Je kunt nu je coronazelftests bestellen (maar het duurt wel even voor je ze hebt)
Gepubliceerd: 10 May 2021 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Studenten en docenten die weer naar school willen, kunnen sinds vorige week gratis coronazelftests bestellen. Maar wacht niet te lang: het kan vijf werkdagen duren voordat je bestelling wordt verstuurd.
Een coronasneltest naast je tandenborstel: dat is het ideaalbeeld dat minister De Jonge van Volksgezondheid in februari schetste toen de Tweede Kamer hamerde op de ‘heropening’ van het hoger onderwijs. Vanochtend kwam dat beeld weer een stapje dichterbij. Via de website Zelftestonderwijs.nl kunnen studenten en medewerkers nu een gratis thuistest bestellen.
Vier testen per keer
Op 5 mei – een uurtje later dan gepland – ging de eerder aangekondigde website live en sinds dat moment kunnen studenten en medewerkers via de site hun zelftesten bestellen. Via het account van je eigen instelling log je in bij de site en daarna doorloop je een kort bestelproces waarbij je je adresgegevens invult. In je account kun je je order in de gaten houden en ook zien wanneer je een nieuwe bestelling kunt plaatsen. Op dit moment krijg je vier testen per keer thuisgestuurd.
Het kan wel een aantal dagen duren voor je ze daadwerkelijk in huis hebt. Studenten en docenten moeten dus ruim van tevoren een bestelling plaatsen. Op maandag nog even snel een test bestellen voor een college van woensdag heeft weinig zin. Waarom kan dat niet sneller?
Capaciteit van PostNL
Dat heeft vooral te maken met de capaciteit van PostNL, zegt een woordvoerder van SURF, de ict-organisatie voor het onderwijs die ook de zelftest-website beheert. ‘Het verzenden van zelftests naar alle studenten en medewerkers is een groot, complex project. Het exact voorspellen van de levertijd is daarom lastig. We streven naar een doorlooptijd van vijf werkdagen voordat je aanvraag zichtbaar is met track and trace.’
PostNL bezorgt de zelftests alleen op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Ook dat is zo afgesproken in verband met de capaciteit.
Zo snel mogelijk eerste set leveren
Per aanvraag krijg je twee tot vier zelftests. Wie een levering ontvangt, heeft dus meteen een voorraadje. ‘Het doel is nu om zo snel mogelijk zoveel mogelijk studenten en medewerkers van een eerste set te voorzien’, zegt de woordvoerder. Via de portal is te zien per wanneer iemand een volgende set kan aanvragen.
En stel dat het opeens stormloopt, zijn er dan wel genoeg tests? ‘We zijn natuurlijk altijd afhankelijk van hoeveel tests er beschikbaar zijn voordat we orders kunnen accepteren. Maar we zijn voorbereid op grote aantallen. De website is nu alleen in gebruik door de universiteiten en hogescholen. Voor het mbo komen de tests pas vanaf juni beschikbaar via de portal.’
Bij klachten even langs GGD
Het kabinet trekt een half miljard euro uit om deze vrijwillige zelftests beschikbaar te stellen voor het hoger onderwijs. Wie gezondheidsklachten heeft, moet overigens alsnog langs de GGD.
Tekst: HOP, Evelien Flink/Profielen
Illustratie: Demian Janssen
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top