Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeronderwijspremies uitgereikt: 500.000 euro prijzengeld voor WdKA-master RASL

Gepubliceerd: 2 March 2021 • Leestijd: 2 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minister Van Engelshoven heeft de eerste Nederlandse Hogeronderwijspremies uitgereikt. De derde prijs ging naar de WdKA-master Rotterdam Arts & Sciences Lab (RASL) waarin studenten vanuit verschillende disciplines samenwerken aan een zelfgekozen maatschappelijk probleem. 

Grote wetenschapsprijzen voor toponderzoekers bestaan al langer, maar om ook het belang van goed onderwijs te onderstrepen, heeft minister Van Engelshoven de jaarlijkse Nederlandse Hogeronderwijspremies in het leven geroepen.

Het oorspronkelijke plan was om twee individuele prijzen van elk 2,5 miljoen euro toe te kennen, maar na kritiek besloot de minister om de 5 miljoen euro aan prijzengeld te verdelen: 2,5 miljoen euro voor drie teams van hogescholen en eenzelfde bedrag voor drie teams van universiteiten.

De prijzen zijn uitgereikt tijdens het ComeniusFestival, en komen bovenop de kleinere Comeniusbeurzen die sinds 2018 jaarlijks worden toegekend aan topdocenten van hogescholen en universiteiten. Alle beurswinnaars worden lid van het ComeniusNetwerk, dat een spreekbuis voor innovatieve docenten in het hoger onderwijs wil zijn. Ook de winnaars van de nieuwe Hogeronderwijspremies kunnen toetreden. Het aantal leden zal daarmee groeien naar ongeveer 250.

RASL in de prijzen

In het Rotterdam Arts & Sciences Lab werken de Willem de Kooning Academie, Arts & Culture Studies (EUR), Erasmus University College (EUR) en Codarts samen. Afgestudeerden krijgen dus een double degree.

RASL was genomineerd om de minor ‘Re-imagining Tomorrow through Arts and Sciences’, een innovatief onderwijsprogramma waarin kunst en wetenschap worden verbonden en hbo- en wo-studenten samenwerken om een zelfgekozen maatschappelijk probleem aan te pakken.

In het juryrapport staat dat de beoordelingscommissie onder de indruk is van de samenwerking tussen de drie Rotterdamse onderwijsinstellingen: ‘Er bestaat nog vaak een kloof tussen het hbo en wo, maar de RASL-minor laat zien hoe deze op een inspirerende wijze kan worden verkleind. Het programma biedt studenten een unieke kans om de verschillende kunsten en de wetenschappen te combineren aan de hand van maatschappelijke vraagstukken. De schaal waarop de RASL-minor opereert, is uniek in de context van het Nederlandse hoger onderwijs.’

‘Hecht en betrokken onderwijsteam’

De beoordelingscommissie spreekt haar bewondering uit voor het ambitieniveau van het onderwijsteam om het initiatief uit te bouwen naar een volwaardige bachelor- en masteropleiding.’De commissie is verheugd dat er vanuit de drie betrokken instellingen grote interesse en ondersteuning is voor het initiatief. Ook ziet de commissie een zeer hecht en betrokken onderwijsteam, waarbij de verschillende achtergronden tot een verrijking van het team leiden. De commissie wil het team meegeven dat de huidige en toekomstige initiatieven van het team er profijt van kunnen hebben als de beoogde leerdoelen en -resultaten concreter gemaakt worden, ook voor buitenstaanders.’

RASL won de derde prijs en krijgt daarmee – naast waardering – een geldprijs van 500.000 euro. De master mag het gewonnen geldbedrag gebruiken om met een buitengewoon project een bijzondere bijdrage te leveren aan de vernieuwing en/of verbetering van het hoger onderwijs.

De andere winnaars

In het hbo gaat de hoofdprijs van 1,2 miljoen euro naar LeerLevels, een app die is ontwikkeld door een team van natuurkunde- en techniekdocenten van de Hogeschool van Amsterdam. De app spoort kennishiaten bij (aankomende) eerstejaars op en biedt instructievideo’s en oefeningen om deze achterstanden in te lopen.

Volgens de initiatiefnemers biedt de app één-op-één begeleiding en blijft er in de colleges zelf meer kostbare contacttijd over tussen docent en student. Ze willen LeerLevels via open source gratis beschikbaar stellen zodat ook andere opleidingen ervan kunnen profiteren.

Bij de universiteiten gaat de eerste prijs van 1,2 miljoen euro naar het TU/e innovation Space van de TU Eindhoven. Dat is een leercentrum voor onderwijsinnovatie waar studenten, onderzoekers, bedrijfsleven en organisaties in multidisciplinaire teams oplossingen zoeken voor belangrijke maatschappelijke vraagstukken, bijvoorbeeld rond de coronapandemie. De jury noemt de manier waarop het leercentrum is vormgegeven ‘uniek voor Nederland en zelfs voor Europa’.

Tweede prijzen

De tweede Hogeronderwijspremie in het hbo, ter waarde van 800 duizend euro, mag worden besteed door het Open ICT Team van de Hogeschool Utrecht. Het laat studenten vanaf het begin van de opleiding aan echte projecten voor ICT-bedrijven werken.

Mixed Classroom van de Universiteit Utrecht krijgt de tweede prijs bij de universiteiten (800 duizend euro). In dit onderwijsconcept leren studenten, beleidsmakers, wetenschappers en kunstenaars ‘van en met elkaar’ over duurzaamheidsvraagstukken die een multidisciplinaire aanpak vereisen.

Derde prijzen

Naast RASL is ook het Team Value Creators van Windesheim in de prijzen gevallen. Daarin worden studenten voorbereid op een internationale carrière als change agents die bijdragen aan een duurzame wereld. De studenten bepalen zelf aan welke vraagstukken zij werken.

Tekst: HOP, Hein Cuppen/ Profielen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top