Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hugo de Jonge in HR Ochtendritueel: ‘We gaan een relatief normale zomer tegemoet’

Gepubliceerd: 29 March 2021 • Leestijd: 3 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De zelftest als schakel om het hoger onderwijs meer open te stellen staat bovenaan de prioriteitenlijst van Hugo de Jonge. De minister van Volksgezondheid vertelde dat vanochtend in het HR Ochtendritueel waar hij te gast was. In april wil hij ‘met stoom en kokend water’ de zelftest op de rails krijgen.

Net als Jandino Asporaat een paar weken terug, schuift Hugo de Jonge op uitnodiging van collegevoorzitter Ron Bormans aan in het dagelijkse online Ochtendritueel. De teller loopt rap op en als De Jonge eenmaal in heeft gebeld vanuit de auto – ‘gelukkig hoef ik niet zelf te rijden’ – zijn er meer dan 120 studenten en medewerkers online in de Teams-bijeenkomst.

‘Ik moet van mijn vriend vragen waar u uw schoenen koopt’

Studenten kunnen de minister vragen stellen. Niet over politiek, maar vragen waarmee we de ‘mens achter de minister’ kunnen leren kennen. Kaylee – zelf thuis in isolatie met corona – bijt het spits af met een compliment. ‘Respect voor hoe u het doet en hoe u omgaat met zoveel druk en zoveel kritiek, ik zou het niet kunnen’, zegt ze. ‘Ontzettend lief’, vindt De Jonge, om daarna te vertellen dat je er ingroeit, in de positie. ‘Had je mij en die duizenden zorg- en GGD-medewerkers vorig jaar gezegd dat er een crisis aankwam die een jaar zou duren, en waarbij je steeds in de frontlinie zou staan en bakken kritiek over je heen zou krijgen, dan had iedereen zich waarschijnlijk afgevraagd “ben ik daar wel tegen bestand?”

De vraag van Indra valt heel duidelijk in de categorie ‘mens achter de minister’: ‘Ik moet van mijn vriend vragen waar u uw schoenen koopt’, lacht ze. De Jonge complimenteert haar vriend met zijn schoenensmaak en verklapt dat hij al zijn schoenen koopt bij het Rotterdamse Mascolori.

Altijd zenuwen

Paula van Galen, een van de drijvende krachten achter het Ochtendritueel, wil weten hoe De Jonge zich voorbereid op bijvoorbeeld een persconferentie. ‘In het Jeugdjournaal vergeleek ik het met een spreekbeurt’, zegt hij. ‘De speech is in feite simpel, die staat op papier, maar ik bereid me zo goed mogelijk voor op de vragen die je zou kunnen verwachten.’

De slaap- en werkuren van de minister, daar moeten de studenten maar geen voorbeeld aan nemen …

De Jonge vertelt ook dat hij altijd zenuwachtig was, als pabo-student voor zijn eerste lesje, als afgestudeerde voor zijn eerste eigen klas, als adjunct voor zijn eerste functioneringsgesprek met een medewerker, als Tweede Kamerlid voor het indienen van een eerste motie, en ga zo maar door. ‘Maar die zenuwen hebben een functie, je staat op scherp, alleen voor je slaap is het wat minder’, zegt hij.

De slaap- en werkuren van de minister, daar moeten de studenten maar geen voorbeeld aan nemen, zegt hij, want die zijn ronduit ongezond. Wat hij doet om te ontspannen? ‘Wielrennen, dat doe ik als het lukt twee keer per week. Spotify en natuurlijk dingen ondernemen met de kinderen.’

Geen pubers aan de ontbijttafel

Die kinderen ziet hij nog maar weinig aan de ontbijttafel, vertelt De Jonge als een student hem vraagt naar zijn ochtendritueel. ‘Sinds er online les is krijg ik mijn pubers niet meer om 7.00 uur aan tafel. Als ze om 9.00 uur les hebben, doen ze om kwart voor negen één oog open’, lacht hij.

Voor hemzelf begint de dag uiteraard wel vroeg. Vaak is-ie ruim voor de wekker, om 3.00 of 4.00 uur, al wakker en gaat dan maar alvast werken. Na het vroege ontbijt volgen telefoontjes en om 8.45 is de call met zijn team – woordvoering, ambtelijk secretaris en de top van het departement – vaste prik. ‘Dat gaat over wat er opgepakt moet worden, en wat er in de media is verschenen, allemaal kort en staccato. Dat vind ik heerlijk, je zit er meteen helemaal in.’

Snel duidelijkheid over zelftesten

In het HR Ochtendritueel zijn de doelen van de dag een vast onderdeel. ‘Wat zijn uw doelen voor vandaag?’, wil Paula dan ook weten. Het veiligheidsberaad staat prominent op de agenda, antwoordt De Jonge, en in dat gesprek met de voorzitters van de veiligheidsregio’s zijn toegangstesten een belangrijk onderwerp om ze op ‘aan boord te krijgen’.

‘Ik hoop dat ik dan zelfs Ron Bormans gelukkig kan maken.’

Toegangstesten en zelftesten zijn een hot topic. ‘Ik las dat ene Ron Bormans heel kritisch was over zelftesten in het hoger onderwijs’, zegt De Jonge met plaagstoot richting de aanwezige collegevoorzitter. ‘En ik begrijp die kritiek wel, hij wil graag duidelijkheid, een datum. Dat wil ik ook. Vorige week hebben we meer zicht gekregen op de levering van die testen en wil ik meer duidelijkheid kunnen geven over het traject. Ik hoop dat ik dan zelfs Ron Bormans gelukkig kan maken’, grapt hij.

Is optimisme terecht?

Nu het er toch over gaat wil Ron Bormans zelf ook een vraag stellen: ‘Binnen de HR kijken we naar wat er na de zomer gaat gebeuren, met een ondertoon van optimisme. Is dat terecht?’

‘In het nieuwe collegejaar is het gros van de mensen volledig gevaccineerd.’

‘Optimisme is altijd terecht’, roept De Jonge – die eerder vertelde dat hij geboren is met een vrolijk en monter karakter – meteen. ‘Als ik kijk naar hoeveel we gaan vaccineren, kan het niet anders dan dat we een relatief normale zomer tegemoet gaan. Op 1 juli hebben we 17 à 18 miljoen prikken gezet, in het nieuwe collegejaar is het gros van de mensen volledig gevaccineerd. Mijn inschatting is dat we rond 1 juni echt maatregelen kunnen gaan afschalen. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat het nieuwe collegejaar er redelijk normaal uit gaat zien en als we april gebruiken om met stoom en kokend water de zelftesten usance (gewoonte, gebruik, red.) te maken, kunnen we eind april 1 dag per week fysiek onderwijs mogelijk maken voor alle studenten.’

En dan is het half tien en moet De Jonge dringend naar een volgende afspraak. ‘Het was mooi om hier te zijn, en wat ontzettend goed dat jullie dit doen’, roept hij enthousiast. De traditionele Ochtendritueel-high five als afsluiting, en weg is-ie.

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Tosca Sel

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top