Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kabinet wil via nieuwe wet coronatesten voor studenten verplicht kunnen stellen

Gepubliceerd: 19 April 2021 • Leestijd: 1 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In het uiterste geval, als er geen andere mogelijkheid meer is om onderwijs aan te kunnen bieden, wil het kabinet coronatesten voor studenten (maar niet voor docenten) verplicht stellen. 

Voor het weekend stuurde het kabinet het wetsvoorstel voor de invoering van ‘testbewijzen’ naar de Tweede Kamer. Het idee: mensen mogen straks weer naar musea, evenementen en cafés als ze met een testbewijs laten zien dat ze geen gevaar voor anderen vormen.

De derde golf van de coronapandemie is nog altijd niet voorbij, terwijl zo ongeveer iedereen genoeg heeft van de beperkingen. Testbewijzen kunnen een deel van de oplossing zijn: wie het virus niet bij zich draagt, kan meer vrijheid krijgen.

Verplichting raakt grondrechten

Maar zo’n testverplichting ‘raakt grondrechten’, erkent het kabinet in een toelichting, zoals het recht op lichamelijke integriteit en het recht op privacy. Dus wil het kabinet de testbewijzen liefst alleen inzetten voor ‘niet-essentiële’ sectoren. Je hoeft niet per se naar het café of het museum, als je principiële bezwaren hebt tegen een testbewijs.

Het mbo en hoger onderwijs zijn wel essentieel. Toch wil het kabinet van studenten testbewijzen kunnen eisen, staat in het wetsvoorstel. Want de coronamaatregelen hebben veel impact. Volgens het kabinet kon in het najaar slechts een derde van het fysieke onderwijs gegeven worden, en sinds de nieuwe lockdown nog veel minder.

Onderwijs is meer dan alleen kennisoverdracht, is de overweging. Voor studenten is het sociale contact met medestudenten en docenten van ‘wezenlijk belang’. Het kabinet vreest voor de ontwikkeling en studievoortgang van studenten in de pandemie.

Misschien helpen vrijwillige tests genoeg…

Toch zal het kabinet alleen in het uiterste geval de testverplichting opleggen, staat in het wetsvoorstel. Onderwijsinstellingen moeten eerst binnen de coronamaatregelen proberen alles voor elkaar te krijgen, en misschien helpen vrijwillige zelftests ook al genoeg.

En mocht het toch zo ver komen, dan moet er voor de volhardende weigeraars een alternatief voor het fysieke onderwijs komen. Die krijgen bijvoorbeeld alsnog online les.

Van docenten en andere medewerkers wordt geen coronatest geëist. Dat geldt trouwens ook voor personeel in cafés, musea enzovoorts. Een verplichte test zou een te zware inbreuk maken op hun rechten, is de afweging, omdat ze bij weigering hun baan kunnen te verliezen.

Uitsluiten medewerkers stuit op kritiek

De Raad van State, die over wetsvoorstellen van het kabinet adviseert, heeft hier kritiek op. De uitzondering voor medewerkers (en dus voor docenten) ondermijnt het doel van het wetsvoorstel, zegt de Raad. En wat kunnen werknemers doen als hun collega’s zich niet laten testen?

Het wetsvoorstel heeft al online gestaan voor consultatie, dus de inzet van het kabinet was al wel bekend. Er kwamen meer dan 5.800 reacties op die consultatie, onder anderen van mensen die denken dat het coronavirus helemaal niet zo gevaarlijk is en van mensen die vrezen voor een vaccinatieplicht. Maar het virus is wél gevaarlijk, antwoordt het kabinet, en dit wetsvoorstel gaat helemaal niet over vaccineren, maar over testen.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Kabinet wil via nieuwe wet coronatesten voor studenten verplicht kunnen stellen

  1. Zijn er via Fieldlab bijvoorbeeld ook test “evenementen”in het akder van onderwijs gepland?
    Dit zou veel voordelen kunnen hebben voor (voornamelijk) eerstejaars studenten die nog nooit op hun instelling zijn geweest.
    Sneltesten verplichten lijkt mij een moeilijke zaak juridisch gezien, ik ga hier geen speculaties of aannames over uitspreken, maar ik hoop wel dat hoger onderwijs een prominentere plek krijgt in het weer openen van de maatschappij.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top