaar waren tijdens de protesten ook. Het toont een beeld, dat in werkelijkheid anders is. Idem, de overheid zegt heel NL groen te willen maken N2 en CO2 neutraal te maken zoals de EU wil. Klinkt goed….. Maar hoe denk jij dat de overheid dit gaat doen als ze nog geen, pak ‘m beet 20.000 huizen in Groningen die gestut moeten worden kunnen afhandelen? Die arme mensen zitten nu jaren later na de publieke verontwaardiging n.a.v. een TV rapprtage nog in de ellende. Iedereen vind het erg, inclusief de politici, maar er gebeurd niets… Ja draconische maatregelen en voorstellen voor de agrarische sector. Je zet een hele sector in onzekerheid over hun gezinstoekomst. Wat denk je dat dit doet bij die mensen? Denk je dat het aantal zelfdodingen daar gelijk blijft? Ik kan je het antwoord wel geven dat stijgt de laatste jaren met al het huidige beleid en de nodige politieke proefballonetjes. Dat is al onzeggelijk triest, maar het echt trieste is dat de bevolking niet massaal achter de boeren gaat staan. Je hoeft het echt niet eens te zijn met de boeren, maar deze mensonterende behandeling, net als die van de mensen in Groningen die met hun huizen getroffen zijn en in de kou worden laten gestaan door de overheid zou 30 jaar geleden al genoeg zijn geweest om massaal het volk op de been te brengen.

    Een heel land op slot door Corona omdat de zorg het niet aan kan. Kan ik me op zich iets bij voorstellen. Politici struikelen over elkaar om nog meer draconische maatregelen breed uit te meten in de media, en momenteel (Sept. 2021) het omgekeerde om te versoepelen. Maar wat is er de afgelopen 30 jaar gebeurd in de zorg? Juist, bezuinigen, en niet zo’n beetje ook. Daarboven op; het imago en salaris van verplegend personeel drukken en dan in de media mensen aanmanen om zich aan de regels te houden voor ons aller goed. Had dan niet zo bezuinigd. Hadden we nu niet zo’n probleem gehad. En het dan een beetje buigen en spelen zodat mensen die wel en niet gevaccineerd zijn tegen over elkaar komen te staan. Komt wel mooi uit, hoeven politici hun eigen falen/inactiviteit niet uit te leggen.

    En zo kan ik je nog veel meer gevallen vinden in elk land over politici die het een zeggen en ondertussen niets of het andere doen. Of ze willen niet, of ze hebben geen visie of ruggegraat. Hoe dan ook is het telkens hetzelfde. Verprutsen/nalaten en een spin doctor er overheen om de (gewillige) mensen een richting in te krijgen dat we verder kunnen met de status quo.

    Mensen accepteren informatie veel te makkelijk. Ik ben heel blij met je reactie. Je hebt in ieder geval nagedacht en wat opgezocht. Ik houd altijd van reactie. Zeker als er nagedacht wordt en het oprecht is. Houd mij ook scherp.

    Voor de goede orde; ik ben niet politiek gekleurd. Na jaren telkens geen goede politieke partij te hebben gevonden na het bestuderen van de diverse partij programma’s, heb ik een hele tijd blanco gestemd of meegestemd met de mensen om me heen die in een uitkeringssituatie zaten en een uitzichtloos bestaan leefden om het voor hen wat beter te maken. Sinds een jaar of 10 stem ik niet meer op politici. Ik stem nu alleen nog maar op aandelhoudersvergaderingen. Ben opgegroeid in een gebroken uitkeringsgezin. Had vroeger altijd een afkeer van het systeem omdat ik niet mee mocht doen. Ken het gezicht van armoede en de sociale onderkant. Het gezicht van mensen die geen uitkering willen, maar er door allerlei regels en sociaal stigma niet uit konden komen. Jaren tegen het systeem geweest. Totdat je beseft dat het niet zomaar veranderd, en je het vooral zelf kunt veranderen door voor je naasten te zorgen en ook voor jezelf door het systeem te gebruiken en de mogelijkheden die het je biedt aan te grijpen. Als je het aanvaard gaat het financieel veel beter, zie je allerlei mogelijkheden en hoe ironisch ook, heb je meer invloed op het systeem.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top