Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Catalina Blindu

‘In 2022 kan ik eindelijk naar Azië, want ik ben toegelaten op een universiteit in Japan’

Catalina Blindu is derdejaars, komt uit Roemenië en volgt de opleiding International Business for Asia aan de Rotterdam Business School. ‘Deze studie was precies wat ik voor ogen had, dus besloot ik naar Rotterdam te verhuizen.’

‘Welke gebeurtenis mijn leven heeft meest veranderd? Ik denk dat ik sinds een maand een kat heb. Hierdoor ben ik een veel verantwoordelijker mens geworden haha. Vanwege de pandemie gebeurt er natuurlijk niet zo veel, maar nu ik er goed over nadenk is mijn verhuizing twee jaar geleden naar Nederland een heel belangrijk moment geweest.

‘Ik kom uit Roemenië en heb de Aziatische cultuur altijd heel erg interessant gevonden omdat het zo afwijkt van de Europese cultuur. Toen ik jong was keek ik veel naar Aziatische animatiefilms, en steeds meer besefte ik op hoeveel manieren het dagelijks leven verbonden is met Azië. De meeste elektronische apparaten die we gebruiken zijn ergens in Azië gemaakt, net zoals de kleren die we dragen. Ik vond dit zo boeiend dat ik een studie wilde kiezen waarbij ik meer zou leren over de handel met Azië. Ik voel me heel erg aangetrokken tot het onbekende en vond ik het ook leuk om op die manier kennis te maken een totaal andere cultuur.

‘Toen ik jong was keek ik veel naar Aziatische animatiefilms’

‘In Roemenië zijn niet zoveel Business Schools met een focus op Azië. Daarom ging ik kijken naar een studie in het buitenland. Een presentatie van Hogeschool Rotterdam maakte meteen veel indruk op mij. Deze studie was precies wat ik voor ogen had, dus besloot ik naar Rotterdam te verhuizen.

‘Ik had van tevoren niet verwacht dat de school zou aanvoelen als één grote vriendengroep. Het was heel makkelijk om nieuwe vrienden te maken, en met negenennegentig procent van de docenten kan ik ook goed opschieten. Ze zijn heel begripvol en als je een probleem hebt dan doen ze er alles aan om je te helpen. Dat is echt wel anders dan ik in Roemenië gewend was. Er heerst echt een positieve energie op school en het is onmogelijk om niet in aanraking te komen en te leren van andere nationaliteiten en culturen – tenzij je zo dom bent om met helemaal niemand te praten natuurlijk.

‘Studenten die van plan zijn naar het buitenland te gaan, waar dan ook, wil ik meegeven dat het aan het begin waarschijnlijk moeilijk zal zijn. Misschien heel moeilijk soms. Je zult weer terug naar huis willen, heimwee hebben en verdrietig zijn. Maar als je positief blijft en probeert wat vrienden te maken dan wen je vanzelf aan je nieuwe omgeving. Je gaat het vanzelf leuk vinden en een geweldige ervaring hebben. Je gaat zoveel nieuwe dingen leren over… over alles eigenlijk.

‘Je zult weer terug naar huis willen, heimwee hebben en verdrietig zijn.’

‘Inmiddels ben ik weer even terug in Boekarest. Ik ben net klaar mijn tweede jaar en heb al mijn studiepunten gehaald. Na de zomer begin ik aan mijn stage, maar vanwege Covid kan ik niet naar Azië zoals ik van plan was. Ik kijk nu of ik een Roemeens bedrijf kan vinden dat zaken doet in Azië of een daar een bedrijfstak heeft. In 2022 kan ik eindelijk naar Azië want ik ben toegelaten op een universiteit in Japan voor het uitwisselingsprogramma. Ik wil ervaren hoe de lifestyle daar is, of ik mij er thuis voel. Hopelijk weet ik dan of ik er ook voor langere tijd zou kunnen wonen en werken. Ik heb ook al een leuke master gevonden in Korea, maar ik moet nog goed uitzoeken of dat echt wat voor mij is. Gelukkig heb ik daar nog alle tijd voor.

‘Ik mis het leventje in Rotterdam nu wel heel erg. Ik mis de mensen en de plekken waar ik veel kwam zoals Concordia, het stamcafé van onze vriendengroep. Er is geen feest voorbijgegaan zonder mij; ik was de party animal van de groep. Al die herinneringen komen naar boven als je een tijdje weg bent en ik hoop dat ik deze zomer nog een paar weken naar Nederland kan komen.’

Ken jij of ben jij iemand die met zijn/haar verhaal op Humans of HR thuishoort? Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl om een afspraak te maken.
Tekst: Wietse Pottjewijd
Foto: Catalina Blindu

Gepubliceerd: 25 June 2021 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to ‘In 2022 kan ik eindelijk naar Azië, want ik ben toegelaten op een universiteit in Japan’

  1. It was a pleasure to be interviewed! Thank you for the opportunity!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top