Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kabinet trekt half miljard uit voor zelftests studenten en onderwijspersoneel

Gepubliceerd: 1 April 2021 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het kabinet wil dat studenten vanaf 26 april weer één dag in de week zo veilig mogelijk naar school kunnen komen. Daarom wordt er een half miljard euro uitgetrokken voor zelftests voor studenten, docenten en medewerkers.

Het geld komt uit ‘de grote coronapot’, meldt de krant NRC. In totaal gaat het om 350 miljoen euro voor de tests zelf en 135 miljoen euro voor de organisatie eromheen. De tests moeten immers bij de studenten worden thuisbezorgd, of worden uitgedeeld op ‘afhaalpunten’ op de campus.

Logistiek

Een woordvoerder van het ministerie van OCW bevestigt het nieuws. ‘De insteek is dat iedere student en iedere medewerker de mogelijkheid krijgt om zichzelf twee keer per week te testen’, zegt hij. Met ‘de grote coronapot’ worden volgens hem de algemene middelen van het ministerie van Financiën bedoeld. ‘Dit plan wordt dus door het kabinet gefinancierd en komt niet uit het Nationaal programma onderwijs.’

Bij de koepels van hogescholen en universiteiten bestaan nog wel wat vragen over de logistiek, blijkt uit het NRC-artikel. Voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU benadrukt bovendien dat het tot de lockdown in december prima ging op de campussen, zónder zelftests. ‘Studenten kwamen gemiddeld één dag per week, ze hielden afstand en er was geen enkele coronabrandhaard.’

Testen is vrijwillig

Volgens demissionair minister Van Engelshoven is momenteel ‘alles gericht’ op de heropening van de universiteits- en hogeschoolgebouwen. Dat zei ze gisteren tijdens een rondetafelgesprek met Maastrichtse studenten en medewerkers.

En als de besmettingen voor die tijd weer oplopen? ‘Honderd procent garanties kan ik in deze tijd niet geven, maar het moet heel gek lopen wil dit niet kunnen’, aldus de minister. ‘We wegen immers niet alleen de coronacijfers, maar ook het welzijn van studenten.’

Ze benadrukte opnieuw dat de corona-zelftests volledig vrijwillig zijn. ‘Het is geen harde voorwaarde, ze gaan niet aan de deur checken of je een test hebt gedaan. Maar we spreken studenten wel aan op hun eigen verantwoordelijkheid.’

Onvermijdelijk

De vraag blijft of dat in september gaat veranderen, als instellingen nog vaker open willen en de anderhalve meter afstand idealiter zouden loslaten. De Tilburgse hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens noemde het eerder al ‘min of meer onvermijdelijk’ dat studenten dan wel om een test- of vaccinatiebewijs zal worden gevraagd.

Tekst: HOP, Evelien Flink

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Kabinet trekt half miljard uit voor zelftests studenten en onderwijspersoneel

  1. Het verbaast mij dat er (nog) weinig tot geen reacties over dit onderwerp zijn geplaatst. Ik vind het mooi dat de overheid het hoger onderwijs perspectief wil bieden, maar niet op deze manier. Er wordt een half miljard geïnvesteerd in zelftesten. Dit is allemaal geld dat beter geïnvesteerd kan worden in kwaliteit van het onderwijs, financieel ondersteunen van studenten, aanpak van psychische problemen onder jongeren of iets geheel anders zoals de woningmarkt voor starters. Ik denk dat dit meer bijdraagt aan de welzijn onder de studenten. Daarnaast worden zelftesten niet verplicht, wat ik een goede zaak vind. Dit zorgt echter wel ervoor dat er geen controle is op de verspreiding van corona op hogescholen. Indien dit wel verplicht wordt middels een test- of vaccinbewijs is dit in strijd met de privacywetgeving. En ik zie onze ministers ook niet elke dag dat ze naar het werk gaan een wattenstaaf in hun neus prikken. Dit kan ook niet van de studenten verwacht worden. Zelfs de voorzitter van de universiteitenvereniging VSNU geeft aan dat het prima gaat zonder zelftesten. Als we kijken naar andere ”proefevenementen” blijkt hier tot nu toe weinig versoepelingen uit, dus wat is precies de toegevoegde van dit experiment? Is er onderzocht dat er veel besmettingen plaatsvonden op Hogeschool Rotterdam ondanks alle maatregelen op de locaties, bijvoorbeeld de looproutes en anderhalf meter afstand? Is er voldoende draagkracht onder de studenten om aan deze pilot mee te werken? Veel opleidingen zijn nu geheel digitaal ingericht. Kunnen zij ineens schakelen om (deels) op locatie lessen aan te bieden? Indien iemand toch positief is, wordt er dan zowel online als offline les aangeboden? Studentenwelzijn is erg belangrijk, maar is dit dé manier om dat te verbeteren? Is het niet handiger om te wachten tot er genoeg gevaccineerd is, zodat alles weer open kan?

    Misschien ben ik vrij kritisch op dit beleid, dus word ik graag overtuigd door alle voordelen. Er zal vast goed over nagedacht zijn voordat hierop ”akkoord” gegeven.

    Groetjes,

    Thomas

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top